Hirdetés

A polgármester haladéktalanul el fogja rendelni a matricák eltávolítását, és a jövőben is így fog tenni „minden alkalommal, amikor a gyűlöletkeltés ilyen formában jelenik meg Pécs utcáin” – írja pénteki közleményében.

A Bahír számolt be nemrég arról, hogy a Hal térnél több oszlopra is olyan homofób, uszító matricákat ragasztottak ki ismeretlenek, amelyeken a Mi Hazánk Ifjai logója szerepelt. A szöveg a matricákon: „Pusztítsd a szörnyet!” illetve „Én csak azt mondom, maradok hetero fronton”. Mint írják, az egyik matricát épp egy olyan oszlopra ragasztották, amin van térfigyelő kamera, tehát a tettes(ek) beazonosításával remélhetőleg nem lesz gond.

Mivel a kisebbségek ellen történő uszítás és gyűlöletkeltés bűncselekmény, ezért Péterffy Attila polgármester feljelentést tett az ügyben. Pénteki közleményében hangsúlyozza: a bizonyítékok rögzítése után haladéktalanul el fogja rendelni a matricák és plakátok eltávolítását, és a jövőben is így fog tenni „minden alkalommal, amikor a gyűlöletkeltés ilyen formában jelenik meg Pécs utcáin”.

Fotó: Bahir.hu

A teljes közlemény:

„Pécsett nincs helye a gyűlöletkeltésnek

Gyűlöletkeltő matricák jelentek meg Pécs utcáin. A plakátok véleményem szerint felvetik a Büntetőtörvénykönyv 332. paragrafusába ütköző közösség elleni uszítás gyanúját, ezért ismeretlen tettes ellen haladéktalanul feljelentést teszek.

Azt, hogy a Mi Hazánk Ifjai logójával ellátott matricákat elhelyezők bűncselekményt követtek-e el, a hatóságok dolga felderíteni és a bíróságé eldönteni. Az azonban egészen biztos, hogy nagymúltú, befogadó, sokszínűségére büszke városunk közössége nem tűri el, hogy az utcáin ocsmány, gyűlöletkeltő plakátok jelenjenek meg.

Ezért nyomatékosan felszólítom a matricákat kiragasztókat, hogy haladéktalanul hagyjanak fel a város méltóságának rombolásával és azzal, hogy a város közösségét vallási, politikai vagy bármilyen egyéb módon uszító szóróanyagokkal próbálják megosztani.

A bizonyítékok rögzítése után haladéktalanul elrendelem a plakátok eltávolítását, és a jövőben is így fogok tenni minden alkalommal, amikor a gyűlöletkeltés ilyen formában jelenik meg Pécs utcáin.

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere

Hirdetés