24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapAbszolút NőRendhagyó családi programon tanulhattak a kicsik a házimunka értékéről

Rendhagyó családi programon tanulhattak a kicsik a házimunka értékéről

A láthatatlan munkára és annak értékére hívták fel a figyelmet az orfűi Kistó Strandon vasárnap egy rendhagyó családi program keretében – olvasható a Pécsimami Közhasznú Egyesület közleményében.

Több száz család érkezett Orfűre vasárnap délután a Pécsi Család- és Karrierpont rendezvényére. Sokféle házimunkát – bevásárlás, mosogatás, vasalás kipróbálhattak – az érdeklődők.

A kezdeményezés legfontosabb célja az volt, hogy a fiatalabb korosztály is jobban megbecsülje a házimunkát. A játékos feladatok elvégzéséért pedig nem csak köszönet járt, hanem ingyen strandbelépő és légvár játszóház.

De mi is az a láthatatlan munka?

Ide sorolható a háztartásokban felmerülő mindennapi tevékenységek, mint például a mosás, takarítás, főzés, az idősek vagy a gyerekek gondozása.

A főleg nők által végzett láthatatlan munka természetessé vált.

Alábecsüljük azokat a feladatokat, melyek naponta több órát igényelnek, és melyekért jó esetben legfeljebb köszönet jár – olvasható a Pécsimami közleményében.

Gondoljunk csak bele: ez a munka azonban rögtön látható és elismert munkának számít, ha nem a család egy tagja végzi, hanem felvesznek valakit az adott házimunkák elvégzésére. Arányát tekintve ráadásul becsült értéke eléri a GDP legalább egyharmadát.

Mennyit ér a láthatatlan munka?

Számold ki a „Láthatatlan munka kalkulátorral”, KATTINTS IDE érte.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő