20 C
Pécs
vasárnap, június 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletTragédia helyett happy end: megvan a pécsi színház állami támogatása

Tragédia helyett happy end: megvan a pécsi színház állami támogatása

Megjelent a Magyar Közlönyben, így már hivatalos: megkapja a Pécsi Nemzeti Színház az állami támogatást idénre is, mégpedig ugyanannyit, mint tavaly. Ráadásul a városvezetésnek sikerült öt évre előre megállapodni a finanszírozásról a kormányzattal. Eldőlt az is, hogy a ZSÖK a pécsiek kezében marad. Bognár Szilvia alpolgármester lapunknak azt mondta: megérte küzdeni.

A Magyar Közlönyben péntek este jelent meg a Pécsi Nemzeti Színházról szóló kormányrendelet. Ebben az áll, hogy a kormány egyetért azzal, hogy a színházat 2024. december 31-éig a város és a kormányzat közösen működteti. Egyben felhívja az emberi erőforrások miniszterét arra, hogy kössön erről megállapodást az önkormányzattal harminc napon belül, adjon ki támogatói okiratot a színház részére, 2021-től pedig ezt minden évben január 31-éig tegye meg.

Bognár Szilvia a Pécsmának elmondta: év eleje óta kiemelt célja volt a városvezetésnek, hogy a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) finanszírozásáról megállapodjon a kormányzattal. 

Tavaly megváltozott az előadóművészeti törvény, idéntől minden évben márciusig jeleznie kell a színházak fenntartóinak, hogyan kívánják működtetni intézményüket: önállóan, az állammal közösen, vagy átadva azt az államnak. A pécsi városvezetés év elején jelezte, hogy – ahogy eddig – a közös működtetést választja.

Bognár Szilvia alpolgármester

Tavaly 520 milliót adott a PNSZ büdzséjébe az állam, 317 milliót pedig az önkormányzat, azaz nagyjából kétharmad-egyharmad volt az arány. Ezen kívül a színháznak van jegy- és bérletbevétele, valamint a korábban megszüntetett tao-támogatást pótló forrásokból is jut pénzhez, 2019-ben 160 millió érkezett ilyen jogcímen. Vannak még tematikus pályázatok, amelyek segítségével speciális előadások valósulhatnak meg.

Mint Bognár Szilvia elmondta, amikor elindultak a tárgyalások a PNSZ finanszírozásáról, kormányzati oldalról jelezék, a színház és a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) támogatásáról együtt tárgyalnának, utóbbi működtetését pedig teljes egészében átvennék. Ez a momentum volt az oka annak, hogy minden más színház finanszírozásáról már hónapokkal ezelőtt megtörtént a megállapodás, a pécsi egyezségre viszont mostanáig várni kellett. A pécsi városvezetésnek ugyanis nem állt szándékában lemondani a kulturális holdingról, mert szerintük ez nem szolgálta volna a pécsiek érdekeit.

– Volt értelme küzdeni az elmúlt hónapokban, a ZSÖK a pécsiek kezében marad – fogalmazott Bognár Szilvia. Ráadásul a most megszületett megállapodás értelmében öt évre belátható pályára került a színház is. Az alpolgármester szerint ez annak köszönhető, hogy cselekvőek voltak, és kiharcolták a kompromisszumot. 

– A pécsiek érdekeit kizárólag a mostani városvezetés képviselte ebben az ügyben is – mondta.

A Pécsi Nemzeti Színház megkapja a tavalyi támogatási összeget 2020-ra is. A város vállalta, hogy jövő évtől az önkormányzati támogatást öt év alatt folyamatosan az állami támogatás szintjére hozza. Cserébe a tao-pótló források és az egyéb pályázatok továbbra is nyitottak a PNSZ számára. 

Az alpolgármester szerint mindez azért is nagy eredmény, mert a következő években nem kell újra és újra tárgyalóasztalhoz ülni a kormányzattal a színházról, amelynek mindenkori menedzsmentje öt évre előre láthatja, milyen pénzügyi keretek között mozoghat az intézmény.

– Számunkra meglepő ugyanakkor, hogy több szereplőnek az üléspontjával párhuzamosan megváltozott az álláspontja a pécsi művészeti élet függetlensége kapcsán – jelentette ki a Pécsmának Bognár Szilvia, utalva arra, milyen erők és milyen motiváció szerint mozoghattak a tárgyalások során.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő