Hirdetés

Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, sőt a mérések alapján helyenként elérheti a nagyon magas szintet is. A következő időszakban a virágporra érzékenyeknél erősödhetnek a szénanátha tünetei – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén, viharok és villámlás hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb részecskékre esnek szét, melyek kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben.

Ekkor a panaszok hirtelen súlyosbodhatnak és asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet.

Az NNK az allergiások és az asztmában szenvedők számára javasolja, hogy vihar ideje alatt és az azt követő néhány órában is tartózkodjanak beltérben és az ablakokat zárják be. Az udvarokban, útszéleken, árokpartokon most különösen fontos a fűnyírás, kaszálás, mellyel csökkenthető a pollenszórás – de az érzékenyek lehetőleg ekkor se tartózkodjanak a közelben. A lakásban emellett érdemes gyakran végezni a nedves portörlést, mellyel eltávolítjuk a lerakódott pollenszemeket.

A várható pollenhelyzetről a központ naponta frissülő előrejelzésében lehet tájékozódni, ehhez kattintsunk ide.

Kiemelt képünk illusztráció.

Hirdetés