26 C
Pécs
szombat, június 22, 2024
KezdőlapPécs AktuálPécsi banda zenél a melegfelvonuláson

Pécsi banda zenél a melegfelvonuláson

A pécsi Mongooz and the Magnet szerzeménye lesz az idei Budapest Pride hivatalos dala, ami a pécsi meleg közösség szemszögéből nézve örvendetes hír. De vajon milyen hely szerintük Pécs?

Pécs újra büszke lehet arra, hogy amolyan magyar Liverpoolként kinevelt magából megannyi sikeres zenekart. Az történt ugyanis, hogy a Ki Mit Tube tehetségkutatóját is megjárt, 2014-ben alakult pécsi Mongooz and the Magnet – akikről sokszor írtunk már – Freedom című dalát választották a július 2-án induló 21. Budapest Pride hivatalos dalának. A nemzetközi, ír-norvég-magyar felállásban zenélő srácok dala tehát bizonyára fel fog csendülni a melegfelvonulás végén adott koncertjük során is, nem csak a vonulás előtt-alatt.

[su_youtube url=”https://youtu.be/ZEnMLF91txM” width=”720″ height=”460″]

Ian O’Sullivan a Mongooz and the Magnet nagybőgőse lapunknak elmondta, hogy írként nagyon büszke arra, hogy hazája volt az első olyan uniós ország, ahol legalizálták az azonos neműek házasságát, ezt a mozgalmat pedig a zenekar is támogatja, azáltal, hogy a dalukat adják a Pride-hoz. Mindemellett pedig Iant – aki a pécsi klinikán kutat és dolgozik orvosként – személyesen is érinti a mozgalom, ugyanis – mint mondta – bátyja is meleg, ő pedig kiáll mellette, hiszen a melegeknek is, ahogy mindenkinek, joga van úgy élni, ahogy szeretne. A világ a tolerancia terjedésével csak jobb lesz – mondta – ha pedig ehhez a Mongooz and the Magnet is hozzá tud járulni, miért ne? A zenész hangsúlyozta, hogy Pécsett a melegek elfogadása talán kissé nehezebb, de Írország is konzervatív volt sokáig, és remélhetőleg a pozitív változás szele – ha lassabban is -, de eléri a várost.

Egy norvég, egy ír és egy magyar srác - kiállnak a melegek mellett.
Egy norvég, egy ír és egy magyar srác – kiállnak a melegek mellett.

A remek hír kapcsán jártunk utána annak, hogy Pécsett jelenleg milyen a melegek helyzete. Balázs Márta Eszter a Pécsi LMBTQ Közösség, a PeMeL tagja lapunknak elmondta, hogy mindenképp jó az a pécsi melegek számára, hogy a Mongooz and the Magnet száma lett a Budapest Pride dala, mivel a banda tipikus pécsi egyetemi zenekarként nem csak a városhoz kötődik, hanem egyfajta generációváltásnak is a kitűnő példái. A náluk idősebbek számára ugyanis még nem magától értetődő, hogy vannak melegek és vannak nem melegek, és hogy a két fél könnyen meg is tudna élni egymás mellett, egymással. A Mongooz and the Magnet tagjai egy nyitottabb korosztály képviselői már, akik egy nyitottabb korosztálynak zenélnek, ez pedig reményteli változás.

Képek a Wannabe falán
Képek a Wannabe falán

Pécs a PeMeL tagjának szemszögéből „viszonylag jó város”, a vidéki kisvárosokban tapasztalhatók tükrében pedig mindenképp élhető. Ennek oka az, mondta Balázs Márta Eszter, hogy a pécsiek inkább tartózkodóak a meleg-kérdésben, a melegekkel való interakciókban, mintsem elutasítóak. A PeMeL városi kitelepüléseinek tapasztalata az, hogy a pécsiek nem kezdeményeznek párbeszédet a melegekről, kevésbé segítőkészek az ügyükben, visszahúzódnak a kérdésektől, de semmiképp sem erőszakosak a melegekkel szemben. Ha viszont akad olyan, akit érdekel a pécsi meleg közösség, és hajlandó idejéből áldozni arra, hogy megismerje őket, annak általában tetszik, amit lát.

Pécsiek is mennek a Pride-ra
Pécsiek is mennek a Pride-ra

Ott van például a pécsi Wannabe Cafe & Bar, melynek mottója, hogy „vállald önmagad”. A pécsiek visszafogott álláspontját jól tükrözi, hogy mikor a bár tavaly megnyílt, semmilyen atrocitás nem történt az eseményen, és azóta sem kell biztonsági őrökkel eltorlaszolni a hely bejáratát. Mindenféle másságot elfogadnak a Perczel utcai bárban, legyen szó vallási, etnikai, szociális vagy nemi kisebbségről. Mint azt Balázs Márta Eszter elmondta, a Wannabe esetében az az érdekes, hogy a heteroszexuális pécsiek úgy mennek oda, hogy azt feltételezik, hogy csak melegek lesznek bent, míg a melegek azt, hogy bizonyára sok lesz bent a heteroszexuális. Épp ezért a Wannabe-ben melegek és nem melegek is összefuthatnak.

Ha pedig már Pride: mit gondol a pécsi meleg közösség a felvonulásról? A Pride botrányosnak, polgárpukkasztónak tűnhet – mondta a PeMeL tagja – a sok magamutogató, jelmezes látványától, ugyanakkor az igazság az, hogy az, amit a fényképeken látunk, nem teljesen fedi a valóságot, hiszen a felvonuláson résztvevők nagy többsége csendben, normális ruhában vonul, támogatva a hazai LMBTQ közösség rendkívül fontos mozgalmát. A pécsi közösség pedig kiveszi a részét a vonulásból, a PeMeL ugyanis már több éve indít különbuszt az eseményre, melyre idén már 30 pécsi fog felpattanni.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő