Ezért nem világít a Mecsek felé a pécsi tv-torony

Nem túlzás azt állítani, hogy hamar beszédtéma lett a pécsiek körében a tv-torony új díszvilágítása, amely múlt péntektől üzemel. Sokan várták már a fényeket, a döntő többségnek tetszik is, bár nem mindenki tudja, miért nem világít a torony minden oldala.

A csütörtöki próbavilágítás után immár folyamatosan üzemel a pécsi tv-torony díszvilágítása, amely a jelek szerint sok pécsi érdeklődését felkeltette. A közösségi oldalakon megjelenő vélemények alapján a legtöbb embernek tetszik az új pécsi látványosság, bár azt nem mindenki értette, miért nem világít teljes körben a tv-torony, miért csak a város felé.

Mint megtudtuk, ez nem hiányosság vagy műszaki hiba, már májusban, amikor bejelentették, hogy új fényruhát kap a torony, egyértelmű volt, hogy az északi egynegyedét nem világítják meg. Ennek egyik oka, hogy nincsenek jelentős, a városba vezető utak arról az oldalról, ahonnan látszana a torony, így felesleges lenne, de ennél is komolyabbak a természetvédelmi érvek. Az állatvédők ugyanis jelezték, hogy az erdei vadak erre a részre vonulnak éjszakánként, mivel itt a legkisebb a fényszennyezés. A Mecsek erdői felé szórt fény viszont megzavarná az állatok természetes életét, így a szakemberek abba az irányba nem is telepítettek fényegységeket a toronyra.

Jelenleg 20.30-tól hajnali 5.30-ig üzemel a díszvilágítás, hamarosan azonban elhelyeznek olyan érzékelőket is, amelyek ténylegesen napnyugtától napkeltéig működtetik a fényeket. Most naponta háromszor fényshow-t láthatnak az érdeklődők, nemsokára pedig a pécsieket is bevonják a világítás kialakításába. A naponta váltakozó technika kidolgozására a pécsi ITSH fejleszti már a szoftvert, a közeljövőben egy internetes felületen lehet majd szavazni, hogy milyen legyen az adott nap kivilágítása.

A rendszert egyébként a gyártástól a kivitelezésig pécsi cégek végezték, illetve végzik, a munkákban például a Harman és a Webs Kft. is részt vett.

Mintha csak pár porszívó menne
A pécsi tv-tornyot a legmodernebb LED-technikával szerelték fel, amelynek a fogyasztása döbbenetesen alacsony. Mint megtudtuk, a torony világítása átlagosan óránként 3,5-4 kW fogyasztással jár, ez annyi, mint 2-3 háztartási porszívóé, de hasonló mennyiségű áramot használ egy komolyabb lakásklíma is.

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.