14 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapKorzóPillantsunk az égre, jön az év legvarázslatosabb csillaghullása!

Pillantsunk az égre, jön az év legvarázslatosabb csillaghullása!

Pécsiek, ha csodát akartok látni, irány a Mecsek! Augusztus 12-én várható a nyár legnagyobb csillaghullása, érkezik a Perseidák meteorraj.

A legjobban a hajnali órákban figyelhetjük meg az égi jelenséget, mivel hajnaltájt emelkedik a horizont fölé a rajok radiánsa, vagyis a hullócsillagok látszólagos kiindulási pontja – írja az Időkép. A csillagnézegetéshez érdemes továbbá magas, nyugodt és a városi fényektől távoli pontot keresnünk.

Itt összegyűjtöttük a „csillagbiztos” helyeket Pécsen és környékén. Jó választás lehet a Jakab-hegy, Pusztabánya, a Cigány-hegyi kilátó vagy a Remeterét is.

Azonban a Magyar Csillagászati Egyesület szerint idén sajnos nem biztos, hogy szerencsénk lesz a megfigyeléssel, hiszen a Perseidák maximuma augusztus 12-én 13 és 16 óra közé esik. Sőt, mivel a Hold utolsó negyed augusztus 11-ére esik, az erős holdfény is megzavarhatja a jelenség megcsodálását.

Az ókori görögök az eget figyelve látták a villanásokat, de nem tudták, honnan jöhetnek.

Így „ég és föld közöttinek”, vagyis görögül meteornak nevezték el őket.

Ezek a kicsi meteorok tulajdonképpen 100 kilométer magasságban felvillanó kozmikus porszemcsék, amik nagy sebességgel érkeznek a Föld légkörébe, a világűr határán találkoznak földi légkör részecskéivel és elégnek.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő