Indul a hűségprogram: a pécsi kkv-k kedvezményesen építhetnek csarnokot a Déli Ipari Parkban

A Déli Ipari Park egy része - Fotó: ipark-pecs.hu

A pécsi városvezetés útjára indítja a választási programjában is szereplő hűségprogramját, ennek első lépéseként kedvezményes csarnoképítési lehetőséghez juttatva a helyi kkv-kat – számolt be közleményében az önkormányzat.

Ahogyan a sajtóanyagban áll, a város vezetése az önkormányzat Gazdaságfejlesztési Főosztálya bevonásával 2020-ban intenzív párbeszédbe kezdett a pécsi cégekkel, tavaly és idén is jelentős egyeztetések folytak a helyi vállalkozásokkal. Ezek fő célja, hogy az önkormányzati döntések valódi igényekre reagáljanak, hogy életképes és valós segítséget tudjon nyújtani a város a vállalkozásoknak. Ennek a kommunikációnak a gyümölcsei a cégeknek nyújtott kedvezménycsomag és a különböző támogatások, valamint a kedden jóváhagyott döntés is. A koronavírus-járvány okozta problémák mellett ugyanis maguk a cégek jelezték igényüket arra, hogy a multinacionális cégeknél szerényebb léptékben, de modernebb csarnokot bérelhessenek vagy építsenek a pécsi ipari parkban.

A város önkormányzata pécsi kis- és középvállalkozások jelzése alapján dolgozott ki megoldást arra, hogy ők is hozzáférjenek előkészített, telekadótól és építményadótól mentesen elérhető ipari telkekhez. Ezeket a kedvezményeket ma csak az ipari parkok biztosítják, és eddig elsősorban nemzetközi befektetők számára voltak elérhetők. Ezen változtatott most a város vezetése.

Ahogyan azt a napokban a PécsMa-hu-n már előre jeleztük, a Pécsi Építési Szabályzat kedden a közgyűlés tagjai által is elfogadott módosításával közel 10 hektárnyi területet minősít át a város vezetése. Ezen a területen a korábbi 2500 helyett 1100 négyzetméteres telkeket tudnak venni a társaságok. Ezzel az önkormányzat azokat a kkv-kat is helyzetbe hozza, amelyek 150-200 millió forintot nem tudnak csarnoképítésre fordítani, de fejleszteni szeretnének. Ehhez járul, hogy az ipari parkba költöző kis és közepes cégek ugyanazokat az építmény- és telekadó-kedvezményeket kapják, mint az itt befektető multinacionális cégek.

A Déli Ipari Park üzemeltetője egy osztrák cég, az önkormányzat már le is folytatta a társasággal a módosításhoz szükséges egyeztetéseket. Annak érdekében, hogy a pécsi kkv-k sikeresen indulhassanak a Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program (VINOP) forrásokért, és saját csarnokuk lehessen a pécsi ipari parkban, az önkormányzat felvette a kapcsolatot a pályázatokat bonyolító szaktárcával.

A közleményben az önkormányzat azt írja, Pécs város vezetése eltökélt abban, hogy a választási programban is ígért, helyi vállalkozásoknak szánt hűségprogramját véghez vigye, és az új befektetők idecsábítása mellett helyzetbe hozza a jó ideje helyben működő cégeket is. A pécsi kkv-kat segítő mostani döntés ennek a hűségprogramnak az első lépése.

Hirdetés