Nem vesz tudomást öt és fél milliárd forint kieséséről a pécsi Fidesz költségvetési “mentőcsomagja”

Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz-frakció vezetője

Módosítaná a pécsi önkormányzat idei költségvetési tervezetét a Fidesz – derül ki mai közleményükből. “Mentőcsomagjuk” sajátossága: egyáltalán nem vesznek tudomást arról, hogy a gazdasági visszaesés és a kormány veszélyhelyzeti intézkedései miatt több mint 5 és fél milliárd esik ki a város idei költségvetéséből. Javaslataik nagy része további költségeket jelentene az önkormányzatnak. További érdekesség, hogy nem a kormányzattól, hanem a várostól várják, hogy plusz támogatást adjon a háziorvosoknak, a bajba jutott szektoroknak és munkavállalóknak, valamint a taxisoknak.  

hirdetés
Uránia Mozi

“Pécs gazdaságának újraindításához a megszorító Péterffy-csomag helyett mentőcsomagra van szükség” – írja Csizmadi Péter, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője hétfői közleményében.

Utóbbinak az ad aktualitást, hogy a képviselő-testület egy online konzultáció keretében ma kezdte el tárgyalni a város ez évi költségvetési rendelet-tervezetét. 

Csizmadia szerint az általa kézhez vett tervezet klasszikus megszorító-csomag, amit nem tud elfogadni. Úgy véli, “olyan drasztikus megszorításokat lenne kénytelen elszenvedni például a bölcsődei-óvodai és szociális intézményrendszer, a tömegközlekedés, a pécsiek biztonságát szolgáló közterület-felügyelet, de gyakorlatilag valamennyi intézmény és a legtöbb gazdasági társaság is”, hogy őszre a működésképtelenség szélére sodródnának. Azt írja, a tervezet “feltételez egy nagyon jelentős elbocsátási szükségletet és/vagy szolgáltatás csökkentést az év során”.

Szerinte a “drasztikusan csökkentett előirányzat számoknak nincs realitás alapja”, úgy tudja, a városvezetés valójában más bevételi számokkal tervez.

Azt javasolja, hogy készüljön el egy olyan tervezet, ami a 2020-as költségvetésből indul ki. 

Konkrét módosító indítványai a következők:

  • A különböző illetmények, vezetői bérek szintje kerüljön vissza a 2019. év végi szintre. Szerinte ezzel 127 millió forinti megtakarítás érhető el.
  • Ne fizessen prémiumot az önkormányzat a cégvezetőknek 2021-ben.
  • Fizessen viszont a város a pécsi háziorvosok részére bruttó 500 ezer forint jutalmat, a következő hónapok oltási programja miatt.
  • A járvány miatti korlátozásoknak leginkább kitett szektorokban tevékenykedő vállalkozásoknak 2022. március 15-ig ne kelljen befizetniük a 2021-es iparűzési adót.
  • Egyszeri bruttó 100 ezer forint összegű bérpótló támogatás nyújtson az önkormányzat azoknak, “akik a vendéglátóiparban, szálláshely nyújtást vagy személyszállítási szolgáltatást nyújtó szektorban 2021. február 1. napját követően 30 napnál hosszabb időtartamra veszítették el munkajogviszonyukat, a járványhelyzet miatti munkáltatói felmondás esetén”.
  • A taxisok mentesüljenek az idei drosztdíj alól. 

Csizmadia Péter közleménye nemcsak az idei évben a költségvetésből a gazdasági visszaesés és a kormány veszélyhelyzeti intézkedései miatt kieső 5,6 milliárdot nem említi, de azt sem, hogy 2019-ben a fideszes önkormányzati vezetés 8,5 milliárd forint kormányzat felé fennálló adósságot hagyott az új városvezetésre, amire nincs “moratórium”, minden évben törleszteni kell az aktuális részletet.

Vonatkozó hír, hogy a pécsi DK közleményben szólította fel a kormányt, fejezze be az önkormányzatok kivéreztetését.

Ruzsa Csaba, a város alpolgármestere múlt héten lapunknak nyilatkozva azt kérte a helyi kormánypárti képviselőktől, segítsék a városvezetést abban, hogy a kormányzat kompenzálja Pécset a járványból fakadó veszteségei miatt. Péterffy Attila polgármester pedig a napokban ugyanezt kérte levélben Pécs két országgyűlési képviselőjétől, a fideszes Hoppál Pétertől és a független Mellár Tamástól.

Hirdetés