Utcai erőszakot akar Gyurcsány, Pécsett is lehet ebben társa

A mozgalmi karrierjét Pécsett indító Gyurcsány Ferenc, akinek regnálása alatt az általa vezetett rendőrség 2006-ban embereket vert agyba-főbe, most ismét az erőszakhoz fordulna. Pécsen egyébként ebben társa is lehet, hiszen a Momentum Mozgalom pécsi vezetője – aki korábban melegeket dobált volna meg savval –  szerint sincs más eszköz a kezükben, csak az erőszak. Gyurcsány szerint Tunézia és Egyiptom példáját kellene követnie ellenzéknek kormány megbuktatása érdekében. Az említett országokban több mint ezer ember vesztette életét a polgárháborús viszonyok közepette. 

A pécsi közgazdaságtudományi karon tanuló Gyurcsány Ferenc – aki a marxizmust éltető Mellár Tamás, az MSZP-P mostani politikusának is a diákja volt – a kommunista ifjúsági szövetség útjára lépve vált az MSZP legerősebb emberévé. Addig jutott, hogy ő volt az, aki 2006-ban rendőri brutalitások idején vezette az országot, akkor, amikor azokat verték meg, vagy lőtték ki gumilövedékkel azoknak a szemét, akik nem értettek egyet a balliberális kormány politikájával.

Gyurcsány most az ellenzék vezetőjeként egy hosszú – saját felelősségéről hallgató – dolgozatban arról ír, hogy dacára annak, hogy a többségi demokráciában a választók mást gondolnak, erőszakosan kellene megdönteni Orbán Viktor kormányát.

Mellár tanítványa volt Gyurcsány a marxista közgazdasági karon

Mint írja, „egy nem demokratikus rendszerrel szemben küzdünk, akkor megváltoznak a játékszabályok, azaz nem igaz, hogy csak demokratikus eszközökkel lehet és kell küzdeni. Éppen ellenkezőleg!” A politikus szerint utcára kell hívni az embereket és lázadást formálni, amelynek eszköztárába belefér az is, hogyha átlépnek a szerinte önkényes szabályokon.

Gyurcsány mindezt megerősítendő forradalmi példákat is felhoz, így például Tuniszt és Kairót is, arról már hallgat viszont, hogy az általa idézett országokban kirobbant polgárháborúban rengeteg ártatlan civil ember vesztette életét.

A gondolatmenet szerint az erőszakos utcai lázadás a célravezető, ebben alighanem lenne is partnere: a Gyurcsány által „okosnak és dühösnek” tartott Momentum pécsi vezetője, Nemes Balázs a decemberi tüntetésen, mielőtt felállt volna Kossuth Lajos szobrára és társaival megdobálta volna az egyik helyi lap szerkesztőségét, azt üvöltötte: nem maradt más eszközük, mint az erőszak.

Arcukat eltakaró tüntetők Nemes Balázsék mellett

A szélsőjobbosból baloldalivá váló Nemes egyébként néhány éve még nyíltan buzizott, zsidózott és cigányozott, és úgy vélte, hogy bár utcakővel „picikét durva” a melegek megdobálása, de „ha tojással, záptojással vagy vajsavval töltött tojással történik a dolog, már semmi kivetnivalót nem lát benne”. A zsidókról azt mondta, hogy Magyarországon nincs antiszemitizmus, de igény lenne rá.

A magát konzervatívnak és függetlennek tartó, ám az MSZP-P-frakciószövetségben ülő Mellár Tamás által létrehozott mozgalom fórumán már arról beszéltek, hogy partizán, földalatti mozgalmat kell indítani, és a katonasággal jogellenesen kell eltakarítani a rendszert. Erre az ott megjelent szakszervezeti vezető egyike azt mondta, hogy előbb azért nézzük meg a törvényes lehetőségeket, utána nézzük meg, mi a helyzet.

Gyurcsány és a globalizmus

A kommunisták idején a tulajdonosától elrabolt, majd pedig Gyurcsány apósának, a kommunizmus egyik vezéralakjának kiutalt luxusvillában életét tengető sokszoros milliárdos DK-vezér a globalizáció átkairól is beszél. Gyurcsány – aki a pécsi fellépésein 200 forintos támogatásokat kér nyugdíjas idős emberektől –, azt mondja, hogy „a globalizációt megállítani nem lehet, de olyanná kell tenni, ami egyenlőbben osztja meg annak előnyeit és hátrányait” és aggódik a munkásokért. Beszél arról is, hogy titokban kell a baloldali pártoknak vitatkozniuk, mert az ellenzéknek nem tesznek jót a nyilvános viták.

Megválasztották, de csalásról beszél
Mellár Tamás nemrégiben a pécsi fórumon arról beszélt, hogy tavaly április 8-án csalhattak a választáson. Igen ám, de éppen akkor választották meg őt is az egyéni körzetben. Mindeközben Mellár egyik főtámogatója, Karácsony Gergely előválasztásáról derült ki, hogy olyanoknak is küldtek köszönőlevelet Karácsony munkatársai, akik egyáltalán nem szavaztak rá a baloldali voksoláson. Köztük volt Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke is. A fővárosi baloldaldali polgármesterjelölt előválasztásán a bátrabb becslések szerint is a választók 2 százaléka vehetett részt. A történtek után kérdés azonban, hogy valójában hányan is voksolhattak. Karácsony különben a napokban arról is vált ismertté, hogy kijelentette: nem számít nácizmusnak az, ha listázzák a zsidókat.

Hirdetés