Így szívatják a pécsi autósok a gyalogosokat!

A minapi cikkünk kommentszekciójában robbant ki a közös felháborodás a gyalogosok és biciklisek részéről az autósoknak címezve. Utánajártunk, mennyire szabálytalan ez, mikor megengedett. 

hirdetés
Uránia Mozi

Mint arról beszámoltunk, az autósok előszeretettel használják parkolónak a Felsővámház utcai bicikliutat, ez a jelenség azonban egyáltalán nem elszigetelt, és erről a Facebook-posztok is tanúskodnak. Van, aki szerint ez mindenhol így van Pécsen, és a gyalogosoknak kell az autók közé lemenniük, másik olvasónk pedig azt mondta, hogy a legszebb az, amikor babakocsival kell lemennie az úttestre egy autós miatt, ilyenkor az merül fel benne sűrű káromkodások között, hogy “vajon a saját gyermekével, unokájával, tesójával is megtenné ezt?”

Felháborodott hangvételű kommentek a jelenségről

Ugyanakkor előrebocsájtjuk: csak a rendőröknek és a közterület-felügyelőknek van joguk arra, hogy a szabálytalankodókkal elbánjanak. Mindezt azért is fontos megjegyezni, mert a vitás közlekedési helyzetekben egyre többen önbíráskodnak, szinte már sportot űznek a tükrök lerugdosásából.

 

Múltkori cikkünkben a bicikliútra parkoló autósokról írtunk

Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője elmondta, semmivel sem gyakoribb vagy ritkább egy ilyen eset, mint egy gyorshajtás, tilosban parkolás, vagy egyéb jogsértés.

Babakocsival a Hunyadin

– Három választásunk van, ha találkozunk egy szabálytalanul a járdán parkoló kocsival: helyszíni bírságot szabunk ki, feljelentést teszünk, vagy ha a kocsiban tartózkodó személy együttműködő, akkor megúszhatja egy figyelmeztetéssel – mondta.

 

Alig van hely az úton, a járdán kényelmesebb..

A helyszíni bírság tízezer forint, ám ha feljelentés lesz az ügyből, akkor az már rendőrségi hatáskör, és onnantól kezdve emelkedik a bírság is.

Hangsúlyozta, az érvényben lévő KRESZ szigorúan megszabja mikor lehetséges a járdán parkolás és mikor tilos.

A Hungária utcában

A szabály szerint ha az alábbi feltételek mindegyike stimmel, akkor félig, vagy akár teljes terjedelemben is fel lehet állni a járdára:

– a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
– a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
– a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad,
– a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladhatja meg.

Kivételt képeznek a mozgáskorlátozottakat szállító autók, a betegszállítók, az iskolabusz, a gyerekeket szállító busz, a kerékpár, a kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekű motorkerékpár.

A fotókat olvasóink készítették