Akár a második helyre is felléphet szerdán a PMFC az NB II.-ben

Hétvégén elmaradt a pécsiek Kaposvár elleni meccse, szerdán este azonban már a DEAC-ot fogadja Vas László csapata. A PMFC kapusa, Helesfay Donát bízik benne, hogy ismét sikerül megóvnia együttese kapuját a góltól – sorozatban ez már a hetedik ilyen bajnoki lenne.

Keserédes lett a PMFC számára a mögöttünk hagyott hétvége. A rossz szájízt az okozta, hogy a koronavírus-fertőzéstől sújtott Kaposvár az utolsó pillanatban lemondta a pécsiek elleni vasárnap esti bajnokit. Az édességet viszont az szolgáltatta, hogy a meccs három pontját az MLSZ a Munkásnak ítélte meg. Mindeközben a Gyirmót simán kikapott a Győrtől, a PMFC pedig játék nélkül is fellépett a Merkantil Bank Liga dobogójára.

Sőt! Mivel a Szentlőrinc is tett egy szívességet a Pécsnek, és legyőzte a Budaörsöt,

a PMFC szerdán akár a második helyre is felkúszhat.

Ehhez a DEAC legyőzése mellett az kellene, hogy a Budaörs pontot veszítsen a Haladás ellen. Realitása legalábbis mind a két feltételnek van.

Hasonlóan határozott kilépésekre lesz szükség Helesfay Donáttól (sárga mezben), mint a Budaörs elleni korábbi bajnokin – Fotó: Müller Andrea

Amikor felkerestük Helesfay Donátot, a PMFC remek formában lévő kapusát, az első kérdésünk az volt hozzá, hogyan élte meg a vasárnapi napot. Ismerve a hálóőr hozzáállását, kicsit sem lepődtünk meg a válaszon.

– Csalódott voltam, hogy elmaradt a mérkőzés – mondta el Helesfay a PécsMa érdeklődésére. – Az egész csapat, a klub úgy készült, hogy játszani fogunk. Vasárnap ebéd után a csendes pihenőmre még úgy mentem el, hogy utána irány a Stadion. Amikor már indultam volna, akkor szóltak, hogy nem jön a Kaposvár. Nagyon sajnálom, hogy így alakult.

Persze sopánkodni nem sok idő van, a versenynaptár sűrű,

szerdán már a DEAC érkezik Pécsre. A tabella utolsó helyén álló DEAC.

– Ezzel nem szabad foglalkoznunk – szögezte le a kapus. – Lehet, hogy sablonosan hangzik, de az NB II. idei mezőnyében valóban senki ellen sem mehet biztosra az ember. Ennek ellenére nem is kérdés, hogy meg akarjuk nyerni a meccset. Tisztességesen felkészülünk az ellenfélből. Azonban a legfontosabb az, ami eddig is jellemzett minket. Saját magunkkal kell törődnünk. Van egy játékunk, amit elég nagy biztonsággal tudunk játszani. Most is így akarunk tenni.

Felvetettük azt a kapusnak, hogy bár kimondott feljutási terveket nem szövögetett a szezon előtt a csapat, most azért feltehetőleg nem rossz ránézni a tabellára. És bár általában a begyakorolt válasz egy-egy labdarúgónál ilyenkor az, hogy „csak a következő feladatra koncentrálunk”, valószínűleg a piros-fekete futballisták most csak oda-oda pillantanak az NB II. állására.

– Igen, magam is tudom, hogy ez elég elcsépelt mondat – mondta mosolyogva Helesfay. –
Ugyanakkor higgyék el nekem, hogy nálunk ez nem csak a kötelező kör. Remek nálunk a légkör, nagyon céltudatosak vagyunk, és valóban csak az előttünk álló meccsre  fókuszálunk. Szerencsére a szakmai stáb is elég rövid pórázon tart minket, ez pedig segít! A többiek nevében nyilván nem beszélhetek, de

számomra a legfontosabb cél jelenleg az, hogy meglegyen a biztos bentmaradás. Ha majd a matek már stimmel, és meg lehet húzni azt a bizonyos képzeletbeli vonalat, akkor jöhet a következő lépcsőfok.

Mondjuk, hogy legyünk az első 10-ben. És így tovább. Nem szabad nagyon előre gondolkoznunk, minden lépésnek egymást kell követnie. Hiszen kétszer mégsem lehet jobbal lépni…

Az mondjuk biztos, hogy a kapus nem keveset tett már eddig is a PMFC remek szerepléséért. Hat egymást követő bajnokin őrizte meg kapuját a góltól. Ha így folytatja, akkor kiesési gondjai már biztosan nem lesznek az együttesnek – mondjuk amúgy sem, erre mérget veszünk! Node, vajon meglesz a hetedik kapott gól nélküli meccs is?

– Nagyon remélem – vágta rá a pécsi hálóőr. – Boldog lennék, ha sikerülne ismét 0-ra hozni a meccset. És mondanom sem kell, a védőink is. De legalább ilyen fontos az, hogy 3 pontot szerezzünk szerdán! Meg fogunk tenni ezért minden tőlünk telhetőt.

A PMFC szerdán 18 órakor fogadja a DEAC-ot a Merkantil Bank Liga 18. fordulójában. A találkozó zár kapus lesz, azonban a szurkolók a PMFC TV Youtube-csatronáján élőben nézhetik majd meg az összecsapást.