30 C
Pécs
szombat, július 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálRuzsa Csaba a vásárcsarnokról: Olyan megoldást keresünk, ami mindenkinek megfelel

Ruzsa Csaba a vásárcsarnokról: Olyan megoldást keresünk, ami mindenkinek megfelel

Ruzsa Csaba alpolgármester arról beszélt lapunknak, mely lépések előzték meg az építkezést, illetve milyen döntéseket kell még meghozniuk a bérlőkkel és szakemberekkel közösen. A céljuk, mint mondta, három feltételnek eleget tenni: a régi vásárcsarnokot szeretnék felújítani, az új épületet felhúzni, valamint a régi bérlők számára olyan feltételeket biztosítani, melyek számukra megfelelők.

– Az előző városvezetés 2016 júliusában nyújtotta be a vásárcsarnok-pályázatot, majd támogatási szerződést ugyanennek az évnek decemberében kaptak. Az eredeti menetrend szerint 2020 októberében kellett volna lezárni a projektet 2 milliárd 784 millió forintból, vagyis ők már idénre gondolták befejezni az épületet. Ez persze azt jelenti, hogy legkésőbb 2018-ban el kellett volna indítani a fejlesztést. Ha időben elindul, akkor idén nyárra állt volna az épület és átköltözhettek volna a bérlők, majd elindulhatott volna a régi vásárcsarnok felújítása is. Vagyis nem lenne probléma. Időközben kiderült azonban számukra, hogy a pályázaton elnyert összeg nem elég a kivitelezésre sem, átszervezték többször a pályázatot, ami időt vitt el. A közbeszerzési kiírás is csúszott, az utolsó szerződéses körben sem állt rendelkezésre a kellő összeg, így forráshiánnyal tudták lezárni 2019-ben a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást. Ekkor hiányzott még körülbelül 417 millió forint a beruházásból, amire átcsoportosítást szerettek volna kiírni. De azt tudni kell, hogy kiviteli tervek még mindig nem voltak, csak engedélyesek, amik alapján nem lehet megkezdeni a kivitelezést. 2019. október 13-a után az az ígéret állt, mi szerint a kormány rövid időn belül átcsoportosít forrásokat, erre azonban körülbelül egy év ment el – idézte fel Ruzsa Csaba.

Mint mondta, ezen kialakult helyzet miatt kellett az új városvezetésnek a választás után gyorsan munkához látni a vásárcsarnokkal kapcsolatban: áttekinteni a projektet, felmérni a lehetséges forrásokat, döntéseket hozni a beruházás elindításának érdekében. Hozzátette, ha ezt nem teszik meg, nem csak a régi felújítása, de az új épület építése is veszélybe került volna.

2020 nyarán, mikor arról döntöttünk, hogy a projektet elindítjuk, tulajdonképpen már kész kellett volna lennie az eredeti terv szerint. Azt mondhatjuk, hogy közel 2 éves csúszásban volt a beruházás. Most úgy áll a dolog, hogy 2022 tavaszára-nyarára lehet beköltözhető az új vásárcsarnok, amennyiben külső feltételek, mint például a járvány, nem befolyásolják negatívan a munkát. Mivel az eredeti ütemterv szerint 2022. december 31-ig el kell számolni, most úgy látjuk, hogy 2021 júliusára kellene kész lenni a fejlesztéssel – fejtette ki az alpolgármester.

Az új vásárcsarnok látványterve

Mint elmondta, az eredeti terv szerint nem lett volna szükség átmeneti helyszínre költözésre, hiszen az új épület állt volna, mire a régiből a felújítás miatt ki kell pakolni a bérlőknek. Hogy most mi lesz a megoldás a köztes időszakban való működésre, arról jelenleg is tárgyalások folynak, november végén születhet döntés, vélekedett. Hangsúlyozta, különböző szereplőkkel egyeztetnek: a bérlőkkel, a minisztériumokkal, a kivitelezőkkel.

– A tárgyalások most is folynak. Úgy gondoltuk, az a korrekt, ha minél előbb feltárjuk a különböző igényeket, amelyek a régi csarnok felújítása és az új építése körül felmerülnek. Szakértői stáb vizsgálja, milyen megoldást lehet megvalósítani a köztes időszakban, hogy a bérlők is elégedettek lehessenek, a pályázatnak megfeleljünk és az időkeretből se csússzunk ki. Meg kell értenünk, hogy látják a bérlők a helyzetet, és ezt közvetíteni a döntéshozók felé is. Nem vagyok pesszimista, a munka folyik, de sajnos ez hosszabb szakmai előkészítést igényel. Azt remélem, hogy találunk olyan jogi és pénzügyi megoldást, ami mindenkinek megfelel. De többek között azt is vizsgáljuk, hogy ha például a koronavírus felülírja a terveket, milyen alternatívával tudunk előállni – emelte ki Ruzsa Csaba.

Infografikán mutatjuk, mi mikor történt a vásárcsarnok-projekt során:

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő