Vegyen nyertes uniós pályázatot!

Egyre többen próbálnak meg úgy pénzhez jutni, hogy áruba bocsájtják már elnyert uniós pályázatukat. A népszerű, internetes apróhirdetésekkel foglalkozó oldalakon bárki találhat ehhez hasonló hirdetést, sokszor hatalmas összegekkel.

Elsőre furcsának tűnhet a nyertes pályázatok kereskedelme, azonban ez nem minden esetben illegális. Az átvállalását viszont kötelező engedélyeztetni. Pécsett pedig komolyan beindulhat az uniós támogatás csere-bere, ha népszerűvé válik ez a tranzakció: régiónkban ugyanis gazdasági helyzetéből adódóan sokféle támogatást lehet elnyerni.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a témában elmondta: van jogszerű gyakorlata annak, ha valaki támogatást nyer valamelyik kiíráson, de a beruházást más valósítja meg. Ha azonban valaki “brókerkedik” a pályázatokkal, az már büntetőjogi kategória.

Az államtitkár ugyanakkor kifejtette: minden pályázati átvállalást előzetesen engedélyeznie kell a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek. Ha ez elmarad, akkor semmilyen esetben sem lehet törvényes az átruházási ügylet.

– A cégek az európai uniós pályázatokat többnyire 3 év fenntartási időre nyerhetik el, ha ezt mégsem tudják teljesíteni valami ok miatt, akkor eladhatják ezeket a támogatásokat, vagy módosíthatják a helyszínt. Azért lehet célszerű később megvásárolni ezeket a pályázatokat azoknak a vállalatoknak, akik eredetileg nem nyertek. A feltételek ugyanis sokszor szigorúak, amiknek nem mindenki tud megfelelni. Ugyanakkor azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy egy cég elnyert pályázatostul felvásárol egy másikat, amely mondjuk telephelyfejlesztésre nyert el pénzt – tudtuk meg egy pécsi európai uniós pályázatírótól.

pályázateladó
Bárki könnyen ráakadhat egy-egy hirdetésre.

Lőrik Andrea, az Unio Tender Europa Kft. szakembere a témában úgy fogalmazott, hogy akkor van lehetőség a vissza nem térítendő uniós támogatást nyert projektek átadására, ha a másik cég is vállalja az ezzel járó kötelezettségeket.

Szerinte ugyanis országszerte sok olyan vállalkozás van, amelyek nem tudják megvalósítani, vagy fenntartani a pályázatban foglaltakat. Ilyenkor lehet érdemes elgondolkozni azon, hogy eladják a támogatást másnak. De attól, hogy a két fél meg tud egyezni, még vannak bizonyos szabályok és feltételek:

A szabályos átvételhez az átvevőnek szintén meg kell felelnie a pályázat összes kritériumának, illetve a két vállalat tevékenységi körének, továbbá a két cégnek egy régióban kell lennie.

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.