12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálReszkessetek, vérszívók! Drónokkal kutatják fel a pécsi szúnyogtenyészőhelyeket...

Reszkessetek, vérszívók! Drónokkal kutatják fel a pécsi szúnyogtenyészőhelyeket…

Hazánkban tavaly óta nem lehet légi-kémiai szúnyoggyérítést végezni, ugyanis nincs már olyan készítmény, melynek kijuttatása levegőből történő permetezéssel engedélyezett lenne. A földi-kémiai védekezés továbbra is működik, azonban ennek sokszor a terepviszonyok szabnak gátat. Fokozatosan előtérbe kerül így az egyébként jóval környezetbarátabb és hatékonyabb, biológiai alapú módszer, melynek előkészítéséhez és a lehető leghatékonyabb használatához nagy segítség érkezett most Pécsre, csúcstechnológiás drónok és spanyol szakértelem képében.

A biológiai módszer lényege, hogy egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak azokba a pangó vizekbe, ahol a szúnyogok tenyésznek, a lárvák pedig ennek hatására elpusztulnak.

A Biokom NKft. az idei évtől, a helyi önkormányzat által meghatározott irányelvekkel összhangban határozott lépéseket tesz a biológiai szúnyoggyérítés irányába: megteremti az alkalmazásához szükséges alapfeltételeket és elindítja azt.

Elsőként, ahhoz, hogy pontosan meg tudják határozni, Pécsett mely helyeken van szükség gyérítésre, egy spanyol-magyar cégtársulás csúcskategóriás drónjait vetik be.

Ruzsa Csaba alpolgármester ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta lapunkat, hogy több mint egy éves munka előzte meg azt, hogy valóban elindulhasson az egyébként igényként már régóta megfogalmazott projekt: magyar és más európai szakemberekkel vették fel a kapcsolatot, hogy a lehető legjobb gyakorlatokat tudják átvenni annak érdekében, hogy a városüzemeltetésben csökkentsék az esetleg ártalmas vegyi anyagok használatát.

– Nyugat-európai példákat alapul véve az a célunk, hogy Pécsen lecsökkenjen a jelentős vegyszerhasználat a szúnyogirtásban. Ennek az első eleme a mostani felmérés, melyet a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége által javasolt szakemberek végeznek – fogalmazott az alpolgármester.

A szúnyoglárvák nem csak tavak és folyók mentén fejlődnek, megtalálhatók szinte bármilyen vízben

A városüzemeltetési feladatokat ellátó Biokom a drónos feltérképezés ismertetésének céljából sajtónyilvános eseményt is szervezett, melyen részt vett Kőszegi Dániel, a Lokímica Hungary Kft. ügyvezetője, és egyben a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke, dr. Kemenesi Gábor, a Szentágothai János Kutatóintézet virológus kutatója és Manuel García Howlet, a spanyol Lokímica nemzetközi igazgatója.

Kemenesi Gábor hosszú évek óta kutatja többek között a csípőszúnyogok által terjesztett betegségeket, szakmai tudásával járul hozzá a mostani munka sikerességéhez. Lapunknak elmondta,

„Pécs hazánk egyik legjobban feltérképezett városa szúnyogügyben”.

Hozzátette: az eddig a vérszívókról megszerzett tudás most majd „integrálódhat a végrehajtásban”, vagyis okosabb, nyugati országokban régóta használt megoldással védekezhetünk ellenük. Hangsúlyozta, a csípős rovarok gyérítése nagyon fontos azért is, mert egyre több és veszélyesebb általuk is hordozott kórról tudni.

A sajtónyilvános eseményen részt vett Kemenesi Gábor is (hátul, jobb oldalt)

Lapunk azt is megtudta a kutatótól a sajtóeseményen, hogy a biológiai módszert közel 50 éve alkalmazzák például Németországban, ahol felmérték azt is, hogy a vízi élővilágra nincs-e negatív hatással a készítmény bejuttatása.

A szakember megnyugtatott minket:

elmondta, egyáltalán nem kell félni tőle, hogy a vízben lakó többi élőlénynek bántódása esik.

Sőt, attól sem, hogy a szúnyoglárvák pusztulása miatti táplálékkiesés veszélyeztetné az állatokat, hiszen a szúnyogok körülbelül 20 százaléka így is megmarad – tette hozzá. Azt is hangsúlyozta, hogy a biológiai sokkal jobb a kémiai irtásnál, hiszen utóbbi esetében nem csak a vérszívók, de más rovarok is áldozatául eshetnek a levegőbe jutó vegyszernek.

Egyre több és veszélyesebb, szúnyogok által is hordozott és terjesztett kórról tudni

A sajtóeseményen Manuel García Howlet elmondta, ő a megelőzés híve: ugyan a kémiai gyérítés látványos és hangos, így az emberek számára megnyugtatóbb lehet, mert érzékelik, hogy valami történik. A biológiai irtás ezzel szemben csendes munka, viszont általa már azelőtt kezelhető a gond, hogy valójában kialakulna, hiszen a szúnyog még lárvakorában elpusztul.

Hangsúlyozta, habár jelenleg országainkban – itt Spanyolországra és Magyarországra célzott – a szúnyogok inkább csak idegesítő problémát jelentenek, mint valódi veszélyt az emberek egészségére, de ez hamar megváltozhat az új fajok és egyre komolyabb betegségek európai megjelenésével.

Manuel García Howlet

Kemenesi Gábor és Manuel García Howlet azt is elmondták lapunknak a drónok bemutatása előtt, hogy

a pécsi lakosságot is bevonják majd a munkába.

Ez fontos, hiszen a szúnyogok akár magántulajdonban lévő telkeken is kialakíthatnak tenyészőhelyeket, melyek megszüntetésében a szakemberek segítik majd a helyi embereket igény esetén.

– A cél az lenne, hogy a városlakók szóljanak a szakembereknek, akik elmagyarázzák nekik, miért és hogyan érdemes megelőző lépéseket tenni annak érdekében, hogy a háznál vagy a földeken megtelepedjenek a szúnyogok. A ház körüli védekezés egyébként nagyjából kimerül abban, hogy kiöntjük a vizet, melyben a lárvák megtelepedtek, esetleg lehálózzuk a potenciális élőhelyeiket, de rengeteg módja van – vélekedett Kemenesi Gábor.

A Biokomtól megtudtuk, hogy a lakossági tájékoztató kampány lebonyolítása a biológiai szúnyogirtással, és az ehhez kapcsolódó háttérmunkákkal megbízott vállalkozó, a Lokimica Hungary Kft. feladata lesz. A figyelemfelkeltő akciót a felmérések és a szakértői vélemények alapján a legkockázatosabb területekre fogják fókuszálni: a gyakorlatban ez szórólapokkal, közösségi hálókon történő megjelenéssel, plakátokkal, beszélgetésekkel és szükség szerint akár háztól házig tartó személyes népszerűsítéssel fog megvalósulni.

A drónokkal történő felmérés május 12-én a Pellérdi lápréten, Malomvölgyben és Tüskésréten zajlott

[su_note note_color=”#95c168″]A biológiai irtás a kifejlett szúnyogok ellen nem használható, de rendkívül hasznos az utánpótlás csökkentésében, a megelőzésben. Az elmúlt néhány év során azonban a biológiai irtás magyarországi helyzete nem volt túl kedvező. Ez azt eredményezte, hogy itthon viszonylag limitált körben elérhető a szükséges szakmai tudás, illetve gyakorlati tapasztalat. Nem volt egyszerű emiatt megfelelő céget találni a feladat ellátására, de végül sikerült. A Lokímica, több mint 40 éves múltra visszatekintő spanyol vállalat, Magyarországon az elsők között fog Pécsett dolgozni: az áprilisi helyszíni szemle és adatgyűjtés után májusban megkezdik az úgynevezett szúnyogtenyészőhelyek feltérképezését a legmodernebb dróntechnológiával és terepi mintavételezéssel. Áprilistól októberig speciális csapdák segítségével folyamatos monitorozást is végeznek. Az első év megfigyelései alapján lehetővé válik egy szúnyogsűrűség-térkép összeállítása, mely összevezethető a leginkább veszélyeztetett területekkel, továbbá alapja lehet kockázatelemzés kidolgozásának. Az idei évben egészen biztosan lesz majd szúnyoglárva-irtás is, de csak pilot projektként.[/su_note]


Már áprilisban elkezdték a szúnyoggyérítést a nagyobb vizeknél:

Hozzátesszük: az országos szúnyoggyérítési program keretében megvalósuló munkákat a katasztrófavédelem szervezi, irányítja és finanszírozza, ez teljesen függetlenül megy a városi megrendelésre történő kezelésektől.

Baranyában is indul a szúnyoggyérítés

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő