22 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapTOPPécsi szélsőjobbos múltú baloldali vezértüntető: „az erőszak az eszközünk"

Pécsi szélsőjobbos múltú baloldali vezértüntető: „az erőszak az eszközünk”

A szélsőjobbos múltú Nemes Balázs a Momentum Mozgalom vezetője pécsi tüntetésükön arról beszélt, hogy csak az erőszak lehet az eszközük. Elvközösséget vállaltak a tüntetőkkel az MSZP, az MSZP-P, a DK helyi politikusai is. A demonstrálók füstgránáttal vonultak Pécs belvárosában, megdobálták a megyei lap szerkesztőségét és az adventi vásáron is átmentek. Nemes végül Kossuth Lajos szobrára is felmászott.

Pécsett is fáklyás felvonulással tüntetettek a kormány ellen a Momentum Mozgalom és Nemes Balázs vezette párt szimpatizánsai, köztük megannyi pécsi ellenzéki politikus. A demonstrálók a Barbakántól indultak le a Klimó György utcán, majd a Ferencesek utcája – Jókai tér – Jókai utca – Citrom utca vonalon értek el a Kossuth térig.

Sok politikus együtt. Mellár vállalta az elvközösséget az erőszakra buzdító Nemessel

A tüntetésen rendőrségi becslések szerint kétszázan vettek részt, köztük Mellár Tamás MSZP-P-s képviselő – aki péntek reggel 5.41-kor már borozott saját bevallása szerint –, az ex-fideszes, ex-jobbikos, jelenleg momentumos Körömi Attila, Kunszt Márta és Nagy Ferenc DK-s politikusok, Szakács László, az MSZP elnökhelyettese, Heindl Péter egykori SZDSZ-alapító és persze Ágoston Andrea pécsi liberális politikus és Mellár főtámogatója.

A DK helyi erős embere

A tüntetés elején Nemes Balázs már annyit mondott az összegyűlteknek, hogy gyújtanak pár füstgránátot, és hozzátette, hogy a Kossuth téren „jó lenne nem fázni, ha értitek, mire gondolok”. A füstgránátok a Ferencesek utcáján előkerültek, de a Citrom utcán is meggyújtottak párat.

A Momentum kampányrendezvénye, vidám a hangulat…

[su_box title=”Néhány éve melegeket dobált volna, zsidózott és cigányozott Nemes” style=”soft” box_color=”#85a97b” radius=”2″]Nemes Balázst egyébként az Index.hu buktatta le december 13-án a fővárosi tüntetésükről készült képgalériájukban, ahogyan a rombolásba, gyújtogatásba, rendőröket üveggel, petárdákkal való megdobálásába torkolló, végül öt rendőr sérülését okozó budapesti tüntetésen maga is a futballhuligánoknál megszokott füstgránátot tart a kezében. Mint az köztudott, korábban Nemes nyíltan buzizott, zsidózott és cigányozott, például úgy vélte, hogy bár utcakővel „picikét durva” a melegek megdobálása, de „ha tojással, záptojással vagy vajsavval töltött tojással történik a dolog, már semmi kivetnivalót nem lát benne”. A zsidókról azt mondta, hogy Magyarországon nincs antiszemitizmus, de igény lenne rá.[/su_box]

A menet „Mocskos Fidesz!”, „Orbán takarodj!”, „Túlórázni jöttünk!” – és egyéb nyomdafestéket nem tűrő – kántálások közepette jutott el a Kossuth térre, ahol Nemes és Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke és jelenleg a Momentum tagja mondott beszédet.

– Az a helyzet, hogy nyilván az erőszak nem megoldás, de semmi más eszköz nem maradt a kezünkben – mondta üvöltve Nemes.

Hadházy, aki a pécsi tüntetésen is elismerte, hogy az ellenzéki tüntetők törvénytelen dolgokat is tesznek, felsorolt bűncselekményeket utalva kormányra, és közölte: ezért ők sem lesznek törvénytisztelők. Beszédében kiemelte, hogy sok olyan magyar van, aki látja, hogy nem beszédeknek, hanem a tetteknek van most ideje. Ezután hozzátette, hogy a közmédia munkatársai „a hatalom zsoldosai”, és ilyen „zsoldosok” ülnek a megyei lap szerkesztőségében is.

Hadházy a tüntetés hivatalos lezárása után buzdította a demonstrálókat arra, hogy vonuljanak a megyei lap szerkesztősége elé, akik így is tettek, és a székházhoz érve Heindl Péter egy „A nép nevében lefoglaljuk” feliratú plakátot ragasztott ki annak ajtajára, Nemes Balázs pedig olyan matricákat ragasztott a magáncég bejárati tábláira, melyen a következő szöveg állt: „Ezért ülni fogtok” .

Ekkor hangzottak el a „Tojást! Tojást!” felkiáltások, a tüntetők közül pedig páran előre bekészített tojásokkal kezdték el hajigálni a szerkesztőség épületét. Ez szabálysértésnek minősül, de a másodszorra is a Kossuth térre kilyukadt tüntetés végén, a

Kossuth Lajos szobrára felmászó Nemes Balázs

közölte az egybegyűltekkel, hogy a polgári engedetlenségbe

„ez még belefér”.

 

Cikkünk szerkesztőségi cikként jelenik meg a lapunk munkatársait ért fenyegetések, zaklatások miatt. 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő