Az Igazságos Átmenet Alap uniós forrásaiból az önkormányzat többek között energiahatékonyságot segítő, épületenergetikai felújításokat hajtana végre. De mi is ez az alap és mi a célja?


Az Európai Unió által létrehozott Igazságos Átmenet Alap fontos eszköz a 2021–2027-es időszakban a klímasemleges gazdaságra való átállás társadalmi-gazdasági hatásainak enyhítése érdekében. Az alapot a városvezetés is véleményezte, annak célját és a Pécsett lehetséges felhasználási-fejlesztési irányokat Kóbor József, az önkormányzat zöldbiztosa foglalta össze.

Mint mondta, 2020 végén fogadták el az Európai Unió új ciklusára vonatkozó költségvetését, ennek keretében jelent meg az Igazságos Átmeneti Alap, amelynek a lényege az, hogy olyan területeket, iparágakat segítenének meg, amelyek a kis szén-dioxid-kibocsátásra vagy a kibocsátásmentességre történő átmenet során jelentős veszteségeket szenvednek el. Természetesen az önkormányzatot az érdekli ezen a területen, hogy az alap Baranyát és Pécset hogyan és mennyiben érintheti.

Kóbor József kiemelte, hogy úgy tűnik, Baranyában az alap által nyújtott keret jelentős részét a cementipari vinné el, hiszen a cementgyárakban hatalmas mennyiségű földgáz, illetve bizonyos esetekben kőolajfogyasztás zajlik. Ezt kellene átállítani más tüzelőanyagra. De mi ez a más tüzelőanyag? Itt kerül a képbe a zöldhidrogén-alapú tüzelőanyag bevezetése, amelyet a cementipar kiválóan fel tudna használni (a hidrogén égetésével vízgőz keletkezik). A probléma viszont az – folytatta –, hogy a zöld hidrogént miként állítják elő, hiszen ehhez megújuló energiaforrásokat kell használni. Jelen pillanatban pedig az Európában használt hidrogént földgázból állítják elő, tehát ez nem zöld hidrogén.

– Mi azt szeretnénk, hogy a Baranyában felhasználható alapot ne csak a cementgyáraknak kaphassák meg, hanem más iparágak, más szereplők is élhessenek vele. Az önkormányzat az alap célterületének kibővítésével például fel tudná használni a forrásokat különböző energiahatékonysági beruházásokra, például lakossági épületenergetikai fejlesztésekre, vagy egy, a városban zajló hidrogénmeghajtás-projekt támogatására. Számunkra ez lenne itt, helyben igazán fontos. Mivel azonban az Igazságos Átmenet Alap is része az uniós támogatási alapoknak, és mivel ezen alapokkal kapcsolatban zajlik a vita, hogy az Orbán-kormány kaphat-e egyáltalán belőlük, ezért egyelőre kérdéses, hogy ezen a téren mire lesz forrása és lehetősége az önkormányzatnak – mondta a zöldbiztos.

Hirdetés