Álomprogramokat szervez történelemrajongóknak a Janus Pannonius Múzeum

A mohácsi csata egyik tömegsírjának feltárása

Gazdag és szerteágazó témákat ölel fel a Régészet napjához kötődő pécsi eseménysor június 18. és 20. között – tájékoztatta a Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-t.

Az intézmény közleménye szerint az eseménysorozat három napja alatt az érdeklődők bebarangolhatják a törökkori Pécset, érdekességeket tudhatnak meg többek között az Ókeresztény Mauzóleumról, a belváros történelmi-építészeti örökségéről, valamint a mohácsi csatatérkutatásról és tömegsírfeltárásról is.

A programsor június 18-án kezdődik a Csontváry Múzeumban, ahol az érdeklődők a mohácsi csata tömegsírfeltárásainak történetét ismerhetik meg Simon Béla történész-főmuzeológus jóvoltából, majd az 1526-os mohácsi csata régészeti kutatásainak kulisszái mögé tekinthetnek be Bertók Gábor régész-főmuzeológus, a Mohács 500 csatatérkutatási program vezetőjének kalauzolásával.

Június 19-én a természetbe hív a Gábor Olivér régész-főmuzeológus által vezetett Jakab-hegyi túra, amelynek részvevői megtekinthetik a pálos kolostort, valamint a vaskori sáncokat és halomsírokat, emellett a Zsongor-kőről eléjük táruló látványában is gyönyörködhetnek. A Székesegyház elől régészeti séta indul, amely a történelmi belvárosában kalauzolja végig az érdeklődőket Tóth Zsolt régész-főmuzeológus vezetésével.

Június 20-án délelőtt az Ókeresztény Mauzóleumban Neményi Réka régész-muzeológus tart helyszíni vezetést, amelyen az érdeklődők részletes információkat kapnak az különleges építészeti emlékről és annak falfestményeiről. Vasárnap délután a Kórház téri Jakováli Hasszán dzsámi elől indul városi séta, amelyen Varga Szabolcs történész vezetésével ismerkedhetnek meg a csatlakozók a város török kori emlékeivel, a hódítók új kultúrájával, a szakrális épületek funkcióival, valamint megtudhatják, hogyan éltek együtt a muszlimok és keresztények az oszmán fennhatóság időszakában.

A programokról bővebb tájékoztatás olvasható a közgyűjtemény honlapján.

 

Hirdetés