24 C
Pécs
csütörtök, június 20, 2024
KezdőlapKorzóÉletmódPécsett és Baranyában sem csökken a véradási kedv

Pécsett és Baranyában sem csökken a véradási kedv

Az Országos Vérellátó Szolgálat Pécsi Regionális Vérellátó Központjában is szembesültek ugyan a COVID okozta negatív hatásokkal, de hála a véradók töretlen segítő szándékának, nincsen hiány a vérkészítményekből.

A vér életeket ment! Ismerjük jól ezt a már-már unalomig ismételt tételt, azonban mégsem árt újra és újra az eszünkbe vésni. Már csak azért sem, mert egyetlen véradó egészen pontosan akár három ember életét is megmentheti.

A Pécsi Regionális Vérellátó Központ pedig bizony a vírus miatti lezárások közepette is működött, és ha sok tekintetben nehezebb dolga is volt a véradásszervezőknek, így is állták a sarat.

– A COVID 19 vírus okozta megbetegedések és a járvány miatti védelmi intézkedések bár érintik és korlátozzák vérgyűjtési lehetőségeinket (eddig főleg iskolai, céges véradások maradtak el), mindent megteszünk, hogy ezt pótoljuk, megszólítsuk, elérjük a véradókat – közölte lapunk érdeklődésére az Országo Vérellátó Szolgálat. – Ennek a fokozott toborzási munkának, és a véradók töretlen segítő szándékának köszönhetően az elmúlt és az idei év első negyedévét összevetve a váradások száma nem csökkent sem Pécsett, sem pedig Baranya megyében.

Bár a koronavírus miatt akadnak olyanok, akik kicsit elbizonytalanodnak, az OVSZ folyamatos, naprakész tájékoztatással igyekszik a bizonytalanságokat eloszlatni. Egyrészt a szolgálat honlapján (ovsz.hu) minden fontos információ megtalálható mind a véradás, mind pedig a koronavírus kapcsán, másrészt pedig a vérgyűjtési helyszíneken – így a Pécsi Regionális Vérellátó Központban a Pacsirta utcában is – a belépés előtt, megállító táblákon olvashatja el mindenki a járvánnyal kapcsolatos tudnaivalókat.

És, hogy maga a betegség, vagy akár a koronavíris elleni vakcinák befolyásolják-e a váradást? Ezt is megkérdeztük az OVSZ-től.

– Mivel a COVID 19 vírus cseppfertőzés útján terjed, vérrel, vérkészítménnyel nem adható az tovább – tudtuk meg. – Ennek ellenére a koronavírus-fertőzésen átesettek csak a tünetmentességet követő három hét (21 nap) múlva adhatnak vért. A védőoltás a véradásból nem kizáró ok, függetlenül az oltás típusától. A COVID 19 elleni védőoltásra – ahogyan minden egyéb védőoltásra is – igaz, hogy az oltalozás utáni néhány napra célszerű pihenőt tervezni. Amennyiben valaki láz-, tünez-, és panaszmentes, már a vakcinációt követő napon is adhat vért.

Bár nincsen vérhiány, és a fentiekből is kiderült, hogy a véradésok száma nem csökkent, az OVSZ mégis arra buzdít mindenkit, hogy adjon vért, aki csak teheti.

– A tervezett műtétek, köztük a vérigényes műtétek újraindulásával folyamatosan nő a vérkészítmények iránti igény is – hangsúlyozta az Országos Vérellátó Szolgálat. – Ezárt kérjük, hogy aki egészséges és tgeheti, jöjjön el vért adni.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő