Pécsi DK: „felszólítjuk a kormányt, hogy fejezze be az önkormányzatok kivéreztetését”

„Felszólítjuk a kormányt, hogy fejezze be az önkormányzatok kivéreztetését, s nyújtson megfelelő kompenzációt a járványhelyzet miatt elvont források pótlására a településeknek, így Pécsnek is” – írta a város 2021-es költségvetése kapcsán közleményében a Demokratikus Koalíció pécsi szervezete, mely változtatások nélkül alább olvasható.

hirdetés
Uránia Mozi

„Az idei költségvetés számait megismerve döbbenten vettük tudomásul, hogy a pandémia miatt kialakult nehézségek közepette, a kormányzat nemhogy segítő kezet nem nyújtott városunknak, de intézkedéseivel tovább súlyosbította helyzetünket.

Az amúgy is csökkenő iparűzési adó megfelezése, a gépjárműadó elvonása, az ingyenes parkolás miatt kieső bevételek hiánya, mind jelentős sebet ejtettek a város idei költségvetésén. A kormányzat ezt tovább tetézte a szolidaritási adóbefizetés határértékének csökkentésével. Mindez azt jelenti, hogy míg korábban Pécs egyáltalán nem fizetett ilyen hozzájárulást a kormányzati büdzsébe, 2021-ben 1,4 milliárd forintot kénytelen befizetni az államkincstárba.

Mi, pécsi önkormányzati képviselők évek óta arra vártunk, hogy szolidaritási adót kelljen fizetnie a városnak. Ez ugyanis azt jelentette volna, hogy a település adóerő-képessége átlépte a bűvös határt, azaz jelentősen megnőtt a város iparűzésiadó-bevétele, más szóval megélénkült Pécs gazdasági élete. Azt álmunkban sem gondoltuk, hogy az áhított állapot kormányzati csel hatására fog bekövetkezni, azaz a határérték csökkentésével kényszerítik ki a fizetési kötelezettséget!

Pécs 2020-hoz képest több, mint 6 milliárd forinttal kevesebb összegből gazdálkodhat az idei évben, az így keletkezett hiány az önkormányzat működését veszélyezteti.
A kormányzat fentebb csokorba szedett intézkedései mind egy irányba mutatnak:
országunk jelenlegi vezetői tovább kívánják szűkíteni az önkormányzatok mozgásterét, szinte a cselekvőképtelenség szélére sodorva ezzel az önkormányzatokat!
Ezzel a demokratikus önrendelkezés egyik újabb bástyája kerül szorult helyzetbe, akárcsak az alapítványi működésbe kényszerített egyetemek.

Ezért felszólítjuk a kormányt, hogy fejezze be az önkormányzatok kivéreztetését, s nyújtson megfelelő kompenzációt a járványhelyzet miatt elvont források pótlására a településeknek, így Pécsnek is!

A Demokratikus Koalíció Pécsi Szervezete”