Pécsen egyetemi szinten oktatják a lemezlovasokat

Meghökkentő, de a kurzus teljesen hivatalos egyetemi szabályok szerint működik, komoly krediteket ér a lemezlovasság kitanulása. A tömbösített gyakorlati órákon az Ifjúság úti campus egyik előadójában fog dübörögni a zene egy teljes szemeszteren keresztül, profi felszereléseken. A kurzus teljesítése pedig egy fergeteges buli, ahol a jelöltek gondoskodnak a hangulatról.

hirdetés
Uránia Mozi

hirdetés
Uránia Mozi

A kurzust vezető DJ, Somodi Imre országos versenyeken ért el helyezéseket, neves szórakozóhelyeken lépett fel, a Szenes Klub rendszeres hangulatfelelőse. Nemrég egy nemzetközi DJ-verseny, a Topbeat vetélkedésén ért el első helyezést. Imre egyedi tevékenységeit is korábban már bemutattuk, amelyek nem csak a zenélés köré szerveződnek.

Megkeresésünkre elmondta, országos – sőt, nemzetközi – viszonylatban is úttörő, példátlan kezdeményezésről van szó, hiszen hivatalos egyetemi keretek között zajlik az oktatás.

– Javaslatomat nagyon nyitottan fogadta a Szentágothai János Szakkollégium, a legnagyobb segítség a kollégium igazgatójától, Dr. Hatvani Zsolttól érkezett. Ő szervezte meg a kurzust és biztosította a helyszínt. Minden más az én feladatom. A hangtechnikáért én felelek, és minden technikai eszközt is én biztosítok.

Mivel csak öt fő veheti fel a kurzust, juthat elég idő mindenkinek a gyakorlásra a lejátszókon, keverőkön – tette hozzá.

dj somodi imre2

A hallgatók először az alapvető zeneelmélettel ismerkednek meg, leginkább a ritmusra helyezve a hangsúlyt. A ritmusfejlesztő gyakorlatok mellett a legfontosabb “tananyag” a mixelés, amely során megtanulják, hogyan lehet az egyik számot esztétikusan átkeverni a másikba. Mindezek mellett helyet kap a scratch nevű technika és az effektek használata is. A kurzus során kitérnek a szerzői jogok használatára, a zenetörténetre is – az biztos, hogy nem unatkoznak a hallgatók.

Dr. Hatvani Zsolt PhD, a kurzus tárgyfelelőse megvitatta a vezetőséggel a javaslatot, és úgy gondolták egyhangúan, a hallgatók a kurzus alapján megismerhetik, mennyire nehéz, komoly munka folyik a pult mögött.

– A szemeszter során ugyanolyan kemény tanulással ugyanolyan színvonalas tudást lehet szerezni itt, mint egy másik tudományterületen. Ha egy természetfotós tanfolyamot indítottak volna, az nem számítana ennyire unikumnak, holott ugyanaz az elv. Ezért hiába furcsa, teljesen indokolt a kurzus hivatalossá tétele – nyilatkozta.

Hirdetés

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Nem. Irigy semmikepp sem, mert nincs mire irigynek lennem. A budapesti (es mondhatni orszagos) ejszakaban vagyok nagyon regota. Sok kulfoldi nagy DJ-t hoztunk, es hoznak ismeroseim is heti szinten az orszagba. Mast ne mondjak, az orszag legnagyobb booking ugynoksegevel is jo kapcsolatunk, konkretan egy ott dolgozo ismerosom postolta ezt a hirt. Azok az emberek, akik az osszes magyar fesztival headlinereit hozzak, vagy visznek klubesteket szerte az orszagban nagy nevekkel. Es most nem a hetvegi diszkokrol beszelek, ahol a kozonseg elvarasainak megfeleloen nyomja a “DJ” a mainstream gagyit 30ezerert az ingyenes vagy az ezres belepot szedo helyen… Olyan rendezvenyekrol beszleek ahol 4-6ezer Ft-os belepovel tolt meg 1000+ ember 1-1 helyet, a DJ miatt!
  A cikkben levo szorakozohely illetve a DJ “verseny” amit emlitenek meg csak hallasbol sem ismeros egyik kolleganak sem. Kb semmi szakmai alapja nincs.
  Nem lenne vicces a cikk, ha egy elismert ember (akar DJ, vagy plussz promoter, booking agent stb) tartja. ahogy volt mar eloadas ebben a temaban tobb mas egyetemen. De hogy kurzus, egy hobbiDJ-tol.. na az vicces 🙂

 2. Akkor miért nem mész rally versenyzőnek te szerencsétlen? Tipikus magyar ember vagy. Irigy, aki csak a székből kritizálni tud, felállni és cselekedni viszont nem. Told csak tovább az X-Box-oddal, az való neked.

 3. ez csak egy hatalmas vicc ugye? 😀 😀 😀
  Aki egy kicsit is jobban benne van az ejszakaban es a szorakoztatoiparban az egy jot nevet az egeszen.
  Egyebkent en is mehetnek rally-versenyzonek. X-boxon mar egesz jol tolom, es a multkor multiplayerben megvertem kzolika96-ot 😀

Comments are closed.