Hirdetés

Májusi rendes ülését tartotta kedden a pécsi közgyűlés. Meghosszabbították a ZSÖK ügyvezetőjének szerződését, tárgyaltak önkormányzati cégek plusz támogatásáról, valamint a roma önkormányzattal fennálló együttműködési szerződés felülvizsgálatáról. Döntés született homlokzatfelújítási pályázat kiírásáról, valamint helyi vendéglátós vállalkozások rezsitámogatásáról is. Élőben, szövegesen közvetítettük a fontosabb történéseket. A Pécs Tv élő közvetítése ITT érhető el.

9.30: Elsőként az Év Tűzoltója , és az Év Rendőre díjakat adják át. Péter Attila címzetes tűzoltó törzszászlós lett az Év Tűzoltója, Nagy István rendőrzászlós pedig az Év Rendőre.

Kamarás Péter (KDNP-ÖPE): A Fidesz, az ÖPE és a KDNP képviseletében kéri, tűzze napirendre a közgyűlés a parlament által elfogadott „békepárti” nyilatkozatot.

Ruzsa Csaba alpolgármester kéri, hogy tárgyalja a közgyűlés a Tüke Busz Zrt. ügyeit, mivel a vezérigazgató, Bánkuti István lemondott posztjáról.

Mindkét javaslatot elfogadta a testület.

9.57: Az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtása

A zárszámadásról itt írtunk részletesen:

https://www.pecsma.hu/top/ketmilliardos-hitelfelvetel-all-szemben-a-fidesz-hazug-16-milliardos-mantrajaval/

Péterffy Attila foglalta össze az előterjesztés tartalmát. A lényeg:

 • 2019 óta minden évben pozitív egyenleggel zárt a költségvetés, kiemelt céljuk volt, hogy nem termelhet újabb adósságot a Fidesz idején technikailag csődbe ment önkormányzat;
 • fejlesztéseket indítottak uniós és saját forrásból;
 • a Fidesztől 8,54 milliárd kormányzati hitelt, és 2,010 milliárd EIB-hitelt örököltek, ezek folyamatos visszafizetése is prioritás volt.
 • Az adósságállomány 14,2 milliárd forint, az ebből valóban elköltött pénz jóval kevesebb. A 14,2-ből 5,8 milliárd az előző városvezetés időszakából származik.
 • 8,25 milliárd forintot a jelenlegi városvezetés hívott le fejlesztésekre, de ebből 4,5 milliárd fejlesztési számlán áll, nem költötték el.A jelenlegi városvezetés két célra használt fel a hitelkeretből – tette hozzá az alpolgármester.
 • Európai uniós fejlesztési projektek megelőlegezésére 1,7 milliárd forintot – ezt visszavárják a TOP-os keretből.
 • Fejlesztési célú beruházásokra 2,090 milliárd forintot – megtérülő projektekre.

Csizmadia Péter (Fidesz): A valóság ennél jóval szomorúbb képet mutat. A zárszámadás melléklete egyértelműen leírja, hogy kamatokkal együtt 16 milliárdos adóssága van Pécsnek, amit 25 évig nyögni fog a város. Sokszor nem fejlesztési célra vették igénybe az EIB-hitelkeretet. A baloldal foiyamatosan adósítja el a várost, csőd felé robog az önkormányzat. Nem a kormány vérezteti ki a várost, hiszen soha ennyi központi támogatást nem kapott a város, mint tavaly. Nagyon reméli, hogy a vízszolgáltató cég és a tömegközlekedési cég le tudja hozni ezt az évet úgy, hogy a szolgáltatás színvonala ne romoljon. Miért nem biztosítják a normális működést ezeknél a cégeknél? Trükköznek a számokkal, a problémákat eltussolják, a felszín alatt tartják. Amit Péterffy előadott, az a felszín. Függesszék fel a város eladósítását! Ma újabb 230 milliós hitelfelvételről fognak dönteni. Rossz úton halad a város.

Péterffy Attila: Nem ez a helyzet, amit Ön lát.

Ruzsa Csaba alpolgármester: Ma a Tüke Busz 1 milliárdot, a Tettye Forrásház 400 milliót kap, felkészülten kellene jönni a közgyűlésre Csizmadiának. Pécs nem vehet fel folyószámlahitelt, ezért kell hozzányúlniuk az EIB-hitelhez. A fideszes önkormányzat idején kötötték az EIB-szerződést, ők fogadták el a feltételeket. Igen, kaptak plusz pénzt az államtól, csak közben 2,7 milliárd szolidaritási adót kell fizetni, ami korábban 1,4 milliárd, még korábban nulla forint volt. A lehívott EIB-pénzek olyan fejlesztési számlán állnak, ami kamatozik a városnak, így kamatveszteség nincs. Az EIB-pénzekből olyan fejlesztések valósultak és valósulnak meg, amelyek bevételt hoznak majd a városnak. Az állam normatív alapon finanszíroz, ez alapján érkeznek a támogatások. A béremelések szükségesek, így lehet a dolgozókat megtartani ebben az inflációs környezetben. Ahol az állam ezt nem biztosítja, ott az önkormányzat saját forrásból emel. Ha van pénzünk bért emelni, hogy lehetnénk csődben? A Tüke Busznak megfelelő nagyságú támogatást fognak nyújtani ebben az évben. A Tettye Forrásháznál jelentős az energiaköltségek növekedése, emiatt is biztosít most plusz forrást a cég számára a város. A likviditása rendben van a cégnek, a béremelés megtörtént, a Tettye marad önkormányzati tulajdonban.

Csizmadia Péter (Fidesz): A valóság meghajlítása volt ez Ruzsa részéről. Úgy állítják be, mintha a 2019 után felvett hitelek is a Fidesz hitelei lennének. Ez egy kommunikációs trükk. A töredékét adják oda a két önkormányzati cégnek, mint amire szükség lenne. A Tettyének további 1 milliárd forintra lenne szüksége idén, kevés az a 400 millió, amit most kapni fog. A Tükének kétmilliárd forintra lenne szüksége, de csak egyet kap.

Csaba István (MSZP – Pécs Jövője): 2019-ben pontosan azt tették, amit Csizmadia kér: felfüggesztették a város eladósítását. Addig a fideszes vezetés csődbe vitte az önkormányzatot. Rendszeresen bírálják a fideszesek a PVH-t és annak vezetőjét, de feketén-fehéren kiderül, hogy a pandémia, és a rekordinfláció ellenére a vagyonhasznosító cég sokkal jobban teljesít, mint a Fidesz idején. Azt mondta Csizmadia, hogy nem fejlesztésre fordítják az EIB-pénzeket. Ha az elektromos buszok beszerzése nem fejlesztés, akkor micsoda?

Csizmadia Péter (Fidesz): Úgy nem nehéz jól működnie a PVH-nak, ha nyakra-főre adják el az ingatlanokat, és osztalékfizetésre kényszerítik a Pétávot, aminek egy része a PVH-hoz került. Kifosztották a Pétávot.

Csaba István: Szabó Szilárd PVH-igazgató elmondta, nagyságrendileg nem volt több ingatlanértékesítés, mint korábban. A számok azt mutatják, hogy korábban a városnak pénzt kellett betennie a PVH-ba. Amikor belvárosi ingatlant kertvárosi paneláron adott el a fideszes időszakban a vagyonhasznosító, az nem sikertörténet.

Csizmadia Péter: Jóval nagyobb ingatlanértékesítés volt az elmúlt 2-3 évben, mint korábban.

Kővári János (ÖPE-KDNP): A kormány bünteti Pécset panel állandó emlegetése a tehetetlenséget tükrözi. Az adósságfelhalmozás Toller idején kezdődött, ami aztán a 2008-as gazdasági válság után fokozódott. A 2010 előtti adósságfelhalmozásról beszél hosszan, és arról, hogy 2010 után hogyan kezelte ezt a Fidesz „több-kevesebb sikerrel”. A tömegközlekedés színvonala jelentősen romlott a fideszes időszakhoz képest. De említhetné a sportot, kultúrát, a civil társadalmat. Úgy könnyű takarékoskodni, ha a színvonalat csökkentik. Az EIB-hitelről: az a kérdés, milyen fejlesztések kezdődnek ebből. Szerinte egyetlen saját fejlesztést sem indított el ez a városvezetés, amely „trükközik a számokkal”. A konszolidáció akkor ér valamit, ha az az emberek javára fordítódik.

Ruzsa Csaba: A Tettyének valójában 400 millióra van még szüksége idén, nem egymilliárdra, a Tüke finanszírozása pedig a szükséges 3,6-hoz képest 2,7 milliárdnál áll. A zárszámadás egy jogszabályok által kötött dokumentum. Pont a pécsi önkormányzat az, aki nem emelte például a buszbérletek vagy a parkolás árát, és csökkentette az ingatlanadót, így segítve a pécsieket.

Kővári János: Emelték a buszjegyek vagy a temetkezés árát például. Az intézmények kiadásait csökkentették. Kevesebb busz jár, ezzel csökkentették a szolgáltatás színvonalát. Azon lehet vitatkozni, kell-e háztól-házig buszközlekedést biztosítani, de ha megkérdeznék a pécsiek véleményét, nem lenne ennyire pozitív a mérleg.

Ruzsa Csaba: Nem emelték a temetkezési díjakat, ez kamu. Boldog lenne, ha nem kéne idén is 1,7 milliárdot visszafizetni a kormánynak amiatt az adósság miatt, amit az előző városvezetés hozott össze, és a visszafizetésről 2019 alatt még Páváék állapodtak meg. Ebből a pénzből lehetne emelni a szolgáltatások színvonalát.

Kővári János: Ön egy liberális gazdaságpolitikát képvisel, mi pedig minél jobb minőségű szolgáltatást akartunk biztosítani. A plusz pénz korábban egy túlméretezett tömegközlekedésre ment. Emelték a temetkezési díjakat: a megváltási díj 25 évre szól, korábban 50 évre szólt, ez burkolt emelés.

Ruzsa Csaba: A zárszámadás pozitívummal zárt. Az a cél, hogy minél több iparűzési adó-bevétele legyen a városnak, ezzel párhuzamosan kevesebb adót kelljen szedni a helyiektől. Liberális politika-e a rezsitámogatás vagy az adócsökkentés? Liberális politika ezek szerint a zöldterületek fejlesztése. Egy pandémia után és egy rezsiválság közben vagyunk. Teljes energetikai függetlenségre kell törekedni hosszú távon. A Tettye Forrásháznak például azért nagyon magas az áramköltsége, mert a város domborzati viszonyai miatt a vizet magasra kell felpumpálni.

Kővári János: A zöld fejlesztések elmaradtak az elmúlt években. Ott áll például kihasználatlanul az új napelempark. Visszamondtak két bicikliút-fejlesztést is. A zárszámadásban csak pénzekről esik szó, technikailag igaz, de arról nincs szó, hogy mindez a pécsiek érdekeit szolgálják-e.

Fürj Csaba (Jobbik – Pécs Jövője): Csizmadiát kérdezi, a 2016 és 2019-ben, még a fideszes időszakban felvett 2 milliárd EIB-hitel mire ment el? Milyen beruházásokra, fejlesztésekre ment el? Könnyű volt úgy fenntartani korábban a tömegközlekedést, hogy sokkal kevesebbe került az üzemanyag. Miért nem engedett a MOL a hatalmas nyereségéből korábban?

Csizmadia Péter: A közvilágítás korszerűsítésére (derültség, hangos nevetés a városvezető frakcióknál), illetve a buszbeszerzésre fordították az EIB-pénzeket. Előbbi csökkenti a rezsiköltségét a városnak, és ez független attól, hogy ez közmegelégedésre történt-e. A szocialista elődök után annak idején egy ötvenmilliós adósságot kellett elhordani.

Péterffy Attila: A középkornál messzebb azért ne menjünk! Térjünk vissza a zárszámadásra.

Kővári János: Valóban rosszabb minőségű a közvilágítás, de olcsóbb lett. (Korábban ugyanez miatt bírálta a városvezetést, azaz, hogy úgy spórol, hogy csökkenti a színvonalat például a tömegközlekedésnél.)

Schmuck Roland (MSZP – Pécs Jövője): Az előző ciklusban több pénz lett elköltve, mint amennyi volt, ezért kellett felvenni a sokmilliárdos hitelt, mintha egy család fogyasztási hitelt vett volna fel, ezt fizeti vissza a mostani városvezetés évek óta. A fejlesztési hitel, amit a jelenlegi városvezetés vett fel, jó, a fogyasztási hitel nem jó. Ha az előző városvezetés nem veszi fel a fogyasztási hitelt, a mostaninak nem kellett volna fejlesztési hitelt felvenni. Amúgy az EIB-hitel kamata alacsonyabb, mint a most elérhető piaci hitelek. Szerinte nincs több panasz a közszolgáltatásokra, mint korábban. (Felszólítja az ellenzékieket, hogy ne nyomogassák az ügyrendi felszólalás lehetőségét biztosító piros gombot.)

Sajgó György (Momentum): 2010-kapcsán 50 milliárdos adósságról beszél. Visszanézett egy 2019 tavaszi közgyűlést, ahol Páva Zsolt polgármester 40 milliárdot említett. 2017-ben ezt az állam kinullázta. Arról is szó volt akkor, hogy a folyamatosan maguk előtt görgetett 4,7 milliárdos hiányt 2,5-re sikerült csökkenteni. Akkoriban bele kellett nyyúlni a tömegközlekedésbe is, negyed óra helyett óránként jártak a buszok, 25 százalékos parkolódíj-emelés is történt, drágultak a buszjegek. Akkor nem volt covid, nem volt háború, nem volt szolidaritási hozzájárulás.

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP): Az önök hűbéri körébe tartozó emberek sok száz milliójából sok mindenre jutna. Erre a teljesítményre minden iskolában azt mondanák, hogy „Ülj le fiam, egyes.

Auth István (DK – Pécs Jövője): Megköszöni a Fidesz-frakciónak, hogy bejöttek a munkahelyükre, a közmeghallgatásra nem sikerült.

Csizmadia Péter: Biztos azért mondja Auth, mert közlekedési szakemberként szónokolt a közmeghallgatáson. Azzal, hogy az e-rollerekről volt szó, a közmeghallgatás intézményét kiüresítették. Direkt nem asszisztáltak ehhez. Schmucknak: rengeteg panaszt kapnak a pécsiektől a közszolgáltatások színvonalának csökkenése miatt.

Péterffy Attila: a közmeghallgatáson a pécsiek bármilyen témát felvethetnek, sok kérdést kaptak. Aki azt gondolja, hogy kérdezni szeretne bármilyen témában, azt várják. Az ellenzéki képviselőknek kötelessége megjelenni a közmeghallgatásokon.

Kővári János: Az, hogy milyen témában hívják meg az embereket, meghatározza, kik és mennyien jönnek el. Javasolja, a buszközlekedés legyen a következő téma.

Schmuck Roland: Az elektromos buszok munkába állása a szolgáltatás színvonalának emelése. Körzetében jelentős zöldterületi rekonstrukció lesz, megújul a Diána téri piac és környéke.

Ágoston Andrea (Öt Torony – Pécs Jövője): 2019 előtt civilként különböző ügyekben volt a városházán, nem kapott soha érdemi segítséget vagy válaszokat. Emlékszik olyanra is, hogy december 23-ára tettek közmeghallgatásokat Páváék idején. Ehhez képest most más, jobb lett az ügykezelés.

Berényi Zoltán: Ehhez képest rendőrt hívtak 2021 adventjén egy idős pécsi polgárra a városházán, mert felhívta a figyelmet egy problémára. A probléma jogosságát később a polgármester is elismerte.

Péterffy Attila: Később az érintett úr is elismerte, hogy a probléma jelzésének módja nem volt megfelelő.

Elfogadták a zárszámadást.

12.15: Az építményadóról szóló önkormányzati rendelet módosítása

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) előterjesztőként: Vasason, Somogyon, Hirden számos családot érint, hogy az osztatlan közös tulajdonviszonyú lakások tulajdonosai nem részesülnek az 50 négyzetméter alatti kedvezményben. Mindössze 6 millió forint adóbevételtől esne el az önkormányzat, ha megadnák a kedvezményt.

Schmuck Roland: a szándék jó, de elkésett, nem tartaná szerencsésnek, ha visszamenőleg belenyúlnának az adórendeletbe január 1-jei hatállyal, ráadásul sokan már befizették az adót. Tartózkodni fog a szavazásnál.

Csaba István: A tücsök és a hangya története jut eszébe. A Fidesznek lett volna tíz éve csökkenteni az ingatlanadót, sőt, kétszer megemelték. Most csökkentette a városvezetés a nehéz körülmények ellenére az adót, erre jön a Fidesz azzal, miért nem csökkentik jobban.

Csizmadia Péter: Csak kifogás, hogy nem akarnak visszamenőleg belenyúlni a rendeletbe. Ha valaki már befizette az első félévet, azt írják jóvá a második félévben, az adóiroda ezt meg tudja oldani könnyedén. A fideszes városvezetés idején sok kedvezményt is bevezettek az ingatlanadó kapcsán. Egyébként azért kellett megemelni annak idején, mert egy kifosztott várost örököltek 2010-ben.

A rendelet módosítását elutasította a testület.

12.45: A házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és szolgáltatási díjairól szóló önkormányzati rendelet módosítása

Péterffy Attila: A hivatali időn kívül, külső helyszínen történő házasságkötés díja nem változik, 20 ezer forint marad, de ebből az anyakönyvvezető nem 12, hanem 15 ezer forintot fog kapni.

Barkóczi Csaba (Fidesz): Tavaly 9 millió forintot fizettek ki házasságkötésért Pécsett. Ezt el lehetne engedni. Apró gesztus lenne a fiataloknak, akik elhagyják a várost. Mi ez ahhoz képest, hogy mennyi pénzt kapnak tanácsadók, ügyvédek az önkormányzattól. A jövő év második felében reményei szerint felálló fideszes önkormányzat megszünteti ezt a díjat. De módosító indítványként is benyújtják a javaslatot.

Siposné Bikali Éva (DK – Pécs Jövője): Egy esküvőnél ez elenyésző költség. Amúgy a normál házasságkötés ingyenes. A külső helyszínen történő házasságkötés Debrecenben 50 ezer forint plusz áfa, Székesfehérváron 60 ezer plusz áfa, ezek fideszes önkormányzatok.

Csizmadia Péter: Ez egy üzenet lenne a pécsi fiataloknak, nem érti, miért nem támogatják. Politikai okokból nem támogatják, mert a „polgári oldal” terjeszti be. Ez nem a pécsiség. Ők gyakran támogatják a városvezetés előterjesztéseit.

Bognár Szilvia (Tiszta Kezek): Siposnénak: Guglizza le azt is, hány képviselő van az országban, aki felügyelőbizottságba tuszakolja a férjét. Emlékszik, amikor frakcióülésen ütötte az asztalt, hogy márpedig az ő férje valaki lesz ez alatt a városvezetés alatt. Ott a munkaerőpiac, lehet próbálkozni. Ne legyen álságos.

Siposné Bikali Éva Bognárnak: Nem ugyanazon a frakcióülésen voltunk vagy nem ugyanarra emlékszünk. Képviselőasszonynak rángatózik az arca, talán nem vette be a gyógyszereit, hívjunk mentőt, nem érzi jól magát, miben tudunk segíteni?

Sajgó György: Mi még nem fújtunk le könnygázzal fiatalokat. Pécsett a Dénesi Ödön telekvásárlási programmal próbáljuk támogatni a fiatalokat. A fiatalok ittmaradását nem egy húszezer forintos díj fogja segíteni.

Barkóczi Csaba Sajgónak: Az ön főnöke, Gyurcsány Ferenc 2006-ban számos törvénytelenséget követett el a tüntető emberekkel szemben.

Barkóczi módosítóját elutasították, az előterjesztést megszavazták.

Kérdések következnek.

Csizmadia Péter:

 • Igaz-e, hogy távozik a lakásügyi csoport vezetője, akit januárban neveztek ki a posztra? Ha igaz, összefügg-e azzal az ügyészségi nyomozással, ami pécsi lakásügyek kapcsán zajlik?

Dr. Lovász István jegyző: Tegnap mondott fel a csoportvezető, aki próbaidőn volt. Nem indokolta felmondását. Az érintett felhatalmazta, hogy elmondja, a versenyszférából kapott ajánlatot, amivel élt.

Bognár Szilvia:

 • A Tüke Busz igazgatójához intézett kérdéseket korábban. Először szóban, majd írásban kapott tőle választ, ezek nem voltak összhangban. Ezért teszi fel a kérdéseket. Mit tartalmaz a pécsi e-buszok garanciája, azok érvényesítése hogyan zajlik? Milyen szerződéseket kötöttek ennek kapcsán? Miért lehetett szüksége hat különböző járműre a Tüke Busz igazgatójának? Kik voltak ezek tulajdonosai? Voltak-e Nissan járművek ezek között? Előfordulhatott-e, hogy Bánkuti saját magának szerzett így bevételt? El lehet-e érni azt, hogy csökkenjen a garázsmenetben közlekedő buszok száma?

Péterffy Attila: A Tüke Busz vezetője tegnap benyújtotta lemondását. Köszöni a kérdéseket, 15 napon belül válaszol írásban.

 • Mi az oka annak, hogy a Darázs dűlőben megakadt a vízkárelhárítási projekt?

Péterffy Attila: Nem akadt el a csapadékelvezetési projekt, fals az információ.

 • Kertvárosban 2020-ban adtak át egy nagy játszóteret, viszont azóta nem működik ott nyilvános illemhely. Ezért közegészségügyi problémák vannak, a bozótosban végzik el a kisgyerekek a dolgukat. Ha nem lépnek, akkor a népegészségügyhöz fordul.

Péterffy Attila: A Pétáv a közeli hőközpontját felajánlotta az önkormányzatnak, ahol van egy vízesblokk, amit még májusban üzembe fogják helyezni, később az üzemeltetésre pályázatot írnak ki.

 • Milyen párbeszéd zajlott a kertvárosi varjak áttelepítésével kapcsolatban. zavarják hangoskodásukkal a minőségi pihenőidőt.

Péterffy Attila: 15 napon belül válaszol.

 • Miért nem akarja fogadni a Nagy Ferenc téri lakókat, akik amiatt háborognak, hogy a Lánc utcából idetelepítették a lakókat, azaz az ottani problémákat ide helyezték át?

Péterffy Attila: Nyőgéri Lajos alpolgármester fogja fogadni, mivel ő a szociális ügyekért felelős vezető a városházán.

Hencsei Zsolt:

 • Nem kapott érdemi választ a múltkori kérdéseire. A P.A. monogramú személy lakáskérelmével kapcsolatos összes dokumentumát adja át neki.

Péterffy Attila: 15 napon belül választ ad.

 • Egy másik lakáskérelemre is rákérdezett legutóbb, akkor azt a választ kapta, hogy az illető nem mások kárára kapott lakást. Akkor kinek a kárára?
 • Egy Sz.P. monogramú személy szociális bérlakást kapott. Ő azonos-e annak a K. Gábornak a közeli rokonával, aki az ön választási kampányában Mellár Tamás közeli munkatársaként aktívan dolgozott az Ön megválasztásáért? Ha igaz, akkor Ön vagy Mellár Tamás személye nyomott többet a latban?

Péterffy Attila: Nem érti a kérdést, de 15 napon belül megpróbálja megfejteni.

 • 2019 októberétől mostanáig, kapott-e a Pécsi Ellátó Központ bármely dolgozója önkormányzati bérlakást?

Péterffy Attila: Utánanéznek és 15 napon belül megválaszolja.

 • G. Katalin, a Pécsi Ellátó Központ megbízott igazgatója pontosan milyen pozíciókat töltött be a PEK-nél? Kinek vagy kiknek a megbízásából került pozícióba?

Péterffy Attila: 15 napon belül válaszol.

15.03: Tüke Busszal kapcsolatos döntések

Ruzsa Csaba alpolgármester: Bánkuti István vezérigazgató lemondott. Nehéz időszakban, a covid idején vállalta el a cég vezetését. Korábban volt két nyílt pályázat, mindkettő eredménytelenül zárul. Fejvadász céggel is kerestettek vezetőt. Dr. Németh Ádám, a szegedi közlekedési társaság szakemberét kérték fel az igazgatótanácsi tagságra. Az operatív vezetésre, azaz vezérigazgatónak Skutnik Tibort javasolják, aki eddig a Dél-Kom cégvezetője volt. Bata László lesz az igazgatótanács elnöke. Megköszöni a munkát Bánkuti Istvánnak.

Csizmadia Péter: Botrány botrányt követ a Tüke Busznál 2019 óta. Azzal kezdték, hogy kirúgtak szakembereket, és feltöltötték a cégvezetést saját embereikkel, a cég élére pedig egy autókereskedőt neveztek ki. Az eredmény: tömeges járatkimaradás, távozó sofőrök. Káosz jellemzi a működést. Önök kész forgatókönyvvel érkeztek ide, nyilvánvaló, hogy ez nem egy nap alatt történt, a háttérben zajlottak egyeztetések. A vezérigazgatót megkerülve egyeztettek? Ha igen, akkor bizalomvesztés miatt történt-e mindez? A most érkező vezérigazgató a Dél-Komtól érkezik, és nem dolgozott korábban tömegközlekedésben. A Dél-Kom elmúlt pár hónapja nem sikertörténet, például Kaposvár elhappolta Pécs elől a régiós szemétszállítást. Annak örül, hogy dr. Németh Ádámnak talán sikerül rendet vágni az igazgatóságban. Nem támogatják az előterjesztést.

Péterffy Attila: Váltanak a korábbi modellhez képest. Elválasztják az igazgatóságot az operatív vezetéstől. A terv az, hogy mobilitási központot hozzanak létre a Tükéből.

Barkóczi Csaba: Folyamatos problémák vannak a Tüke Busz sofőrjeinek számával. A prémiumokkal együtt az új vezér több mint 6 millióval fog többet keresni, mint az elődje. Egy sofőr ennek a felét keresi egy évben. A városvezetésnek megint a haverok az elsők. Kevesebb busz jár Pécsett, és még ha nem is változik a bérletek ára, ez így áremelés.

Péterffy Attila: Örül, hogy ők vezetik a várost, és nem ilyen elvakult és hozzá nem értő csapat, Isten mentse meg a várost önöktől.

Bognár Szilvia: Skutnik Tibor nehéz helyzetbe került, amikor a Dél-Komhoz kinevezték, de megállta a helyét szakmailag. Nem irigyli, nehéz helyzetben veszi át a vezetést. Támogatja a kinevezését. A Mobilitási Központ Budapesten jó sztori, de Budapesten, ahol van villamos, troli, autóbusz. Pécsett meg van autóbusz. Ez Pécs városában nem releváns. Német Ádám CV-jével az a gondja, hogy túl sok benne a kötöttpályás közlekedési tapasztalat.

Kővári János: Addig nem fognak átülni Pécsett az autósok a buszokba, amíg autóval gyorsabban elérnek a céljukhoz. Az úthálózaton is változtatni kellene, például buszsávokra lenne szükség. Nem az a kérdés, hogy mekkora támogatást ad a város a Tükének, hanem hogy hogyan tudja pozícióba hozni a tömegközlekedést. Mire gondol a polgármester, amikor Mobilitási Központot emleget?

Péterffy Attila: A szegedi közlekedési vezetők azt javasolták, hogy középtávon érdemes más irányba gondolkodni, rövidtávon stabilizálni kell a céget. A gépjármű forgalom csökkentése érdekében meg kellene győzni arról a pécsieket, hogy buszra, e-rollerekre, biciklikre, közösségi autókba szálljanak.

Barkóczi Csaba: Kettőnk közül ki volt az, aki azt ígérte, hogy csökkenteni fogja a buszjegyek árát?

Péterffy Attila: 109 választási ígéretet tettem, amiből lehet, hogy lesz tíz, amit nem tudok teljesíteni. Felhívja a figyelmet, hogy 2019 óta történt egy s más, közben volt egy pandémia, brutális az infláció.

Ruzsa Csaba: Ami 2019 előtt zajlott a tömegközlekedésben, az nem volt jó. 300 millióval vágták meg például a Tüke költségvetését, 2018 augusztusában összeomlás szélén volt a cég, 30 százalékos járatcsökkentésre tettek javaslatot. Tükörbe kellene nézniük a fideszeseknek. A közösségi közlekedés nyilván nem lesz rentábilis, de a jóléti mutatókat javíthatja. Nem fogunk kevesebbet költeni a közösségi közlekedésre.

Csizmadia Péter: Elüldöztek két kiváló szakember, akiknek vezetése idején a buszok jártak. Szerencsejáték busszal utazni. Nonszensz, hogy a pécsiek félórákat várnak a megállóban, önök meg veregetik a saját vállukat.

Péterffy Attila: Érzékelték, hogy problémák vannak a szolgáltatással, és hogy csökkent a bizalom a céggel szemben, a váltás oka részben ez. Hogy miért váltották le a két említett vezetőt a Tükénél, arra választ kaphat mindenki, aki ellátogat az elszámoltatás.pecs.hu-ra.

Kóbor József (LMP): Minden hazai tömegközlekedési cég rendkívül súlyos helyzetben van, mivel államilag alulfinanszírozottak. Ha mobilitási központot akarunk, az fogjon össze mindent.

Az előterjesztést megszavazták.

A 6. (A Pécsi Ellátó Központ Alapító Okiratának módosítása) és 7. (A Nyugati Városrészi Óvodával kapcsolatos fenntartói döntések meghozatala) napirendi pontot vita nélkül megszavazták.

16.10  A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjének megválasztása

Zag Gábor kultúráért felelős alpolgármester javasolta, hogy a közgyűlés további egy évre válassza meg a ZSÖK tavaly kinevezett, jelenlegi ügyvezetőjét, Hummel Márkot.

Kővári János és Bognár Szilvia kérésére Hummel Márk számolt be néhány mondatban a jövőbeli tervekről: többek között említett interaktív múzeumpedagógiai elemeket, beszélt a tavalyi energiaválság miatti üzemeltetési módosításokról és korszerűsítésekről, a telt házas programokról, valamint arról, hogy a belvárost jobban összekötnék a kulturális negyeddel – újdonságként például a „Zsolnay Plázs” nevű rendezvénysorozat került szóba.

Az előterjesztést és a határozati javaslatot elfogadták.

16.34 A 9. „Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok könyvvizsgálóinak megválasztása” és a 10. „Pályázat kiírása közcélú naperőművek kialakítása Pécs, Füzes dűlőben tárgyú projekt keretében megépített naperőművekben megtermelt villamos energia piaci alapú értékesítése 2 évre szóló időtartamra” előterjesztéseket megszavazták.

16.52 11. napirendi pont: „Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok támogatása”.

Ruzsa Csaba szóbeli kiegészítést tett: röviden elmondta, hogy a Pécsi Balett esetében vártak állami pályázatokra, de ezek nem jelentek meg, ezért magasabb önkormányzati hozzájárulásra van szükség. A Pécs TV, a Pécs Nyitva kampány, valamint a Tüke Busz és a Tettye Forrásház cégek kapcsán elhangzott, hogy szintén szükség van a városi támogatás növelésére. Összesen 1 milliárdos – óvatos – hozzájárulást javasolnak.

Csizmadia Péter szerint a nyári színház programsorozatot érdemes támogatni, de a Pécsi Kommunikációs Központ (PKK) tevékenységét bírálta: hangsúlyozta, hogy a Pécsi Hírek terjesztése veszteséges, így a televízióra szánt plusz költség nem támogatható részéről. A közlekedési vállalatot és a vízszolgáltatót illetően azt mondta, tartozásokkal nem szabad a szerződésszegést kockáztatni.

Péterffy Attila szerint Csizmadia nem közölt tényeket. Ruzsa Csaba elmondta: a PKK bevétele magasabb a kiadásoknál, de az állami támogatás a tévére megszűnt, emiatt kell egyáltalán kiegészítésről szavazni. Ezután hosszabban beszélt arról, hogy a költségvetés tervezésekor még nem tudhatták, a recesszió mértéke hogy alakul.

Csizmadia Péter szerint a cégekkel szembeni elvárások és a számukra a költségvetésben meghatározott összegek nem illeszkednek a gazdasági helyzethez. Az ügyvezetők helyében ő már a költségvetés elfogadása után lemondott volna – tette hozzá. Összefoglalva: nem egy, hanem két milliárdot kellene költeni plusz támogatásokra, de az elosztással nem ért egyet. Kiemelte a PKK által kiadott médiatermékeket, szerinte ezekre nem érdemes további pénzt megítélni.

Ágoston Andrea Parti Nagy Lajos kifejezésével „kék fingoknak” nevezte a kormánymédia által közölt információkat, Berényi Zoltán erre reagálva kritizálta a PécsMa.hu és a Pécsi Hírek eléréseit, valamint a cégvezetők prémium célkitűzéseinek kijelölését is vitatta. Azt is mondta: az újság szerinte a kormányhirdetések nélkül veszteséget termelne.

Péterffy Attila szerint Berényinek fogalma sincs az önkormányzati cégek működéséről és úgy gondolja, a közgyűlési közvetítés nézői valószínűleg „halálra röhöghették magukat a képviselő performanszán”. Nyőgéri Lajos emlékeztetett rá, hogy a fideszes városvezetés idején kifejezetten „vicces” prémiumkifizetések következtek be.

Az előterjesztést és a határozati javaslatot elfogadták.

15 perc technikai szünet.

18.17 Folytatódik az ülés.

A 12-26. számú napirendi pontokban foglalt előterjesztéseket és határozati javaslatokat vita nélkül elfogadta a közgyűlés.

18.47 A „A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt részére ingatlanrész ingyenes használatának biztosítása a Diana téri piac felújítása idejére.” című. 27. napirendi pont kapcsán felmerült a kérdés, mi szerint a Diana téri piac árusainak vajon a felújítás alatt is lehetősége lesz-e az árusításra, Kővári János részéről. Schmuck Roland erre azt válaszolta, hogy minden résztvevő véleményét kikérve tisztázták a részleteket. A bérlők körülbelül 80 százaléka szeretné az előzetes felmérés szerint folytatni a tevékenységét az átalakított piacon – tette hozzá. Az előterjesztést és a határozati javaslatot támogatták.

18.54 A 28. „A Pécsi Tudományegyetemmel használati szerződés kötése” napirendi ponttal kapcsolatban Ágoston Andrea elmondta: a körzetében található beláthatatlan kanyar miatti útszélesítésre 2 évet kellett várni a társadalmi igények ellenére, de a Felsőmakár dűlőben ezután remélhetőleg kevesebb baleset történhet majd. Ruzsa Csaba szerint a késlekedés oka, hogy az egyetem által használt parkolóhelyeket érintette az átalakítás, de mára tisztázták a kérdést. Sík László Lajos szerint a biztonságos közlekedés érdekében szükség van erre a lépésre. Az előterjesztést és a határozati javaslatot elfogadták.

A 29-33. számú napirendi pontokban foglalt előterjesztéseket és határozati javaslatokat vita nélkül elfogadta a közgyűlés.

19.09 A „Pécs MJV Önkormányzata és a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat között létrejött Együttműködési Megállapodás felülvizsgálata” című, 34. napirendi pontra Nyőgéri Lajos reagált: mint mondta, a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat korábban azt kérte, hogy a Pákolitz István utca 33. szám alatt bérelhessenek irodát és működési támogatásért is folyamodtak hozzá. Mindezt megszavazta a közgyűlés. Mint elhangzott, most bírósághoz fordulást is kilátásba helyezve, az összeg növelését kérték, de az alpolgármester kiemelte: részükről elkerülendő, hogy a 10 másik, Pécsett működő nemzetiségi önkormányzathoz képest előnyben részesüljenek a romák. Továbbá ismertette, hogy a Nemzetiségi Tanács ülésén leszavazta a javaslatot, ezért más opciókat ajánlanak az előterjesztésben.

Varga István, a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta: ők nem több forrást kérnek, hanem rájuk vonatkozó törvényeket tartatnának be. Emellett panaszolta, őt Auth István nemzetiségi tanácsnok szerinte megalázta, mikor a tanácsülésen résztvevő többi helyi nemzetiségi önkormányzatot szavaztatta az ügyet illetően. A jegyzőhöz két kérdést is intézett, mi szerint történt-e jogsértés Auth részéről, illetve megkapták-e a nemzetiségi önkormányzat tegnap éjjel átdolgozott dokumentumának módosítását. Lovász István erre elmondta: előzetes információi alapján nem tud semmilyen gyanakodásra okot adó körülményről, de a hanganyag meghallgatása után – ellenkező esetben – felveszi Vargával a kapcsolatot.

Péterffy Attila elmondta, a Nemzetiségi Tanács álláspontját kérték, mely egyértelműen leszavazta azt, hogy a roma önkormányzat előterjesztését elfogadja a közgyűlés.

Bognár Szilvia hozzászólása szerint a nemzetiségekre építeni lehet, ezért a testületnek arról kellene gondoskodnia, hogy azok magasabb támogatáshoz jussanak. Javaslata szerint minden pécsi nemzetiségi önkormányzatnak, arányosan kellene megemelni a keretét. Erre a polgármester úgy válaszolt, hogy szerinte a Magyar Államkincstár munkatársaival kellene a képviselőnek felvennie a kapcsolatot. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Varga István nem azért küzd szerinte, hogy a pécsi önkormányzattól kapjanak több pénzt, hanem országos probléma ellen, amit csak a kormányzat tudna megoldani. Ő ehhez felajánlotta segítségét is, de egyelőre nem kaptak időpontot a megfelelő helyről – mondta.

Varga István kérte, hogy továbbra is biztosítsák az irodát számukra, illetve elmondta: „a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat előterjesztése maga a törvény. Arról kell dönteni, hogy azt betartja-e a települési önkormányzat”. Péterffy Attila erre tisztázni kívánta: a közgyűlés nem a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat által benyújtott anyagról tárgyal – éppen ennek a vizsgálatára kérte meg a Nemzetiségi Tanácsot – hanem a más lehetséges opciókat tartalmazó városi előterjesztésről.

Kővári János szerint a városi önkormányzat előterjesztésben szereplő variációk egyike sem fedi azt, amit a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat eredetileg kért. Ezután kért 5 perc technikai szünetet, hogy tisztázzák a szerinte felmerült jogi kérdéseket.

20.18 Folytatódik a vita.

Kunszt Márta (Pécs Jövője – Demokratikus Koalíció frakció) kapott szót. Szerinte nem új keletű probléma a nemzetiségeké, különösen a romáké. Mint mondta, ez központi kérdés, ami túlmutat azon, hogy a pécsi városi önkormányzat hogyan finanszírozza a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat működését. Szerinte kompromisszumra lenne szükség. Bognár Szilvia erre: „mindenképp növelni kell minden helyi nemzetiségi önkormányzat támogatási összegét”.

Kővári János egyetértésének adott hangot, de emellett szerinte Pécs példaként járhat elől most. Hozzátette, szerinte a szociális és beilleszkedési problémák miatt a romáknak van az összes nemzetiség közül a legnehezebb feladata, ehhez méltón kellene szerinte támogatni választott képviseletüket. Mint mondta, a szünetben kiderült számára, hogy tárgyi kiadások fedezésére kér körülbelül 3 millió forintnyi többlettámogatást a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Emiatt módosítási indítványt adnak be és azt javasolják, hogy minden helyi nemzetiségi önkormányzat esetében vizsgálják meg a csoport lélekszámát, illetve kérjenek tőlük részletes listát arról, mire szánják az igényelt összeget.

Auth István elmondta: a Nemzetiségi Tanács többször szavazta meg, hogy a nagyobbak 1,2 millió forintnyi, a kisebb nemzetiségi önkormányzatok pedig 600 ezer forintos keretet kapnak.

Nyőgéri Lajos elmondta: Varga Istvánnal többször találkozott, aki megértette, hogy egy nemzetiségi önkormányzatnak sem feladata a szociális kérdések megoldása és javasolta a napirendi pont elnapolását a következő közgyűlésre.

Kővári János azt kérte, hogy a további egyeztetésbe vonják be az ellenzéki képviselőket és a nemzetiségek képviselőit is.

Varga István végül elmondta: nagyon bízik benne, hogy a nemzetiségi önkormányzatok a törvényben leírt módon dolgozhatnak majd feladataik elvégzésén a jövőben, a pécsi városi önkormányzattal karöltve.

A közgyűlés megszavazta a napirendi pont elnapolását.

20.43 Salamon Péter röviden bemutatta a 35. „Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata által megvalósítandó 2023. évi közösségi költségvetés koncepciójának és szabályzatának elfogadása” napirendi pontot: a képviselők közreműködésével, ötletgeneráló műhelyeken keresztül nyílik lehetőség rá, hogy a helyi közösség közvetlenül döntsön a lakókörnyezete fejlesztéséről – összesen 80 millió forint értékben, 10 zónára leosztva. Több információ itt.

Csizmadia Péter azt kérdezte, az adott területek lakóinak mekkora része vesz részt az ötletbörzéken. Firtatta azt is, ez a projekt vajon mekkora költséggel jár.

Péterffy Attila szerint meglévő munkaerőt használnak majd, külső költség kommunikáció és marketing keretében merülhet fel. Salamon Péter szerint Pécsett még nem volt példa ilyen jellegű társadalmasításra, de a Misina Ötletbörzén való 19 ezres részvételi arány arra enged következtetni, hogy nagy lesz az érdeklődés remélhetőleg a pécsiek részéről.

Bognár Szilvia kritikát fogalmazott meg, szerinte negatív az előterjesztésben is szereplő „Pécsiség Zóna” elnevezés. Kővári János szerint ugyan szimpatikus a projekt, de számos kérdést vet fel: például, hogy összesen 18 önkormányzati körzet van, míg csak 10 Pécsiség Zónát jelöltek ki. Emellett szerintük az emberek nem akarnak majd véleményt formálni az életterüknél jóval nagyobb városi régiókat érintő felvetésekben. Sajgó György ugyanezt az utóbbi problémát vetette fel. Berényi Zoltán szerint több hasonló kezdeményezés volt már, de ezek nem voltak eredményesek. Siposné Bikali Éva elmondta: őt nem zavarja, hogy körzete legalább négy, a projektben kijelölt zónát érint, hisz a választókerületek sem egységesek.

Péterffy Attila elmondta, szakértök járták körbe az ilyen kérdésekben jártas helyszíneket, ahol többszörösen kiderült: nem tanácsos a politikai körzetek mentén kialakítani a kijelölt helyszíneket. Hangsúlyozta: pilot projektről van szó, melyet tapasztalataik alapján tudnak majd módosítani.

Kóvári János javasolta, hogy a folyamat kiértékelése legyen a jövő évi közmeghallgatás témája.

Bognár Szilvia módosító indítványt adna be a „zóna” kifejezés kiküszöbölésére. Kunszt Márta szerint az új név kitalálását hagyják a rövidesen esedékes operatív megbeszélésre.

A módosító indítványt elutasította, az előterjesztést elfogadta a közgyűlés.

21.27 A 36-40. napirendi pontokban szereplő előterjesztéseket és határozati javaslatokat a közgyűlés vita nélkül elfogadta.

21.32 A 41. napirendi ponthoz kapcsolódóan Kamarás Péter a pécsi önkormányzatnak az Országgyűlés békepárti határozatához való csatlakozását javasolta.

Kunszt Márta javasolta, hogy a Pécs Jövője Frakciószövetség által benyújtott módosítási javaslatot fogadják el, mire Csizmadia Péter azt mondta: annak semmi köze az eredeti határozathoz. Auth István szerint a javaslatban nincs semmi, amit a kormánypártiak ne szavazhatnának meg. Csizmadia erre reagált: „a DK a leghazugabb magyar párt”, aminek felül kellene emelkedni most a kicsinyes politikai érdekeken. Ágoston Andrea szerint épp ezeket a hazugságokat hallani a kormánypárti médiákban, a miniszterelnök agresszorokkal tárgyal eközben – tette hozzá. Mint mondta: a Kárpátaljai honfitársak szerinte már utálják a magyarokat. Horváth Tamás szerint a megszállás nem béke, addig nem lehet tárgyalni, amíg az oroszok haza nem mentek. Kamarás Péter erre meghívta a DK-s képviselőket a nemzeti összetartozás napjára. Kunszt arra hívta fel a figyelmet: az önkormányzat úgy tud működni, hogy tiszteletben tartják egymást és törekednek az együttműködésre. Kóbor József azt kérte, a polgárokkal közvetlenül szembe néző képviselőkként a testület tagjai fókuszáljanak arra, hogy saját szintjükön az a lényeg, hogy kiálljanak a békéért, nem pedig az a feladatuk, hogy annak feltételeiről vitázzon. Módosító javaslatot is benyújtana a módosító javaslatra – tette hozzá. Csizmadia: a javaslatukból egyértelmű, hogy elítélik a szankciókat, ezt azonban a Pécs Jövője Frakciószövetség tagjai nem hajlandóak elfogadni, a legfontosabb részeket kihagyták saját beadványukból. Csaba István nehezményezte, hogy a helyi fideszes politikusok beszélnek összetartozásról, hiszen nem vesznek részt a közös megemlékezéseken, sőt, rászerveznek. Barkóczi Csaba szerint Ágoston hazudik és tájékozatlan, Horváth pedig talán maga vonulna a fronta. Berényi Zoltán úgy látja, hogy a képviselők gyűlölik őket, a „legyőzötteket”. Schmuck Roland szerint szakmai tévedések is vannak az eredetileg beadott anyagban, ezt ki is fejtette. Kővári János javasolta, hogy a további vitát bízzák a tárgyaló felekre, ők pedig szavazzanak.

A vita lezárására irányuló javaslatot a közgyűlés elfogadta. Lovász István elmondta: két, egymás alternatívájaként elfogadható javaslatról, valamint egy módosításról szavazhat a közgyűlés. Mint mondta, a kettő közül „az nyer, amelyikre több voks érkezik”.

A módosítást a közgyűlés elutasította. A Pécs Jövője Frakciószövetség előterjesztését az önkormányzat elfogadta. Kamarás Péter előterjesztését elutasították.

22.23 Az utolsó, 42. napirendi pontot (Polgármesteri beszámoló, lejárt határidejű határozatok, átruházott hatáskörben hozott döntések) vita nélkül elfogadták.

22.25 Vége a közgyűlésnek. A következő ülésre június 20-án kerül sor.

Hirdetés