21 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálPécsen tartott kulturális konferenciát a Fidelitas

Pécsen tartott kulturális konferenciát a Fidelitas

Idén a pécsi Kodály Központban tartotta tavaszi kulturális konferenciáját a Fidelitas. A Fidesz ifjúsági szervezete több témakörben járta körül a magyar kultúra jelenlegi helyzetét.

A Pécsre érkező résztvevőket előbb Páva Zsolt polgármester fogadta pénteken, majd szombat délelőtt Henter Lilla, a Fidelitas kultúráért felelős alelnöke és Csizi Péter országgyűlési képviselő köszöntötte őket a hangversenyközpontban.

A tavaszi kulturális konferencia keretében előbb Dr. Dominek Dalma, az EMMI kultúráért felelős államtitkárságának kabinetfőnöke, Juhász Anna kulturális menedzser, Móczár Gábor, a Zsolnay Örökségkezelő kulturális igazgatója, valamint Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere beszélgetett a magyar kultúra jövőjéről, a kormányzat és a civilek szerepéről.

A pécsi politikus hangsúlyozta, hogy a 2010-es EKF-év nagy mérföldkőt jelentett a város életében egyrészt a programok, másrészt a kulturális intézményrendszer szempontjából, hiszen ez utóbbi hosszú évtizedekre meghatározza Pécs szerepét a régióban.

– Öt év után megvonva a mérleget azt mondhatjuk, hogy a kulturális intézmények látogatószáma elérte a félmilliót, messze túlszárnyalva a vállalásokat. A kormány által nyújtott többlettámogatás megteremti annak feltételét, hogy az intézményrendszer eleget tegyen az EKF alatt megfogalmazott vízióknak, azaz hogy Pécs a Déli Nyitás által is megfogalmazott céloknak megfelelően nemcsak a régió, hanem a déli országokban is betöltse a kultúra közvetítője szerepét.

A városvezető hozzátette, hogy a kormányzat kulturális alapellátást erősítő célkitűzéseinek megfelelően kívánják megerősíteni a helyi közösségeket – nemcsak a belvárosban, hanem a külső városrészekben is. Így találkozhatunk egyre több kulturális programmal Kertvárosban, Uránvárosban és a keleti városrészben is.

fidelitas2-g

A konferencián emellett szó esett a fesztiválok magyar országimázsban betöltött szerepéről, amelyről Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere, Gellai Gergő, a ma záruló PEN főszervezője és Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál igazgatója vitatta meg álláspontját.

A nagy áttörés előtt álló magyar filmgyártásról pedig Korom Norbert, a Liza, a rókatündér társproducere, Pion István, a Saul fia című Oscar-díjas film egyik szereplője, valamint Zachar Balázs, a Magyar Nemzeti Filmalap jogi igazgatója osztotta meg álláspontját.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő