Világhírű nemesítőre emlékezik Pécs

Az emléktáblának köszönhetően mindenki megismerheti Kováts Zoltán munkásságát

Nem feltétlenül ismeretes, hogy a város közterületeinek színes virágait Kováts Zoltán világhírű virágnemesítő munkásságának is köszönhetjük. Pécs azonban méltó módon tiszteleg a szakember emléke előtt egy életművét és virágait bemutató emléktáblával, amelyet szerdán adtak át a Barbakán mellett.

Pécs az utóbbi időkben egyre zöldebb és zöldebb lett, virágosítási és fásítási projektnek pedig közel sincs vége a virágültetési Guinness-rekord megdöntése után. Sokan azonban nem tudják, hogy azok a gyönyörű és színes virágok, amelyek Pécs közterületeit szépítik, valójában honnan is jönnek. Persze, a Biokom Nkft. kertészei ültetik őket, de a virágok eredete ennél messzebbre nyúlik vissza, hiszen a városban látható virágfajták nagy részét a 2010-ben elhunyt Kováts Zoltán nemesítette. Kováts az egynyári virágok nemzetközileg elismert nemesítője és kutatója volt (valamint az MTA doktora és egyetemi tanár is), aki annál az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht.-nál dolgozott, amely céggel a pécsi városvezetés is együttműködik a virágosítási programban.

Az emléktáblának köszönhetően mindenki megismerheti Kováts Zoltán munkásságát
Az emléktáblának köszönhetően mindenki megismerheti Kováts Zoltán munkásságát

Kováts Zoltán úttörő munkájára a város is büszkén emlékezik, a nemesítő hazai és nemzetközi hírnevének öregbítése érdekében épp ezért helyeztek ki egy informatív emléktáblát, amellyel tisztelegnek életműve előtt. A Barbakán alatti virágágyásnál található táblát augusztus 3-án avatták fel.

Őri: a cél az, hogy tisztább levegőt szívhassunk
Őri: a cél az, hogy tisztább levegőt szívhassunk

Az eseményen Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, hogy a városban az elmúlt években végbement és végbemenő virágosítások és fásítások a Zöld Főváros cím jövőbeni elnyeréséhez vezető út egy jelentős részét jelentik a tüskésréti napelempark, és például a biomasszaüzem mellett.

A Zöld Főváros címhez vezető út lépései azonban fontosabbak, mint a cím maga – hangsúlyozta az alpolgármester –, hiszen a virágosításoknak és az évről évre gyarapodó-terebélyesedő városi zöldfelületeknek köszönhetően Pécs közterületei nem csupán szebbek és színesebbek lesznek, hanem a programnak köszönhetően a város levegője is – amely telente még nem elég jó minőségű – egyre tisztább lesz. A városvezetés egyik legfőbb célja pedig az, hogy a pécsiek minél jobb levegőt szívhassanak a városban sétálva.

Az informatív táblán bemutatják Kováts virágait is
Az informatív táblán bemutatják Kováts virágait is

Ehhez azonban – folytatta – fontos a megfelelő szellemi és szakmai háttér, amelyet a város főkertésze, Nagy Ervin képvisel, valamint az olyan úttörő virágnemesítők, mint amilyen Kováts Zoltán volt, aki példaértékűen helyezte munkája középpontjába a hazai virágok nemesítését.

Nagy Ervin tisztelgett Kováts Zoltán emléke előtt
Nagy Ervin tisztelgett Kováts Zoltán emléke előtt

Nagy Ervin a táblaavatón elmondta, hogy a kertész szakma agrároldalát – amelyet Kováts Zoltán is képviselt – sokan nem ismerik, pedig ez az ágazat az, amely az alapanyagot, a magokat szolgáltatja a kertészek számára. Ahhoz pedig, hogy a várost díszítő színes, harsány, „jó kedvű” magyar virágok megszülessenek, a legjobb magokra van szükség.

Kováts Zoltán (1924-2010)
Kováts Zoltán (1924-2010) képe a táblán

A növénynemesítés során további fontos szempont az, hogy meghatározzák és kikísérletezzék, hogy egy adott virágnak mennyi és mekkora gondoskodásra lesz szüksége. A város főkertésze kifejtette, hogy a pécsi közterületek virágainak kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy ne igényeljenek túl gyakori és nagy törődést, mégis maradjanak a lehető legtovább díszes színűek. Az ilyen virágok létrehozása, nemesítése volt Kováts Zoltán legnagyobb érdeme, akinek mottója az volt, hogy „magyar városokba magyar nemesítésű virágok kerüljenek”.

Az eseményen részt vett még Dr. Preininger Éva, az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet igazgató-helyettese, valamint Dr. Kiss Tibor, a Biokom Nkft. ügyvezető igazgatója.

Hirdetés