Unesco-díjat kapott Pécs!

Pécs elnyerte az UNESCO „Global Learning City Award” – Tanuló Város díjat, így a baranyai megyeszékhely az első magyar város, amelyik elnyerte ezt a rangos címet.

hirdetés
Uránia Mozi

unesco
Az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete az idén tizenhat városnak ítélte oda a Tanuló Város-díjat, melyet először nyert el egy magyar város, nevezetesen Pécs.

A pályázók közül egy nemzetközi zsűri választotta ki azon városokat, amelyeknél kimagasló, kézzel fogható a fejlődés az oktatás és az élethosszig tartó tanulás területein. Az UNESCO Pécs esetében hangsúlyozza, hogy a város létrehozott egy olyan platformot, amely elősegítheti és jelentősen hozzájárulhat a további fejlesztésekhez az oktatás, tanulás területén.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere az elnyert díj kapcsán elmondta: Pécs történelme, kultúrája egyaránt jelzi, hogy a település tanuló város, és ezt immár az UNESCO is elismerte, melyre valamennyi pécsi polgár büszke lehet

A város és az egyetem együttműködésben jó példaként vonultathatja fel a Pécsi Tanuló Város – Régió Fórum kezdeményezést is, mely szintén a partnerség-alapú tanulás modellje. Ennek a lakosság számára is jól érzékelhető eseménye lesz az idei Pécsi Napok keretében megrendezendő Tanuló Fesztivál.”

A polgármester hozzátette: „Pécs városa e díj elnyerésével folytatni kívánja azt a közösség- és városfejlesztő építkezést, mely jelzi, hogy a soknemzetiségű, számos felekezetnek otthont adó település a tanulás vonzó helye kíván lenni és maradni, a tanulás innovációjával kíván fejlődést elérni, legyen az iskolarendszerű, vagy azon kívüli tevékenység. Ez a díj reményeink szerint hozzájárul a város- és térsége fejlesztéshez, továbbá a Városnak a Zöld Főváros címért benyújtandó pályázata sikeres megvalósításához.”

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora szerint a díj értékét az is emeli, hogy idén ünnepeljük a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulóját.

– Azt gondolom, hogy az egyetem egyre növekvő számú külföldi hallgatóival, magas színvonalú oktatásával és értékes diplomájával méltó alapja, bázisa lehet ennek a területnek, és mindent megteszünk azért, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósítandó egyetemi projektekkel tovább fejlődjünk még – hangsúlyozta az egyetem rektora.

Hirdetés