31 C
Pécs
kedd, július 23, 2024
KezdőlapAbszolút NőPécsett ingyenes fejlesztőprogramokat szerveznek koraszülött gyerekeknek

Pécsett ingyenes fejlesztőprogramokat szerveznek koraszülött gyerekeknek

2017-ben indult a 3+5 évig futó Koraszülött Mentor Program, mely ingyenesen sokrétű segítséget biztosít koraszülött gyermekeknek és szüleiknek: közvetlen és gyors szakmai tanácsadás, remek fejlesztőprogramok és eszközkölcsönzés is szerepelnek többek között szolgáltatásaik között. Pécsett már több száz család veszi igénybe ezeket, de a szervezők várják további szülők jelentkezését. 

A 2500 grammnál könnyebb, illetve a 36. hét előtt világra jött újszülötteket tekintjük koraszülöttnek, de ma már az a baba is életben marad megfelelő körülmények között, aki mindössze 500 grammal születik. Az újszülött babákat természetesen ápolják és gondozzák a pécsi klinikán, azonban amint hazaengedik őket, már minden a szülőkön áll. A koraszülés teremtette élethelyzet pedig nem egyszerű, a baba egészséges fejlődéséért sokat kell tenni, sőt legalább annyira fontos a szülők pszichés és szakmai felkészítése is.

Ezekben nagyon hasznos segítőtársak a Koraszülött Mentor Program mentorai, akik a hazakerülés pillanatától egészen akár 10 éves korukig támogatnak gyerekeket Pécsett, Szekszárdon és Kaposváron. A programban részt vevő családokra nézve ez semmilyen plusz költséggel vagy kötelezettségvállalással nem jár.

A koraszülöttek fejlesztést igényelnek, hogy megfelelően cseperedjenek és teljes értékű életet élhessenek

A projekt menedzsere dr. Nagy Éva lapunknak elmondta, hogy a program keretében a szülők különböző előadásokat hallgathatnak meg és képzéseken vehetnek részt; gyermekeiket speciális terápiás eseményekre vihetik el; okostelefonra letölthető modern fejlesztő játékokat vehetnek igénybe; sőt a rászoruló családok akár légzésfigyelőt és csecsemőmérleget is kölcsönözhetnek. Mindezt természetesen teljesen ingyen. A projektmenedzser hozzátette, hogy a szolgáltatás fontos részét képezi a mentorvédőnőkkel való közvetlen kapcsolat is, akik akár azonnal válaszolnak felmerülő kérdésekre, vagy segítenek a kezelőorvossal gyorsan összekötni a szülőket igény esetén.

A program honlapján segítővideókat is találunk, melyek megmutatják, hogyan kell egy koraszülött babát tornáztatni és otthon ápolni. Fontos, hogy a honlapon azok a szülők is feltehetik kérdéseiket a szakemberek felé, akik egyébként nem vesznek részt a mentorprogramban.

Többek között zeneterápiás foglalkozásokat is tartanak a programban résztvevő családoknak

– Nagyon változatos programajánlatunk van, tartottunk már csecsemő-újraélesztési tanfolyamot, baba-mama tornát; nagyon népszerűek az állatos, mint például kutyás vagy lovas terápiák és a zeneterápia is. Szülőknek is szervezünk olyan estéket, mikor a klinikán személyesen kérdezhetnek szakemberektől például védőoltásokról, allergiákról. Rengeteg dologban tudunk segítséget nyújtani a családoknak: a programban részt vevő védőnők igény esetén házhoz mennek és megszervezik a szakrendeléseket, segítenek közvetlen kapcsolatot kialakítani a klinikán dolgozó doktorokkal a gyorsabb és hatékonyabb kommunikáció érdekében, sőt a korai fejlesztésben is kooperálunk pécsi szakemberekkel. Jelenleg a három városban közel 1100 regisztrált családdal dolgozunk együtt, de szeretnénk, ha ez a szám még tovább növekedne. Jó lenne, ha még több olyan család jelentkezne nálunk, akiknek nincs lehetősége térítésköteles fejlesztést biztosítani gyermeküknek, és így jól jönnek az ingyenes programok – fejtette ki Nagy Éva.

[su_box title=”Hogy lehet részt venni a programban? ” style=”soft” box_color=”#66b5d9″ radius=”2″]A programra jelentkezni kell, tehát automatikusan nem minden koraszülött vesz részt a hároméves mentorálásban, és az azt követő ötéves fenntartási periódusban. Azok kérhetnek segítséget, akiknek babája 2010 január elseje után született és koraszülöttként látta meg a napvilágot.[/su_box]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő