A H2 projekt támogathatja Pécs klímasemlegességi célkitűzéseit

A Tettye Forráshéz Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Hidrogén Központja a közelmúltban kötött partneri megállapodást, amelynek keretében a hidrogéntechnológiák felhasználási lehetősgeit vizsgálják meg, többek között a szennyvíztisztításban.

A víziközmű-szolgáltató januárban írt alá partnerségi megállapodást az egyetemmel, amely keretében a PTE hidrogéngazdasággal foglalkozó részlegével közösen vizsgálják a hidrogéntechnológiák kaszkád rendszerű alkalmazásának lehetőségeit. Így például a vízbontás során nyert tiszta oxigén szennyvíztisztításban való alkalmazását mérik fel a szakemberek – derül ki a Tettye Forrásház mai közleményéből.

Az együttműködéstől azt várják a felek, hogy kutatásaik gyakorlati eredményei nagy előrelépést jelentenek majd a fenntarthatóság terén. Célként a pécsi szennyvíztisztító telep karbon-semlegessé, vagy akár karbon-negatívvá alakítását jelölték meg.

A szolgáltató közleményében azt írja, a pécsi biogázerőműben 2014 óta évi 5 millió kWh zöld áramot termel a tisztítás során keletkező szennyvíziszapból és a beszállított hulladékból. Úgy fogamaznak, a cég energiastratégiájához szervesen illeszkedő H2 projekt újabb szintre emeli a kislábnyomú működés megvalósítására irányuló törekvést.

A Tettye Forrásház és a PTE abban bízik, hogy eredményessége esetén nemcsak a pécsi szennyvíztisztítás lesz gazdaságosabb, de a projekt nagymértékben segítheti Pécs klímasemlegességi célkitűzéseit is.

Hamarosan megkezdik a folyamatokat modellező laboratóriumi kísérleti berendezés építését, amelyet a tervek szerint tavasszal üzembe is helyeznek – zárul a kommüniké.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés