32 C
Pécs
csütörtök, július 18, 2024
KezdőlapAbszolút NőkisFeketeSport 35 felett: nincs akadálya

Sport 35 felett: nincs akadálya

Vannak emberek, akik tizen-huszonéves korukban távol maradtak az edzőtermektől, sportpályáktól, ám egyszer csak elérkezik egy fordulópont, amikor életmódváltáson törik a fejüket. Ilyenkor már nem biztos, hogy megelégszenek a konditermi edzésekkel, hobbiszintű labdajátékokkal, hanem komolyabbak a terveik. Összeszedtünk néhány mozgásformát, aminek 40-50 évesen is bátran neki lehet állni,  sőt versenyzésre is van lehetőség.

[note note_color=”#ff6419″ text_color=”#ffffff”]Figyelem! Elsőként szeretnénk leszögezni, hogy ha valaki komolyan nekiállna egy teljesen új mozgásformának – és már rég elmúlt húszéves – érdemes előtte felkeresni egy sportorvost általános állapotfelmérés címszóval. Így minimálisra csökkenthetjük a testmozgással járó kockázatokat.[/note]

[box title=”Korosztályok” box_color=”#f5cda9″ title_color=”#dc750a”]Ha versenysportról beszélünk, akkor 35 éves kor felett két csoportba sorolják a nevezőket. A pontos besorolás sportfüggő, de általánosságban azt lehet mondani, hogy 35-60 év között szeniornak, 60 év felett pedig veteránnak számít a versenyző.[/box]

idős pár, szerelem, tenger, futás

[box title=”1. Futás, kerékpározás” box_color=”#b0c766″]

A futás és a kerékpározás az egyik legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb sportok, aminek nekiállhat az ember, hiszen túl sok mindenre nincs szükség hozzájuk, leszámítva egy jó futócipőt és egy pulzusmérőt (bizonyos kor után, illetve betegségek esetén érdemes beszerezni), a kerékpározás esetében pedig egy biciklit.

Hogyan érdemes elkezdeni? – Ha valakinek nincs jó kondija, akkor mindenképpen szépen, fokozatosan. Eleinte hosszabb távokat, tempósan sétálni, majd kocogni, futni egy-egy kilométereket és így tovább. A kerékpározásnál is érdemes kicsiben kezdeni, ám mindkét mozgásformára igaz, hogy csapatban vagy egyesületben motiválóbb űzni.

Mire számíthatunk? – A futás bizonyos esetekben káros lehet. Nem javasolt annak, aki például ízületi kopásoktól szenved, vagy nagymértékben túlsúlyos – figyelmeztet Dinya Illés, a Fittbike SE elnöke. A biciklizés valamivel kímélőbb sportág, a túlsúly nem kizáró ok, ha fizikailag bírjuk, akkor az egész fejben dől el.

Versenyek: – Annak, aki komolyan gondolja és időnként szeretné magát megmérettetni, Pécsett és a környező településeken bőven van lehetősége erre. A korhatár nélküli futóversenyeken kívül kifejezetten szenior és veterán versenyeket is indítanak. A kerékpáros versenyekkel nehezebb a helyzet, Pécsett az amatőröknek nincs túl sok lehetőségük, ezekért egy kicsit messzebb kell utazni.

Költségek: – Belátható, hogy ez a mozgásforma a legolcsóbb: egy jobb futócipő, két garnitúra ruha, egy pulzusmérő. Egy jó bicikli már jóval drágább, de eleinte ebből sem kell megvenni a több százezer forintos versenybringát.

Érdekesség: – A futás olyan sportág, melyben inkább előny, ha valaki későn kezdi a versenyzést – mondja Dinya Illés. A gyermekfejjel kezdő élsportolók ugyanis jellemzően annyira leamortizálják magukat 40-50 éves korukra, hogy sokszor a mozgás is megterhelő számukra. A nagy ultrafutók, hosszútávosok is általában 35-40 éves korukban kezdtek, és ők szinte biztosan bírják még 70-80 évesen is – teszi hozzá a Fittbike SE elnöke.[/box]

futás

[box title=”2. Úszás” box_color=”#9ee1d1″ title_color=”#437e7c”]Ez a sport a második a sorban, ha a bekerülési költségeket vesszük alapul. Amellett tényleg bármikor elkezdhető, csak az nem mindegy, hogy hogyan.

Hogyan érdemes elkezdeni? – Ajánlott oktatót fogadni, tanfolyamra járni, még akkor is, ha tudunk úszni. Bátran neki lehet állni nagyobb túlsúllyal is, mivel ez a sport nem terheli a vázrendszert, sőt arra is van példa, hogy egy molettebb egyénnek jobb a vízfekvése, mint egy soványabbnak – mondja Tóvári Ferenc, a PSN Zrt úszásoktatója.

Fontos! – Téves elképzelés, hogy aki 40-50 éves korára még nem tanult meg úszni, az már nem is fog. Néhány órás tanfolyam segítségével bárkinek – kortól függetlenül – megtanítható ez a mozgásforma.

Mire számíthatunk? – A felemelt fejű mellúszás bizonyos időtartam felett ártalmas a nyakcsigolyák melletti izomzatnak, ezért a lehajtott fejű, ciklikus levegővétellel való mellúszás a javasolt bizonyos életkor felett. Továbbá vannak olyan sérülések, – csípő- és bizonyos térdsérülések – amiknél a mellúszás kifejezetten ellenjavallt. Számukra kizárólag a hátúszás jöhet szóba.

Versenyek: – Pécsett működik szenior úszóklub, és minden évben Gyulán szervezik meg az Országos Szenior Úszóbajnokságot, ahol ötévenként van korcsoport ugrás. Kisebb versenyek azonban a városban is vannak.

Költségek: – A felszerelés egyszeri költség, ami néhány ezer/tízezer forintot jelenthet, ezen kívül a tanfolyamdíj, ami 4-5 ezer forint/8-10 alkalom, plusz az uszodabelépő vagy bérlet díja.[/box]

úszás

[box title=”3. Lovaglás” box_color=”#f9e15d” title_color=”#6a5b20″]A lovaglás talán az egyik legjobb mozgásforma akkor, ha valaki szeretne kiszakadni a város zajából. Épp ezért – ha tehetjük – válasszunk olyan lovardát, ahol különösen szép a természetes környezet.

Hogyan érdemes elkezdeni? – Fokozatosan és mindenképpen szakember segítségével. Először az egyensúly fejlesztése a fontos, majd jöhet a lovon ülés, végül az összes többi. A kezdők eleinte fél óra alatt elfáradnak, épp ezért az első néhány hónapban heti kétszer fél óra bőven elegendő – mondja Ambruszt János, Monty Roberts instruktor, lovasoktató.

Mire számíthatunk? – A lovaglás nagyon egészséges, és felső korhatár nélkül űzhető, de mindenképpen szükséges hozzá a fittség. Épp ezért nem tanácsos túlsúlyosan és mindenféle kondi nélkül nekiállni. Kezdjünk először valami más sporttal, növeljük a teherbírásunkat, azután jöhet a lovaglás. Jó, ha tudjuk, hogy a lovas sport több, mint egy mozgásforma, az állat ugyanis nem egy eszköz, hanem egy társ, így az állatot gondozni is kell.

Versenyek: léteznek amatőr díjugrató és távlovas versenyek Pécs környékén is, ám Ambrus János szerint ez nem feltétlenül jó az állatnak, így ő nem támogatja az ilyen jellegű megmérettetéseket.

Költségek: Eleinte nem szükséges speciális ruházat, a kezdők számára csak a tanfolyam díja van, ez 3-5 ezer forint lehet óránként. [/box]

lovaglás

[box title=”4. Tenisz” box_color=”#a98fb7″]A tenisz – a többi felsorolt mozgásformához képest – bizonyos szempontból nehézkesebb, lévén ez egy páros játék. A csapatsportokhoz képest viszont könnyebbség, hogy nem kell 10-13 főt összetrombitálni a játékhoz. Ráadásul, a labdajátékokhoz képest veszélytelen, a test-test elleni küzdelem ugyanis ki van zárva.

Hogyan érdemes elkezdeni? – 40-50 éves korban is bátran nekikezdhet bárki. A futással ellentétben itt nem kell különösebb fokozatosságra ügyelni, heti két alkalommal egy óra játék tökéletes kikapcsolódás lehet. Pár hónap alatt hozzáerősödik az alkar. A kezdetekhez szükség van egy oktatóra, néhány hónap vagy egy év után azonban már élvehető szinten lehet játszani egy másik partnerrel is. Nem árt azért, ha valaki a karjával képes fizikai erőt kifejteni, bár manapság Pécsett is elérhető az úgynevezett puha labdás tenisz, amit jóval könnyebb játszani – így Sáros Zoltán, a Pécs Városi Tenisz Club vezetőedzője.

Mire számíthatunk? – A rossz technikával végzett játék, vagy a túl nehéz ütő okozhat alkar- vagy könyökbántalmakat, de ezt egy jó edzővel vagy tájékozódással kiküszöbölhetjük. Ha valakinek sérülékeny a térde, akkor nem árt óvatosabban és térdvédőben játszani.

Versenyek: Amatőr csapatbajnokságok és kupák is vannak Pécsen, de ehhez nem árt 1-2 évet gyakorolni a jó helyezés érdekében.

Költségek: A tenisz nem olcsó sportág, a pályabérlés 2000-3000 forint alkalmanként, ehhez jön még hozzá az oktató díja, ami szintén 2000-3000 forint. Nem árt egy saját ütő, ez 10.000-40.000 forint között mozog. [/box]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő