Több száz pécsi rászoruló család kap adománycsomagot karácsony előtt

Idén a járványhelyzet mindent megnehezít egy kicsit, még a rendkívül fontos és karácsony előtt még kiemeltebb szerepet kapó adománygyűjtést- és osztást is. Ennek ellenére a pécsi rászoruló családok nem maradhatnak ajándék nélkül, több egyéni felajánló, szervezet, és az önkormányzat is segít. December 15-én például a Hit Gyülekezete adott át teherautónyi tartós élelmiszert az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központnak (ECSGYK), akik ezt majd városszerte továbbítják a nehéz körülmények között élők felé. De itt nem áll meg a munka…

Nagy István, az ECSGYK igazgatója arra emlékeztetett, hogy korábbi években a keleti városrészbe vitték az adományokat, és helyben ki is osztották őket, ezt azonban idén a vírushelyzet nem teszi idén lehetővé. Mint mondta, természetesen ettől még most is folyamatosan fogadják a jótékony felajánlásokat, melyeket még karácsony előtt eljuttatnak majd különböző városrészi telephelyeiken keresztül azokhoz a rászoruló családokhoz, akik klienslistájukon szerepelnek. Ezzel próbálják számukra kicsit könnyebbé tenni az elkövetkezendő időszakot, illetve az ünnepeket, hangsúlyozta a szakember.

„zsúfolt hét elé nézünk, de az a cél, hogy még az ünnepek előtt átadhassuk az ajándékot azoknak a pécsieknek, akik jelezték felénk igényüket”

– mondta Nagy István. Mint megtudtuk tőle, a december 15-én beérkezett élelmiszer hozzávetőlegesen 145 csomag összeállítására lesz elég, melyet körülbelül 100 háztartásba juttatnak majd el.

Egész teherautónyi adomány érkezett

Agyaki Mónika, az adományozó Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának dél-dunántúli régióvezetője lapunknak elmondta, a most átadott dobozok tartós élelmiszereket rejtenek, melyeket főzéshez, egy-egy gyors vacsorához, de akár karácsonyi süteményhez is jól fel lehet használni. Mint mondta, a gyermekekre is gondoltak, mogyorókrém is került a felajánlást szállító teherautóra.

– Több éve segítjük a pécsi rászorulók helyzetét különböző adományainkkal. Ilyenkor az önkormányzattal és szakszervezetekkel együttműködve olyan családokhoz is eljutunk, akikhez addig esetleg nem volt kapcsolatunk. Van egy nagy élelmiszer- és ruharaktárunk, ilyenkor karácsonykor, előre tervezve nagyobb mennyiséget tudunk átadni – fejtette ki Agyaki Mónika.

Balról jobbra: Agyaki Mónika, Nagy István, Nyőgéri Lajos

A pécsi önkormányzat részéről Nyőgéri Lajos, a nemrég kinevezett, szociális ügyekért felelős alpolgármester vett részt az adományátadáson. Elmondta, az idei évben a pandémia miatt nőtt a rászorulók köre, ezért a városvezetés minden partnerét arra kérte, hogy egységes – tartós élelmiszert tartalmazó – adományokat juttassanak el az ECSGYK-hoz, akik majd kiosztják ezeket, odafigyelve rá, hogy mindenkinek jusson belőlük.

„Nagyon fontos, hogy karácsonykor sokan adakoznak és segítenek a rászorulókon. A beérkezett adományokat több száz csomaggal kiegészíti az önkormányzat is”

– így Nyőgéri Lajos. Mint elmondta, december 14-én négy oldalú megállapodást írt alá az önkormányzat, a Magyar Vöröskereszt, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász, valamint a Civil Közösségek Háza az adományosztás összehangolására.

Hirdetés