24 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálPécset sem kíméli az AIDS!

Pécset sem kíméli az AIDS!

Éves szinten nagyjából háromszáz új HIV-fertőzöttet regisztrálnak ma Magyarországon. Jelenleg Baranya megyében 48 beteget tartanak nyilván. A számok azonban folyamatosan nőnek, ebből kifolyólag az országnak egyre több pénzébe kerül a betegek kezelése. 

Az AIDS egy szerzett immunhiányos tünetegyüttes, a humán immunhiány vírus (HIV) által okozott betegség, amelyet 1981-ben figyeltek meg először. A korunk pestisének is nevezett világjárvány a nyolcvanas évek elején San Franciscóból indult ki. Kezdetben főként a homoszexuális férfiakat, az intravénás kábítószer-használókat és azok szexuális partnereit támadta meg. Ám mivel a fertőzés és a megbetegedés között sok év telik el, a betegség akadálytalanul terjedhetett el a világon.

A HIV-fertőzöttség Délkelet-Ázsiában és Afrikában a legsúlyosabb, egyes területeken a lakosság 50-80%-át érinti. És bár laikusként talán azt gondolhatnánk, hogy a 21. század Magyarországán nem növekszik a megbetegedések száma, ez koránt sincs így.

Ujhelyi Eszter, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház molekuláris biológiai laboratóriumának vezetője éppen ellenkezőleg, növekvő tendenciáról számolt be. Okként pedig a HIV-fertőzéstől való félelem csökkenését nevezte meg, amely fellazította a viselkedésformákat, illetve megváltoztatta a szexuális szokásokat.

1995-ben radikális és látványos eredmények születtek a betegek kezelésében, vagyis a HIV-fertőzés már nem jelent biztos halált. Az újabb és újabb eredményes gyógyszerek terápiás alkalmazása pedig egyre elfogadhatóbbá tette az együttélést a betegséggel.

A szakember hozzáfűzte, az utóbbi években nem volt hatékony, tényeken alapuló megelőzés. Az AIDS-szel kapcsolatos ismeretek még ma is hiányosak, sokan az interneten fellelhető téves információkból tájékozódnak.

szexuális felvilágosítás

Pinczkerné Dr. Kassay Veronika, a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály megyei tisztifőorvosa hasonlóan vélekedik a kialakult helyzetről. Szerinte több oka van annak, hogy miért növekszik még ma is a betegek száma. A felvilágosítás elhanyagolása, a tájékozatlanság, az intravénás kábítószerek használata, illetve sokszor a szakmai szempontok háttérbe szorulása egyszerre okolható a kialakult helyzetért – nyilatkozta lapunknak a szakember.

Magyarországon az utóbbi években évente nagyjából háromszáz új fertőzöttet regisztráltak, Baranya megyében jelenleg 48 HIV-beteget tartanak nyilván. A legtöbb kiszűrt új fertőzött- összesen 7 személy- 2012-ben volt.

A fertőzöttek kezelése rengeteg pénzt emészt fel országos szinten. Egy ember ellátása havonta 200-250 ezer forintjába kerül az államnak, ami idén elérheti a 2,7 milliárd forintot. Ez csaknem 1 milliárddal több, mint tavaly, holott a költségek jelentős hányadát meg lehetne spórolni, ha a veszélyeztetett csoport rendszeresen eljárna szűrésekre.

– Azoknak, akik gyakran váltanak szexuális partnert, akiknek a partner szexuális előéletéről nincsenek információik (beleértve a prostituáltakkal való alkalmi kapcsolatot is), azoknak mindenképpen részt kellene venniük a vizsgálaton. Különösen veszélyeztetettek a nem stabil, homoszexuális párkapcsolatokban elő férfiak. Illetve kiemelkedő veszélyforrást jelent az intravénás kábítószer-használok köre, akik a tűt és fecskendőt közösen használják – mondta a szakember.

HIV

Egy monogám párkapcsolatban a HIV-fertőzés veszélyétől nem igazán kell tartani. Viszont érdemes lenne az új párkapcsolat indulásakor a párnak szűrővizsgálattal is tiszta lappal indulnia – teszi hozzá a tisztifőorvos. A vizsgálat teljesen ingyenes és anonim, mégis nagyon kevesen veszik igénybe, pedig a megyében 1985 óta ugyanott- Pécsen, a Szabadság utca 7. szám alatt- érhető el. Csupán egy tudatos, jól tájékozott, de nagyon szűk réteg jár rendszeresen vissza. A szűrővizsgálaton megjelentek nagyobb része azonban egyszeri alkalommal jelentkezik.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő