22 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálPécsi rendező: „Elbukott a gerinc, a kulturáltság és az intellektus"

Pécsi rendező: „Elbukott a gerinc, a kulturáltság és az intellektus”

„Gerincesnek kell maradni. De nem tisztelhetjük tovább azokat a törvényeket, amik a jókedv és a bőség pusztulását szolgálják” – mondta Vilmos Noémi pécsi rendezőhallgató abban a beszédében, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történt vezetőváltás kapcsán az intézmény előtt zajló hétfői tüntetésen mondott több száz demonstráló előtt.

Korábban lapunk is közölte a hírt, miszerint hétfő este utcára vonultak és barikádot állítottak fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, miután lemondott Upor László rektorhelyettes, Novák Eszter rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, illetve a filmes és színházas intézet vezetője – Balázs Gábor és Bagossy László –, valamint a szenátus tagjai is.

Történt mindez azután, hogy a kormány Vidnyánszky Attilát jelölte ki az egyetem szeptembertől felálló új kuratórium elnökének.

Hétvégén pedig kiderült, hogy a kuratórium felszámolja a SZFE autonómiájának minden lényeges elemét. Vagyis az egyetem legfőbb döntéshozó szerve nem dönthet saját működési szabályzatáról, nem szólhat bele a költségvetésbe, nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét, nem választhatja meg az egyetem rektorát, nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

A hétfői tüntetésen felszólalt többek közt Vilmos Noémi pécsi rendezőhallgató is, akinek Bánk bán-rendezését a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában szeptember 25-én mutatják be.

Az alábbiakban Vilmos Noémi Színház Online-on olvasható beszédéből idézünk:

„Én itt azt tanultam, és abban hittem, hogy senkinek nincs abszolút igaza, és akkor halad a jelenet, ha képviselni tudjuk minden fél igazságát – de tévedtem, mert Vidnyánszkyéknak, és az egész bagázsuknak (hogy szóhasználatban már elkezdjem a tanulást új mestereimtől), úgy tűnik, mindig igazuk van, hiszen hiába érkezik minden mondatukra Facebook-falakat elárasztó mennyiségű cáfolat, ez őket nem akadályozza a haladásban.”

„Nyár elején egy teremnyi volt és leendő kaposvári és szfe-s hallgató ment el személyesen Vidnyánszkyhoz, hogy érdeklődjünk az ő igazsága felől. Rengeteg dologban egyetértettünk, mind szakmailag, mind a politikai megosztottság kártékony hatásában országunkra és szakmánkra nézve, de amikor ezek fényében megkérdeztük, hogy akkor miért nem mond végre valami megnyugtató konkrétumot az ügyben, hogy a modellváltás nem egy újabb politikai fordulat lesz, ami csak mélyíti ezt a szakadékot, plafonszakadás nélkül mondhatta a szemünkbe, hogy ez sajnos mindig benne van a pakliban.”

„Mégsem számít a világszerte elismert szakemberek szakmai véleménye szakmai kérdésekben. Elbukott a gerinc, a kulturáltság és az intellektus a cinikus, magyarázatra nem szoruló hatalmi erőszakkal szemben.”

„Akármi is történik velünk szeptember egytől, a lényegi kérdések már eldőltek. Mindegy, hogy lesz-e tisztogatás, vagy sem, lesz-e cenzúra a vizsgaelőadásokon vagy sem, szempont lesz-e a politikai hovatartozás a felvételin, vagy sem. A lényeg, hogy ha szükség lesz rá, vagy valaki gondol egyet, akkor simán lehet.”

„Gerincesnek kell maradni. De nem tisztelhetjük tovább azokat a törvényeket, amik a jókedv és a bőség pusztulását szolgálják. Pofátlanabbnak és vakmerőbbnek kell lenni, úgyhogy, ha már így alakult, legyünk nyitottak, etéren sokat tanulhatunk az újdonsült vezetéstől.”

A teljes beszéd itt olvasható.

 

Kiemelt képünk forrása: Mohos Márton/24.hu

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő