Kozármislenyben gondok lehetnek: a pénzről kérdeznék a polgármestert!

Egymilliárd forintnyi bevétele volt Kozármislenynek az elmúlt ciklusban, mégis 320 ezer forintnyi céltartalék maradt csak a Pécs melletti, egykor mintakisvárosként emlegetett település kasszájában. A Porta Pannonia Egyesület ezért a városvezetőt kérdezné, hogy hol a pénz? 

Kozármislenyben jó ideje már nem nagyon van nyugalom a testületi üléseken – legalábbis ezt érzékelhetjük azokból a beszámolókból, amelyeket a helyi képviselők mondanak a regnáló polgármesterről. Mint emlékezetes, az idén díszpolgári címet kapott Feleki Attila tavaly mondott le a képviselőségéről, mert nem volt hajlandó többet egy asztalhoz ülni Bíró Károly polgármesterrel.

A bizalomvesztést mutatja, hogy a képviselő-testület a polgármestert már tavaly megfosztotta attól a jogától, hogy 100 ezer forintnál nagyobb összegű kiadásról saját hatáskörében dönthessen – korábban egymillió volt a határ. A képviselők azt is felrótták neki, hogy a polgármester használta a pályázaton mezőőröknek igényelt, négykerék-meghajtású terepjárót is.

Most már odáig fajult a helyzet, hogy a helyi civil szervezet, a Porta Pannonia Egyesület vezetői szerint súlyos pénzügyi problémák merültek fel.

Jarjabka Ákos elnök azt mondta a minap megtartott sajtótájékoztatón, hogy Kozármisleny gazdasági helyzete komoly aggodalomra ad okot. Nem véletlen, hogy önkormányzati választásra készült programjuk első pontja a város gazdasági helyzetének átvilágítása, és az, hogy hasonlítsák össze az öt évvel ezelőtti állapottal a mait, hogy kiderüljön, milyen kintlévőségei és tartalékai vannak Mislenynek – mondta.

A szervezet sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy 2014 óta a város a kormánytól 362 milliós támogatást kapott, de érkezett forrás bicikliútra, zöldpályázatra, helyi termékek értékesítésre és külterületi utakra is – csak ez utóbbira 150 millió érkezett. Elmondták azt is, hogy 37 telket hagyományozott a városra a korábbi testület, amelyek értékesítéséből közel 250 millió forintos bevételük keletkezett.

Pohl Imre jelenlegi képviselő és képviselőjelölt szerint mindent egybevetve több mint egymilliárd forintról van szó, miközben az általános tartaléka a városnak mindössze 320 ezer forintra apad. Hozzátette: bár van 124 millió a céltartalékban, de abból előre meghatározott kötelezettségeket kell teljesíteni.

– Tudni szeretnénk, hogy a polgármester hogyan és mire költi el a város pénzét – mondta, hozzátéve, hogy már most látszik, hogy a követező testületnek nagyon nagy feladata lesz az, hogy helyrehozza a pénzügyi helyzetet.

A tájékoztatón az is kiderült, hogy volt olyan testületi ülés, amelyre egyáltalán nem hívták meg a helyi sajtót, holott a nyilvánosságot biztosítani kellene.

A Porta Pannonia képviselője és képviselőjelöltje, Varga Éva elmondta, hogy például legutóbb is külön kérték a sajtó részvételét, de ezt nem teljesítette, ők viszont a nyilvánosság biztosítása nélkül nem voltak hajlandóak megtartani a közgyűlést. Mint mondta, azt is szeretnék, ha megtartanák azt a közmeghallgatást is, amelyre már a héten sort kellett volna keríteni, de általuk nem ismert okokból az mégis elmaradt. Kiemelte, egyelőre nem tudják, hogy a jövő hétre meghirdetett ülést megtartják-e, de ők mindenképpen ragaszkodnak ahhoz, hogy a választások előtt legyen közmeghallgatás és testületi ülés.

A szervezet szerint a helyieknek ugyanis joguk lenne konkrét és érdemleges válaszokat kapni arra, hogy miként került ilyen helyzetbe Kozármisleny, joguk van tudni arról, hogy mi zajlik a városukban.

Hirdetés