“Élősködöktől” tart Anglia

Bár az angolok korlátoznák a letelepedők számát, nem eszik olyan forrón a kását. A pécsi munkaerő-közvetítő szerint ugyanis a szigetlakók bizonyos munkákat nem szívesen végeznek el, azokat a bevándorlókra – így a keletiekre – bízzák. Aki megfelelő munkaszerződéssel megy, annak nem sok gondja lehet külföldön.

Egy ideje vitatéma, hogy David Cameron brit miniszterelnök olyan szigorítást tervez, hogy Nagy-Britanniában évente legfeljebb 75 ezer uniós polgár telepedhessen le. Az elképzelés szerint a külföldi EU-tagállamokból érkezők ezen felül nagy-britanniai tartózkodásuk első öt évében nem igényelhetnének adókedvezményeket és egyéb kedvezményes juttatásokat sem.

Hogy ez mégis mennyiben érinti a nagy-britanniai munkákat kereső embereket, arról Bartos Mónika, a külföldi munkaközvetítéssel és a munkavállalók nyelvi felkészítésével foglalkozó pécsi E-Training Center Zrt. irodavezetője mesélt lapunknak. Véleménye szerint a helyzet nem olyan vészes, már ha a Nagy-Britanniába készülő munkavállalónak van már kész elő- vagy munkaszerződése, márpedig a munkaközvetítő cégeken keresztül máshogy nem lehet külföldi munkára jelentkezni.

Ehhez kapcsolódik, hogy Németországból, Hollandiából és Ausztriából már csak akkor telepedhetnének le Nagy-Britanniában, ha van hiteles állásajánlatuk, a magyar munkavállalókkal szemben azonban még ilyen konkrét elvárást nem fogalmaztak meg.

Bartos elmondta, hogy tőlük ugyanúgy utaznak ki Nagy-Britanniába, ahogy eddig, még nem volt semmiféle panasz. Ennek az lehet az oka, hogy a leszerződtetett munkavállalók csak egy többlépcsős nyelvi felkészítés és tesztelés után indulhatnak szerencsét próbálni. A megfelelő munkaerőt pedig várják a brit munkáltatók.

Az alacsonyabb képesítésű munkavállalók olyan állásokat tölthetnének be, amelyek hiányszakmának számítanak Nagy-Britanniában. Ilyen például a pincér, ugyanis Bartos elmondása szerint „angol nem szolgál ki angolt”. A probléma olyan kiskapukkal orvosolható, mint például, ha a munkáltató cég tudja igazolni a kormány számára, hogy munkaerőhiánnyal küzd, és szüksége van a képzett külföldi munkaerőre.

A rendelet azokat a felkészületlenebb munkavállalókat fogja negatívan érinteni Bartos szerint, akik úgy utaznak ki, hogy nem tudják mi a céljuk, és nincs semmiféle munkaszerződésük. Az ilyen, szerencsétlen esetben munkanélküliekké váló beutazók pedig általában megpróbálnak a brit szociális hálón „élősködni”, amit a kormány joggal nem néz jó szemmel.

Épp ezért nagyon fontos, hogy a Nagy-Britanniába készülő munkavállalók legyenek felkészültek, próbálják meg a kinti életüket érintő bizonytalan tényezőket mérsékelni, és legyen előszerződésük a munkáltatónál.

Hirdetés