13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapSportPár év alatt az országos élvonalba került a pécsi pólós utánpótlásképzés

Pár év alatt az országos élvonalba került a pécsi pólós utánpótlásképzés

Egyre többet szerepelnek a hírekben a pécsi pólósok, ahogy sorban jönnek a jó eredmények. Most kezd megmutatkozni az a munka, amit az utánpótlásba tesznek bele a PSN Zrt-nél. Tudatos tervezés és tematika viszi előre a pécsi utánpótlásképzést, amit már az ország legjobbjai között tartanak számon. 

A pécsi vízilabda és a vízilabda-utánpótlás évtizedes hagyományokra tekint vissza. A képzés több egyesülethez is tartozott az idők folyamán, a PSN Zrt. megalakulásakor rögvest hozzá került az utánpótlás.

Lukács Gergely, a vízilabda szakosztály szakmai igazgatója elmondta, ő maga 14 évesen kezdett vízilabdázni, egész pályafutását Pécsett töltötte, 2000 óta edzősködik és 2008 óta pedig az utánpótlás-képzés vezetője.

– Alapvetően a PSN nekünk mindent megad, amit meg tud. Nekünk az egyetlen, évtizedes problémánk a vízfelület nagysága. Pécsen egyetlen használható uszoda van, amit ráadásul nem csak több szakosztály, hanem a pécsi civilek is használnak. Jelenleg szinte teljesen kihasználjuk az uszoda kapacitását, nagyon jó volna egy új versenymedence a városba, akár egy akvapark részeként. Más csapatokhoz képest kicsit szerényebb lehetőségekkel bírunk ezen a téren.

Lukács Gergely szerint az elmúlt öt-hat évben mind a felnőtteknél, mind az utánpótlásban látványos fejlődés mutatkozik. Pár éve a korosztályos csapatok még a másodosztály közepén vitézkedtek, ma az U15-ös, U17-es és U19-es fiúk egyaránt az élvonal legelső öt csapata között foglalnak helyet. De a fiatalabb korosztályokban is egyaránt nagyszerűen szerepelnek a pécsiek.

– Annak a szinte kézzel foghatóan felfelé ívelő tendenciának a kulcsa az az előre, világosan megkomponált terv, korosztályokra épülő tematika, ami mentén évről-évre dolgozunk – mondta a szakmai igazgató. – Nagyszerű pedagógusokból áll az itteni edzői garnitúra, az ország egyik legjobb szakembergárdája dolgozik Pécsen. Soha nem rendelkeztünk még ennyi utánpótlás-válogatott kerettaggal. Minden korosztályban megvannak azok a fiatalok, akikben ott van az első osztály, vagy a válogatottság lehetősége. Próbáljuk ezt afféle „pécsi modellként” felfogni.

– Jelenleg öt utánpótlásjátékosunk tagja a felnőtt keretnek, tizenketten utánpótlás-válogatott kerettagok. Közvetlenül mintegy 150 fő vízilabdázik a PSN vízilabda szakosztályának színeiben, és nagyjából 40-50 fő pedig az előkészítő csoportunk tagja. Ez egy szép nagy létszám, de továbbra is várjuk a fiatalokat. Jelenleg a 2010 és 2012 között születettek jelentkezését fogadnánk, mert fontos, hogy időben elkezdjék a sportot. A frissen érkezők számára az első két hónap tagdíjmentes, hogy el lehessen dönteni, tetszik-e a vízilabda. A legelső alkalommal pedig az edző felméri a szükséges úszótudást és a szülőkkel konzultál – így a szakosztályvezető.

– Ahogy fejlődünk, természetesen sorra akadnak újabb megoldandó problémák is. Ezeket igyekszünk kellő alázatossággal, alapossággal megoldani. Hátradőlni sosem szabad, folyamatosan dolgozunk azon, hogy a magyar vízilabda egyik európai szintű utánpótlásbázisává váljunk.

A PSN Zrt. honlapján minden infó fellelhető a szakosztályról, de a szakosztály Facebook-oldallal is rendelkezik. A [email protected] címre lehet írni, vagy akár személyesen érdeklődni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő