Akupunktúrát oktatnak az egyetemen

A világon hetedikként a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán alakult meg a hagyományos kínai orvoslás első magyar Konfuciusz Intézete, ahol a jelenlegi akadémikus orvoslást a kínai gyógymódokban gyökerező eljárásokkal egészítik ki.

A Kínai Népköztársaság Kormányának nevében, dr. Xu Lin tavaly írt alá együttműködési megállapodást Bódis Józseffel, a Pécsi Tudományegyetem rektorával. Ezzel zöld utat kapott annak az intézetnek a létrehozása Pécsen, amely a világon a hetedik a hasonló intézmények sorában. Az ázsiai kormány illetékes szervei több mint egy évig vizsgálták, elemezték, hogy a PTE megfelelő-e a keleti gyógyászati ismeretek és filozófia befogadására és átadására.

Pécs jól járhat a kínai orvoslással
Pécs jól járhat a kínai orvoslással

Az ötlet a kar docensétől, dr. Hegyi Gabriellától ered, aki régóta foglalkozik komplementer medicinával, azaz a nyugatit kiegészítő keleti orvoslással.

A világon eddig csaknem 500 Konfuciusz Intézetet hoztak létre azokban a befogadó egyetemeken, ahol erre érdeklődés mutatkozott, és megfeleltek azoknak a magas szakmai követelményeknek, amelyeket a kínai kormány felállított. Magyarországon ugyan már van három Konfuciusz Intézet, de egyik sem olyan, mint a nemsokára, március 27-én átadásra kerülő intézmény – mondta dr. Hegyi Gabriella.

Jön az akupunktúra kurzus
Jön az akupunktúra kurzus

Más Konfuciusz Intézetekhez hasonlóan a pécsi is a kínai nyelv és kultúra terjesztését hivatott végezni, ám az intézet egyediségét az adja, hogy az előbbieken túl itt a hagyományos kínai gyógyászat filozófiájának megismertetését, terjesztését és kutatását végzik majd. Jelenleg tehát az országban – és Közép-Európában egyaránt – egyedül itt történik a Hagyományos Kínai Orvoslás szabályozott és elfogadott oktatása.

Betlehem József, az ETK dékánja elmondta, hogy a nyugati orvostudomány számos, a kínai gyógyításból eredeztethető eljárást használ, és annak érdekében, hogy ezek Magyarországon is teret nyerhessenek, szükséges az ilyen jellegű egyetemi képzés bevezetése.

Betlehem kiemelte, hogy az első év programjai között elsősorban kínai nyelvi kurzusok és a kínai kultúráról, valamint a kínai egészségfelfogásról és gyógyítási filozófiáról szóló ismeretterjesztő előadások szerepelnek majd, míg a későbbiekben tervezik a hagyományos kínai orvoslással kapcsolatos egészségtudományi képzések kidolgozását és megvalósítását, melyben három kínai orvos is részt fog venni. A kurzusokon olyan témákra lehet számítani, mint betegségek megelőzése, keleti életmódtanácsok és mozgáskultúra, akupunktúra, gyógynövényismeret, és a szervezet öngyógyítási folyamatai (ezeket pedig még a WHO is támogatja).

Hozzátette, hogy a keleti nyitásnak Pécs életében hatalmas gazdaság- és társadalomélénkítő szerepe lehet, arról nem is beszélve, hogy a Konfucius Intézet létrejötte az országhatáron is túlmutató ismertséget hozhat az egyetemnek.

A jelenlegi állás szerint a szakirányú végzettség megszerzésére a korábbi gyakorlatnak megfelelően csak a már végzett szakorvosok számára lesz lehetőség, de a pécsi kar tervezi az alapképzés és a mesterképzés elindítását a hagyományos kínai gyógyászat szakterületein.

A kora tavasztól működő intézet munkáját egy kínai és egy magyar igazgató irányítja, akik vegyes összetételű igazgatótanács felügyeletével és igazgatásával dolgoznak majd.

Hirdetés