12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletPénz helyett ingatlan: ragaszkodnak a gazdaságfejlesztéshez Péterffyék

Pénz helyett ingatlan: ragaszkodnak a gazdaságfejlesztéshez Péterffyék

A kedden megszavazott 2020-as pécsi költségvetésről tartott sajtótájékoztatót szerdán délután Péterffy Attila polgármester és Ruzsa Csaba alpolgármester.

Emlékeztetőül:

A múlt pénteken nyilvánosságra került költségvetés-tervezetben a pécsi városvezetés ennek a 8,5 milliárdnak a visszafizetésére három verziót vázolt fel.

  • „A” verzió: egy összegben, idén, pénzben – ez az előterjesztés szerint katasztrofális következményekkel járna a városüzemeltetés egészére nézve.
  • „B” verzió: idén, 2,4 milliárd, aztán 2023-ig évente 2 milliárd pénzben – ez azzal járna, hogy az önkormányzatnak 2023-ig semmiféle pénzügyi-gazdaságfejlesztési mozgástere nem lenne, „felélné a jövőt”.
  • „C” verzió: idén 2,4 milliárdot visszafizetnek pénzben, a maradék bő 6 milliárdot ingatlanokkal váltaná meg a város.

A városvezetés szerint kizárólag a „C” verzió a kiút a mostani állami adósságcsapdából, így arra alapozva állították össze a 2020-as költségvetést, amit kedden a pécsi közgyűlés megvitatott és elfogadott.

A Fidesz és az ÖPE szerint riogat és bozótharcra készül a kormánnyal a pécsi városvezetés.

Péterffy Attila a mai sajtótájékoztatón elmondta, a stabilizáció és a változás költségvetése a 2020-as. Hangsúlyozta, 8,5 milliárdos örökséget kaptak elődeiktől, a tartozást elismerik, és olyan költségvetést állítottak össze, ami képes kezelni ezt a helyzetet. Három fő céljuk volt:

  • hogy a városüzemeltetés zökkenőmentes maradjon
  • hogy fejlesztésekre is jusson pénz
  • és hogy az előző városvezetéstől örökölt kötelezettségvállalást teljesíteni tudják.

A rövid összefoglaló után kérdésekre válaszolt a két városvezető. A polgármester elmondta, a „C” verzió automatikusan nem valósul meg, arról tárgyalniuk kell. Mint fogalmazott, nem lehetetlen a megegyezés, de akkor is tudják tartani magukat a szerintük optimális forgatókönyvhöz, ha nem fognak megállapodni a kormányzattal. Elhangzott, az is elképzelhető, hogy a város, de az is, hogy a kormányzat értékesíti a felajánlott ingatlanokat.

Mint kiderült, a Kodály központ benne volt abban az ingatlancsomagban, amire jelzálog került akkor, amikor a fideszes városvezetés 12,5 milliárd forintos állami segélyt kapott a csődhelyzet miatt. A Kodályra az a 3,5 milliárd jutott, amit kvázi folyószámla hitelként vett fel az államtól a város. Mivel ezt a tartozást egy éven belül az önkormányzat visszafizette, Péterffy Attila már kezdeményezte a jelzálog törlését az épületről.

Hangsúlyozták, stratégiai ingatlanok nem lehetnek az államnak felajánlandó ingatlancsomagban: azaz nem számolnak ilyen szempontból a Király utcai üzletekkel, ipari parkokkal és a bérlakásállománnyal.

A „pénz helyett ingatlan” stratégia Ruzsa Csaba szerint azért is jobb, mert az ingatlanokat itt helyben kell hasznosítani.

Megerősítették, az állami adósságrendezés után is számítanak a Magyar Államkincstárra. Jelenleg minden nagyobb önkormányzati kiadáshoz szükség van a Kincstár engedélyére. A későbbiekben is kikérnék a véleményüket a gazdaságfejlesztési intézkedésekkel kapcsolatban, egyfajta monitorozásra kérnék fel az állami szervet, plusz rálátási lehetőséget biztosítva nekik a költségvetési folyamatokra.

Péterffy Attila szerint a „C” verzió áll a legközelebb a szerződésben foglaltakhoz, hiszen azzal még ebben az évben teljesíteni tudnák fizetési kötelezettségüket.

Elhangzott, az Államkincstár támogatja a költségvetést, annak tervezetéről kikérték a véleményüket.

Megkérdezték az önkormányzati vezetőket arról, nem lenne-e lehetőségük idén 2,4 milliárdnál többet fizetni pénzben, mert ez akár javíthatna tárgyalási pozíciójukon. Péterffy Attila elmondta, ennél többet azért nem akarnak fizetni, mert a költségvetési többletet gazdaságfejlesztésre kívánják fordítani, hiszen ez idővel adóbevételben is jelentkezik majd. Emlékeztetett, hogy a Pécshez hasonló nagyságú és gazdasági helyzetű Szegeden 1,5-2 milliárddal több az iparűzési adóból származó bevétel, mint Pécsen.

A 2,4 milliárdos maradványról elmondták, az Államkincstár nem engedte elkölteni ezt az összeget a fideszes városvezetésnek. Ruzsa Csaba ehhez hozzátette, a város megtakarítási számláján tavaly 4,7 milliárd is volt, de ebből 2-2,3 milliárdot elköltöttek elődeik.

Péterffy Attila beszámolt róla, hogy Varga Mihály pénzügyminisztertől kaptak egy válaszlevelet, amiben azt kéri, vezesse le a városvezetés, mi az akadálya a 8,5 milliárd visszafizetésének. A polgármester elmondta, meg akarták várni a költségvetés elfogadását, és rövidesen elküldik válaszukat a pénzügyminiszternek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő