Rengeteg ingyenes segítséget kapnak a pécsi anyukák!

Hirdetés

Bár a statisztikák már javuló adatokat mutatnak, a kisgyermekes édesanyáknak még mindig nehéz visszailleszkedniük a munka világába, sokaknak problémát okoz megtalálni a család és a karrier közötti arany középutat. Ezen szándékozik segíteni az egyedülálló Család és KarrierPONT a Vasutas Művelődési Házban, ahol ingyenes képzések és egyéb felkészítő programok keretein belül segítik majd a nőket a munkaerőpiacra való gyorsabb visszatérésben. 

A jelenleg elérhető adatok szerint az aktív korú, háromévesnél kisebb gyermeket nevelő édesanyák foglalkoztatása öt év alatt 14 százalékkal nőtt, ami ugyan jónak mondható, de a szakemberek szerint még mindig nehéz visszailleszkedniük a nőknek a munka világába. Éppen ezért írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly a Nők családban és a munkahelyen elnevezésű pályázatot, melynek legfontosabb törekvése – azon túl, hogy a gyermekvállalási hajlandóságot növeljék – a munkavállalás megkönnyítése és a munkaerőpiacra való gyorsabb visszatérés elősegítése is.

E felhíváson a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezetésével a Pécsimami Közhasznú Egyesület, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a MIOK a hátrányos helyzetű emberekért Alapítvány közös konzorciummal indult és nyert 196,96 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A nyertes „Munka ÉS család. A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és Nő-Köz-Pont létrehozása Pécsett” projektnek már több eleme sikeresen megvalósult Pécsen az indulása óta eltelt közel egy év alatt. Gellén Nóra, a Pécsimami Közhasznú Egyesület vezetője elmondta, hogy a központban támogatást szeretnének nyújtani a pécsi édesanyáknak, hogy a munka és a családi élet minél könnyebben összehangolható legyen, illetve népszerűsíteni szeretnék a megszokottól eltérő, rugalmas munkavégzést a pécsiek körében is.

– A tavaly decemberben indult pécsi projekt valóban olyan elemeket tud megvalósítani, melyek a kezdetektől érdemi, mindennapos segítséget nyújtanak a pécsi nők számára. Ilyen többek között az ingyenes, gyerektaxi-szolgáltatás is, amivel kilencfős busz hozza és viszi a 4-14 éves gyerekeket, ha a szülők nem tudják megoldani a délutáni fuvarozást – mondja Őri László, Pécs alpolgármestere. Hangsúlyozta, hogy a kormány az idei évet a családok évének nyilvánította, 2018-ban számos program és sikeres projekt foglalkozik a család témakörével.

Gellén Nóra emlékeztetett az eseményen, hogy a projekt keretében a Baranya.Munkacsalád.hu című weboldalt is létrehozták, amelyen bárki ingyenes hirdetést adhat fel, ha gyerekfelügyeletet vállalna, vagy bébiszittert keresne, de a háztartási munkát keresők és kínálók egymásra találását is segíti a weboldal. Emellett témába vágó cikkeket, ingyenes képzéseket és programokat is nyújt az internetes felület.

– A pécsi Család és KarrierPONTban másféle szemlélettel, gyerekbarát hozzáállással és ingyenes szolgáltatásokkal várjuk a pécsi hölgyeket, családokat – mondja Gellén Nóra, majd hozzáteszi, hogy ezen kívül számos szemléletformáló programmal készülnek a projekt keretében a következő években, ilyen az Apák Napja és a Láthatatlan Munka Napja is.

Az ingyenes képzések között stresszkezelés, időgazdálkodás, konfliktuskezelés, kommunikáció, vállalkozási- és álláskeresési ismeretek is szerepelnek, melyekre folyamatosan lehet jelentkezni a Pécsi Család és KarrierPONT Váradi Antal utca 7/2. szám alatti irodájában, vagy az [email protected] email címen.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét