A szeretetszolgálat kezdeményezésének hosszú távú célja – István-akna közösségének összekovácsolása mellett – a nehéz körülmények között felnövő gyermekek esélyeinek növelése.

Kiterjesztené a keleti városrészben végzett támogatói munkáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, ezért egy úgynevezett Jelenlét Pontot alakítanak ki István-aknán egy – az önkormányzat által biztosított – lakásban. A program célja, hogy a környéken élő, nehéz szociális helyzetben lévő pécsieknek a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudjanak segítséget nyújtani.

Nyőgéri Lajos szociális ügyekért felelős alpolgármester elmondta, hogy a Jelenlét Ponton összefogják és elérhető módon biztosítják a városrészben élő gyerekeket és családjaikat érintő fejlesztéseket, kezdeményezéseket, programokat. Mint mondta, a szeretetszolgálat kezdeményezésének hosszú távú célja – István-akna közösségének összekovácsolása mellett – a nehéz körülmények között felnövő gyermekek esélyeinek növelése.

Az alpolgármester felidézte: tavaly az önkormányzat elfogadta a megújított helyi esélyegyenlőségi programot (HEP) és noha nem volt kötelező, a programhoz kapcsolódóan munkacsoportokat is, amelyek közül az egyik legfontosabb a mélyszegénységgel foglalkozó csoport, akik több pécsi területet is vizsgálnak.

– Az egyik ilyen szegénység és egyéb szociális problémák sújtotta településrész István-akna, amelyet a városvezetés több szakmai szervezettel együttműködve próbál rehabilitálni, mind szociálpolitikai, mind pedig városfejlesztési értelemben véve is. Ennek a munkának az egyik sarkalatos pontja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét elnevezésű programja. A szeretetszolgálat részére a városvezetés egy rossz állapotban lévő önkormányzati lakást biztosít, amelyet a szeretetszolgálat saját költségén újítanak fel – mondta Nyőgéri Lajos.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az István-aknai Jelenlét Ponton az alábbi, szakmailag megalapozott szolgáltatásokat kívánja biztosítani a városrészben élőknek:

  • ügyfélfogadás, ügyintézés, szociális segítségnyújtás,
  • közösségi tér biztosítása a területen élők számára, klubfoglalkozások és közösségi események szervezése és megvalósítása,
  • adományok fogadása és kiosztása,
  • helyiség biztosítása más önkormányzati, állami és civil szervezetek részére, hogy helyben tudjanak információt, segítséget, szolgáltatást nyújtani a hátrányos helyzetű lakosoknak és a szolgáltatások iránt érdeklődőknek.

Hirdetés