Pénteken már ragyogni fog a tv-torony!

Péntek este már teljes fényében fog ragyogni Pécs jelképe, a tv-torony. A legapróbb simítások vannak már csak hátra, a csütörtöki próbavilágítás után pedig üzembe áll a rendszer. Arról, hogy milyen színnel legyen megvilágítva a torony, mi dönthetünk majd minden nap, egy internetes szavazáson.

Csizi Péter országgyűlési képviselő Facebook-oldalán közölte, ugyan még nem üzemelnek, de a helyszínen vannak már a led-fénytestek és a reflektorok, melyek a káprázatos látványról gondoskodnak majd.

– Körülbelül másfél-két éve fogalmazódott meg bennünk, hogy világítsuk ki a tornyot huszonegyedik századi technológiával – mondta el lapunknak.

Ilyen led-csövekkel van tele a tv-torony

Csizi szerint a tv-torony egyfajta iránytű, nem csak a pécsieknek, de az idelátogatóknak is, jó, ha ez az iránytű nemcsak nappal, de éjjel is jelzi, hogy van élet a Mecsekalján.

– Fontos szempont volt, hogy a legmodernebb technológiával és eszközökkel, a gyártástól a kivitelezésig mindent pécsiek végezzenek. Az alkatrészek a Harman pécsi gyárában készültek, az itt dolgozó munkások is pécsiek – árulta el lapunk megkeresésére.

Több óriási reflektort szereltek fel

– Csütörtök este lesz egy próbavilágítás, majd augusztus 18-tól, péntektől üzembe áll a rendszer. Gondoltunk arra is, hogy ne csak egy statikus kivilágítás legyen, hanem naponta változzon, méghozzá a pécsiek véleménye alapján. A váltakozó technika kidolgozására a pécsi ITSH fejleszti már a szoftvert, a közeljövőben pedig egy internetes felületen lehet majd szavazni, hogy milyen legyen az adott nap kivilágítása – árulta el a politikus.