Hirdetés

Bár sokan még nem tudnak túljutni a „kutya az udvarba való” gondolaton, Pécs egyre szebb példa a vidéki városok közül kutyabarát éttermeivel, kávézóival olyannyira, hogy egy pécsi étterem tavaly el is nyerte az év kutyabarát étterme címet. Magunk is meglepődtünk a vendéglátósok pozitív hozzáállásán, amikor újból belevágtunk a pécsi kutyabarát éttermek és kávézók feltérképezésébe.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy bár pár éve még nem volt túlságosan biztató a helyzet Pécsen, mára már sikerült felzárkóznunk kutyapanziók, és bentlakásos kutyaiskolák terén is, de tavaly februártól a Pécs Plaza is hivatalosan kutya- és állatbarát bevásárlóközpont lett.

A kutyabarát szemlélet a vendéglátóegységek hozzáállásán is látszik, legutóbb négy éve készítettünk alapos körképet a pécsi helyzetről, amihez képest a jelenlegi állapot is nagyon biztató.

Sokan még mindig „kötik az ebet a karóhoz”, hogy a kutya a kertbe, udvarba való, étteremben, kávézóban semmi keresnivalója. Mások azonban közelebbi kapcsolatot ápolnak a kutyájukkal, és ha beugranak egy kávéért, vagy beülnének egy jó ebédre, nem kötik ki szívesen az ebet a húsz centis hóba, vagy a negyven fokos melegbe. Meglepő, hogy ezt rendelet sem szabályozza, sőt, a hazai szabályok szerint azt kell külön matricával vagy felirattal jelezni, ha nem mehet be kutya egy adott helyre.

A meglévő közegészségügyi, higiéniai szabályokon túl nem szabályozza semmi azt, hogy állat bemehet-e a vendégtérbe vagy sem.

A Baranya Megyei Kormányhivatal lapunk megkeresésére azt a választ adta, hogy a NÉBIH által kiadott a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatáról szóló útmutató  foglalkozik a kedvtelésből tartott állatok beengedésével.

E szerint a vendéglátóhelyeken az étterem üzemeltetője dönthet arról, hogy a gazdik bevihetik-e az állatokat. Ehhez mérlegelnie kell az alapterületből, a bútorzatból, az üzemeltetésből eredő adottságokat és a vendégek igényeit. Úgy kell megoldani, hogy az élelmiszer-biztonsági szabályok ne sérüljenek. Amennyiben az üzemeltető tolerálja az állatok jelenlétét, a szokásoshoz képest több óvintézkedést kell tennie az élelmiszerek, az ételek, valamint az éttermet látogató vendégek védelme érdekében.

– Azzal, hogy a jól szocializált, engedelmes kutyánk elkísér minket bizonyos helyekre, szabályokat nem szegünk meg. Az oltásokkal rendelkező kutya semmilyen betegséget nem terjeszt, de a kutya lehulló szőre sem okozhat problémát. Egyedül az állatszőrre allergiás vendégeknél okozhat gondot a kutya, de a napi kötelező takarítással ez is szinte teljes mértékben kivédhető – mondta el lapunknak Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu projektvezetője.

Mi lehet kutyabarát hely?

A kutyabarát hellyé válásnak ezért nincsenek különösebb feltételei, ha valaki úgy dönt, hogy szeretne csatlakozni, akkor a Kutyabarát.hu csapata matricával, illetve egy kutyás éttermi etikettel segíti a vendéglátóegységeket.

Sok a pécsi kutyabarát hely, de az igény is nagy rá!

Pécsett az éttermek közül kiemelten kutyabarát helynek számít a Balkán Bisztró, ahol mindig megkínálják vízzel a vendégek kutyáit, de hasonlóan kérdezés nélkül foglalkoznak kis kedvenceinkkel a Reggeliben, a Bohémia Sörkonyhában, az Eozin Corsóban és a Nappaliban is. Olvasóink kiemelték még a Nana személyzetének tanúsított nyitottságát is, de szívesen beengedik a négylábúakat a Szabadkikötőbe, a Főnix Pizzériába, a Room Bistróba és a Tex-Mexbe is. A kávézók és cukrászdák közül víz és extra simogatás jár kérés nélkül a Jókai cukrászdában, a Pécsi Kávéban és a Café Freiben is. Egy olvasónk, aki egy svájci fehérjuhász kutyus gazdája, arról számolt be, hogy a Lompos uszkárban és a Caflishban szívesen látták nagytestű kutyáját is.

Külön érdemes megemlíteni, hogy a N-Eozin tavaly különdíjat kapott az Év Kutyabarát Helye pályázaton, ezzel is pozitív példát mutatva a pécsi vendéglátóhelyeknek. Az étterem kutyás múltja azonban hosszú évekre visszanyúlik, ami – ahogy Nyilas Rebeka, a N-Eozin Grillterasz és Kultúrpark munkatársa meséli – akkor kezdődött, amikor a főnökségnek és a törzsvendégeknek először kutyájuk lett.

– Beszereztünk kutyatálat, és néha jutott jutalomfalat is. A sok kis jószág vonzotta maga köré az új barátokat, majd egyre bátrabbak lettek a vendégek és hozták magukkal ők is kedvenceiket. Volt olyan nyugis vasárnapunk, hogy több volt a négylábú, mint a kétlábú – meséli Rebeka. Az egyik törzsvendégünk – folytatja a N-Eozin munkatársa – lelkesedésből raklapból csinált nekünk egy itatót, amin volt kullancscsipesz, kutyapiszokzacskó, jutalomfalat és személyre szóló bot a törzsvendég kutyáknak.

Nyilas Rebeka elmondja, hogy az újonnan nyitott Eozin Corsóba is várják szeretettel az ebeket, ahol már házi készítésű jutalomfalattal is kedveskednek nekik, és ha minden jól megy, hamarosan mikrocsip-leolvasó készülékük is lesz, hogy tudjanak segíteni a bajba jutott kutyusokon.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét