Pécsett is kiemelt szempont volt a Fidesz-közeliség, amikor az állami civil pénzeket osztották

A Norvég Civil Alap helyére állított magyar állami pénzeszsákból, az úgynevezett Városi Civil Alapból (VCA) bőven jutott fideszes kötődésű alapítványoknak, egyesületeknek. A Válasz Online országgyűlési választókerületenként kigyűjtötte, mely szervezetek részesültek támogatásban. 

A Válasz Online szerint egyszerűbb lett volna egyenesen Választókerületi Pártalapnak nevezni a VCA-t, mert szinte mindenütt Fidesz-közeli szervezetek nyerték el a pénz jelentős részét – például buszra, ingatlanra, kommunikációra: azaz a választási kampányban is remekül hasznosítható dolgokra. 

Mint ismert, a magyar kormány nem tudott megegyezni Norvégiával arról, hogy mely hazai szervezet felügyelje a Norvég Alap civil támogatási programjának lebonyolítását. Ez azt jelenti, hogy Magyarország 77 milliárd forintnyi támogatástól esett el, csak azért, mert a kormány nem volt hajlandó elfogadni, hogy nem szólhat bele, a keret civil részét mely szervezet ossza el.

Buktuk a Norvég Alap civil pénzeit, ez a pécsieknek is fájhat

Szépségtapaszként gründoltak gyorsan egy alapot (VCA), és 4,4 milliárdot szétszórtak az országban. A Válasz Online szerint a nyertes választókerületi civil listákon akadhatnak valódi és fontos tevékenységet folytató szervezetek is, a kiválasztás fő szempontja azonban láthatóan nem ez volt, hanem a pártkötődés. Ezért is gyűjtötte ki választókerületenként a lap a nyerteseket.

A két Pécset is érintő országgyűlési választókerületben (Baranya 1. és 2.) például összesen 95 millió forintot osztottak ki civil szervezeteknek, ennek több mint a fele, 53,5 millió olyanoknak jutott, amelyek közvetlenül vagy közvetve, de egyértelműen a Fideszhez köthetők – akár személyeken, akár tevékenységükön keresztül. Az sem zárható ki, hogy ennél is több nyertes pécsi szervezetnek van fideszes kötődése, a Válasz Online-nak és nekünk mindenesetre az alábbi hatnál sikerült ezt tetten érni.

A két körzetben a legtöbbet, 15 milliót egy olyan alapítvány kapott, aminek elnöke, Fodor-Petrov József Fidesz-közeli médiumokat működtet Pécsett – írja a Válasz Online.

Majdnem ugyanennyit, 14,99 milliót kapott az az egyesület, amelynek elnöke a 2019-es önkormányzati választásokon a Fidesz-központ nevében nyújtott be fellebbezéseket.

Kapott 9 milliót a Berényi Zoltán által elnökölt Vasasért Egyesület is. Berényi a Fidesz-szövetséges, Kővári-féle ÖPE képviselője a pécsi közgyűlésben, a testület ÖPE-KDNP-frakciójának tagja.

5 millió leesett a komlói Fekete Láng Egyesületnek, amelynek vezetője a Fidesz jelöltje volt a 2019-es önkormányzati választáson.

Szintén 5 millió jutott a pécsi Kosztolányi Dezső Céltársulás Egyesületnek, amelynek korábban elnöke volt Barkóczi Csaba, aki jelenleg a pécsi közgyűlés Fidesz-frakciójának tagja. Honlapjuk szerint a szervezet egyik alelnöke a Fidelitas pécsi csoportjának korábbi elnöke, a 2019-ben fideszes képviselő-jelöltként induló Beke Zoltán. 2018-ban a pécsi egyesület kapta a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat, amit Balog Zoltán, az Orbán-kormány egykori minisztere adott át, a díjátadón Kövér László házelnök méltatta a szervezet tevékenységét.

4,5 milliót kapott a Mecsek Polgári Egyesület. Utóbbi (még Mecsek Nyugdíjas Polgári Egyesület néven) 2020 eleje óta működteti a civil információs centrumot, amit korábban, a kezdetektől a Nevelők Háza Egyesület működtetett közmegelégedésre. A Szabad Pécs „Fideszes fiókszervezethez irányítják a baranyai civileket” címmel írt annak idején arról, hogy a kormányzat dobta a Nevelők Háza Egyesületet a Mecsek Polgári Egyesület kedvéért.

Hirdetés