21 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
Kezdőlapne pipáld kiPetefészek-transzplantációval kitolható a termékeny időszak

Petefészek-transzplantációval kitolható a termékeny időszak

Egyre több tapasztalat gyűlik össze a petefészek-transzplantációról, amelynek segítségével kitolható a nők termékeny időszaka, és amelynek köszönhetően eddig már 28 gyerek született világszerte – hangzott el az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Isztambulban rendezett konferenciáján.

Az eljárásban a fiatal, termékeny nő petefészkéből vesznek ki darabkákat, amelyeket fagyasztva tárolnak, majd amikor szükséges, műtéttel visszahelyezik. Így bármely életkorban vállalhat terhességet a nő, amíg általános fizikai állapota alkalmassá teszi a baba kihordására és a szülésre.

A változó kor ilyen módon való elhalasztása csökkenti a csontritkulás és a szívbetegségek kockázatát, növeli viszont a mell- és a méhrák kockázatát.

Az eddig így világra jött 28 baba édesanyja vagy saját, korábban lefagyasztott szöveteit kapta vissza, vagy ikertestvére petefészekszöveteit ültették be neki. A gyerekek többsége természetes úton fogant, termékenységet növelő szerek alkalmazása nélkül.

„Egy ma születő nőnek 50 százalék esélye van arra, hogy 100 évig él. Ez azt jelenti, hogy élete felét a menopauza után töltheti el” – mutatott rá Sherman Silber amerikai sebész, aki 11 nő petefészek-transzplantációs műtétjében vett részt a St. Louis-i (Missouri) St. Luke kórházban. A szakember szerint a lefagyasztott petefészekdarabból akár évtizedenként visszaültethetnek egy-egy szeletet, ami azt jelenti, hogy a nőknek nem kell a továbbiakban aggódva figyelniük biológiai órájukat.

Nyolc évvel ezelőtti beültetések után még aktívan működnek a petefészekszövetek, ezért a technikát a továbbiakban már nem kellene „kísérletinek” minősíteni – hangsúlyozta Silber a The Daily Telegraph brit napilapnak (www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9375952).

Belgiumban egy nő azután szült, hogy egy évtizedre le volt fagyasztva petefészekszövete, Olaszországban pedig éppen most jött világra annak a nőnek a kislánya, akinek a szövetei hét évig vártak a fagyasztóban a beültetés előtt. Az eddigi rekord egy 12 év után visszaültetett lefagyasztott szelet.

Az első ilyen műtétet 2003-ban hajtották végre Belgiumban, a páciens, Oudara Touirat egy évvel később egészséges gyereket szült. A nő petefészkéből azért vettek ki szöveteket, mert Hodgkin-limfómája miatt kemoterápiát kellett kapnia.

2008-ban született lánya Susanne Butschernek, aki a világon elsőként kapott teljes petefészket egypetéjű ikertestvérétől. Nála 13 hónappal korábban, 39 évesen azért volt szükség a beavatkozásra, mert korai menopauzán esett át. Ezt követően természetes úton fogant meg kislánya, Maja.

A szakemberek emlékeztetnek arra, hogy a 21. században a nők jelentős hányada csak a harmincas éveiben vállal gyereket. Ha azonban a családban előfordult korai, 40 éves kornál előbb bekövetkező menopauza, akkor nagy a valószínűsége, hogy ez megtörténhet újra. A még fiatal és aktív petefészekszövet lefagyasztása és későbbi beültetése ilyenkor is megoldást jelenthet a jövőben.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő