Kényes kérdéseket vitattak meg, de eredményesen zárult az év első közgyűlése

Megtartotta január 28-i ülését a város közgyűlése. Lassú mederben folyt a vita, de több fontos kérdést is érintettek a városatyák a nap során.

A közgyűlés kezdetén zárt ülésen döntöttek a Biokom új vezérigazgatójának személyéről.

Bölcsődék térítési díjai, Kodály-óvoda, költségvetés

Ezt követően döntöttek a bölcsődei térítési díjak módosításáról is. Ezzel kapcsolatban hosszas vita kezdődött, Barkóczi Csaba (Fidesz) szerint a városvezetés által tett, nagy összegeket elvonó intézkedések (képviselői tiszteletdíjak emelése, új pozíciók létrehozása, megemelt cégvezetői tiszteletdíjak) alapján bőven volna lehetőség a térítési díjak csökkentésére.
Péterffy Attila szerint a kérdés itt tulajdonképpen az, hogy a többletkiadásokat mihez képest számolják.

A Kodály Zoltán utcai óvoda energetikai fejlesztéséhez pluszforrást kell biztosítania az önkormányzatnak – bruttó mintegy 97 millió forintot. Kővári János (ÖPE) ezzel kapcsolatban elmondta, hogy azok a projektek és tettek, amiket a polgármester példaként felhoz, mind-mind az előző városvezetés döntései nyomán indultak – egyeztetések cégvezetőkkel, a vásárcsarnok ügye.

Idei első közgyűlését vezényli le a polgármester

Tárgyalt a közgyűlés a költségvetés előkészítéséről is. Csizmadia Péter szerint ezt a napirendi pontot nem most kellett volna tárgyalni, hanem rögtön az új testület felállása után, decemberben. Hosszas vita kezdődött arról, milyen irányban kellene elindulnia ezen a téren az új városvezetésnek. Számháború indult a város anyagi helyzetéről, az új városvezetés által említett 23 milliárd forintos mínuszról, ami Kővári János szerint már 8,5 milliárdra csökkent – legalábbis erről beszélnek.

Tovább fejlődhet a pécsi tenisz

A Pécsi Városi Tenisz Club komoly fejlesztésekbe kezdett. Jelenleg 10 salakos pályával és négy légfenntartásos pályával rendelkeznek. 2020 tavaszán további két pályával bővülnének, két keménypályával – acélvázzal, fedett ponyvával –, ezt a Magyar Tenisz Szövetség támogatásával hozzák létre, az önkormányzatnak nem kell hozzá önerőt biztosítania. A szóban forgó összeg 50 millió forint. A közgyűlés döntése értelmében mintegy 15 ezer négyzetméter nagyságú sporttelepet biztosítanak a pécsi sportklubnak.

Csizmadia Péter: sokszor sántítanak a városháza által közölt adatok

Repülőtér és buszok

Szóba került a pécs-pogányi repülőtér is, az ezt működtető cég 110 milliós támogatásban részesül. Kővári János rákérdezett a polgármesternél, mi lesz a sorsa, milyen elképzelések vannak, hiszen Péterffy Attila választási programjában szerepel mint a fejlesztendő infrastruktúra része. A polgármester elmondta, vannak kialakulóban lévő tervek, Süli János miniszterrel való egyeztetésekor látta, mutat rá hajlandóságot. Amennyiben sikerülne a repteret rákapcsolni a nemzetközi „térképre”, a már itt lévő cégek is igénybe vennék, a befektetők számára pedig vonzóbbá teszi a várost.

Emlékezetes, hogy a még 2009-ben a város tulajdonából elkerült buszpályaudvarokat a városnak a tavalyi évben sikerült visszavásárolnia. Az ekkor, a Tüke Busszal megkötött haszonbérleti szerződés módosításáról szavaztak a képviselők.

Elkészült a nemzetiségi tanácsnok programja

Vita alakult ki a helyi nemzetiségekkel való együttműködés kapcsán, az ellenzék ismét számon kérte Auth István nemzetiségi tanácsnok programját. Bognár László (Fidesz) reagált Auth István lapunknak adott interjújára, több kérdést tett fel ezzel kapcsolatban. Elmondta, számos felvetése már az elmúlt időszakban is jelen volt. Emellett érdeklődött, elkészült-e már a programja. Auth István erre úgy válaszolt, ő számos problémát talált a nemzetiségekkel való kapcsolattartásban, sok kérdéssel keresték meg, hiányolva, hogy kevés párbeszédet folytattak velük. Elmondta, programja elkészült, teljes egészében azonban csak májusban tudja közreadni.

Több kényes kérdésről esett szó

Kővári János kérdést tett fel a polgármesternek, miszerint hogyan viszonyul a májusban megrendezendő Pécs Pride-hoz.

Péterffy Attila elmondta, ő személyesen nem tudja, a rendezvény célja a provokáció-e, ha annak szánják, akkor azt nem támogatja. A városvezetésnek világos álláspontja van az ügyben, ezt ismertette is a polgármester. Elmondta, Pécs a békés egymás mellett élés, a tolerancia városa, aminek az alapja, hogy a jogokat maximálisan tiszteletben tartja. A vezetés egységesen megírt nyilatkozatát olvasta ezután fel, amiben közösen javasolják, hogy a szervezők fontolják meg, hogy ez a rendezvény segíti-e leginkább az érzékenyítést a homoszexuális közösségek iránt. Ha a rendezvény a fővárosihoz hasonló módon zajlik, annak levezényléséhez egyedül a rendőrségnek van jogköre. Természetesen a frakcióknak saját véleményük is lehet a kérdéssel kapcsolatban – mondta.

Kővári kérdést fogalmazott meg a városvezetés DK-s képviselői felé is arról, azonosulni tudnak-e Niedermüller Péter párttársuk napokban tett nyilatkozatával, hogy a fehér, keresztény, heteroszexuális emberek „rémisztő képződmények”.

Bognár Szilvia alpolgármester (MPE-DK) úgy nyilatkozott, nyilvánosság előtt szerepelni nagy felelősség, a kommunikáció pedig néha félrecsúszhat. Ő maga a kontextust nem ismeri, de ezt a megnyilatkozást teljes mértékben visszautasítja. Kunszt Márta (MPE-DK) szerint Niedermüller Péter igen szofisztikáltan fejezte ki magát. A jobboldali bulvársajtó által zászlóként lobogtatott idézet pedig szerinte arra vonatkozott, hogy a miniszterelnök saját országának lakóit különféle csoportokra osztja, ha ezeket lehámozzuk, akkor nem marad más, mint a fehér, keresztény, heteroszexuális férfi vagy nő. És maga ez a gondolkodásmód a rémisztő.

Mi lesz a POSZT-tal?

Bognár László a POSZT-tal kapcsolatban tett fel kérdést Bognár Szilvia alpolgármesternek, miszerint ellentmondó nyilatkozatok láttak napot a sajtóban – megrendezik-e idén is a színházi találkozót?

Az alpolgármester elmondta, a rendezvény egy emblematikus kérdés, jelen volt a polgármester választási programjában is. Ahhoz képest, hogy tavaly nyáron ellentétek ütötték fel a fejüket a rendezők között, óriási eredmény, hogy idén le tudtak ülni egy asztalhoz. Bognár Szilvia szerint a városháza közleménye egy feltételes módban megfogalmazott, bizakodó közlemény volt, arról pedig biztosított mindenkit, hogy minden rendező fél pozitívan áll a tárgyalások elé.

Napirend után – holokauszt és buszossztrájk

Bognár Szilvia alpolgármester a holokausztról emlékezett meg, és egy kiadvánnyal ajándékozta meg a képviselőket, amiben többek között az akkori pécsi polgármester, Esztergár Lajos tevékenységéről olvashatnak számos korabeli visszaemlékezés mellett.

Berényi Zoltán (ÖPE) saját képviselői körzetének, Pécs keleti városrészeinek érdekében szólalt fel, felhívta társai figyelmét a szükséges fejlesztésekre, az ott élők igényeire.

Ugyanő aggodalmát fejezte ki a buszsofőrök bérrendezésének kérdése ügyében is, kérte a városvezetést, mihamarabb állapodjanak meg a Tüke Busz Zrt. és a buszos szakszervezetek képviseleteivel. Ezt elsősorban a keleti városrészekben élők ráutaltságával indokolta.

Péterffy Attila erre reagálva úgy nyilatkozott, biztosan lesz megállapodás, de nem január 31-ig (ahogy azt a kisebbik szakszervezet szerette volna). A tárgyalások feszültségmentesek voltak, a sztrájkfenyegetettséget nem látja reálisnak.

Itt követhetik élőben a közvetítést!

hirdetés

Hirdetés