Új, hatékonyabb technológiával javítanák Pécsen az úthibákat

Magyarországon még alig használt útjavítási módszert próbál ki Pécsett a Biokom Nkft. Az infrahős technológia kevesebb nyersanyag felhasználásával, így kevésbé környezetkárosító eljárással tartósabb eredményt ígér. A cél a meglévő úthibák időtálló és gazdaságos javítása, a kátyúk számának mielőbbi csökkentése –tájékoztatta lapunkat a pécsi önkormányzat.

Kiemeltük pontokba szedve a lényeget:

  • Az önkormányzat célja a pécsi úthibák tartós javítása olyan módszerekkel, amik kevésbé terhelnék a környezetet.
  • Cél továbbá a pazarlás megszüntetése a kátyúzásoknál.
  • A hagyományos módszerek mellett a Biokom egy új infra-hőtechnológiás berendezéssel kezdte meg a kátyúzást a Tüskésréti úton, eddig kedvezőek a tapasztalatok.
  • A módszer lényege, hogy a hibás réteg felmelegítése után újra eldolgozzák azt, előnye, hogy nem kell a felmart aszfaltot elszállítani, csak a hiányzó mennyiséget pótolni, ráadásul a végeredmény is jobb lesz, mivel jobban össze tudják dolgozni a régi és az új felületet.
  • Az infrahős technológia télen is jól alkalmazható.
  • Így kevésbé terhelik a környezetet: kevesebb új anyagot kell használni és kevesebb a szemét.
  • Az önkormányzat arra kéri a pécsieket, ha úthibát tapasztalnak, tegyenek bejelentést a biokom.hu honlapon, vagy a biokom@biokom.hu e-mail-címen.

Íme a pécsi önkormányzat közleménye:

„Az úthibák gazdaságos, a környezetet kevésbé terhelő és tartós javítását, a kátyúzás korábbi pazarló gyakorlatának megszüntetését vállalta 2019-es megválasztása előtt a pécsi városvezetés.

A hosszú távú cél a kátyúmentes Pécs megteremtése.

Ennek érdekében az önkormányzat és a Biokom NKft. modern, környezetbarát és hatékony útjavítási megoldásokat keres.

A városüzemelési társaság – a hagyományos kátyúzási technológiák mellett – ezért innovatív jellegű, infra-hőtechnológiás berendezéssel történő útjavítást kezdett a Tüskésréti úton a napokban. Az eljárást már évek óta alkalmazzák az Egyesült Államokban, illetve Nyugat-Európában, Magyarországon viszont eddig nem terjedt el.

Infrahős technológia – tartós megoldás

A technológia lényege, hogy infrahővel felmelegítik a hibás aszfaltréteget, ami így újra eldolgozható lesz. Az eljárással nem kell a felmart aszfaltot elszállítani, csak a hiányzó mennyiséget pótolni, amit aztán tömörítéssel dolgoznak egybe a meglévő útfelülettel.

A sokféle útfelületi hiba esetén, minden évszakban, így akár a téli hidegben is hatékonyan alkalmazható technológia biztosítja, hogy a csatlakozó hézagok összedolgozása jobb minőségű lesz. Az „új” aszfalt melegítéssel kapcsolódik össze a „régi” felülettel, így nem maradnak hézagok a javítások után, ezzel meghosszabbodik a javított felület élettartama.

Kedvező tapasztalatok

Az eddigi tapasztalatok alapján a munkafolyamat valamivel hosszabb ideig tart a burkolat felmelegítési ideje miatt, ugyanakkor a technológia előnye, hogy a környezetet kevésbé terheli, mivel kevesebb új anyagot kell felhasználni és kevesebb hulladék is keletkezik. Naponta 10-20 négyzetméternyi útfelület javítása történhet meg a berendezéssel, így azokon a burkolattípusokon, ahol ezt alkalmazni lehet, ott költséghatékonyabb megoldást jelent a hagyományos technológiához képest.

A Tüskésréti úton történő aszfaltozás tartósságának, az eljárás hatékonyságának tapasztalatai alapján döntenek a Biokom Nkft. munkatársai a technológia szélesebb körű alkalmazhatóságáról.

Kátyúinfó – a pécsiek bejelentéseire is számítanak

A Biokom Nkft. – függetlenül a társaság útellenőri szolgálatának rendszeres ellenőrzésétől – arra kéri a pécsieket, hogy amennyiben a város területén az útfelületen hibát, kátyút tapasztalnak, akkor tegyenek bejelentést a biokom.hu honlapon, vagy a biokom@biokom.hu e-mail-címen. Így az egyes úthibákat a lehető legrövidebb időn belül ki tudják javítani.”

Hirdetés