8 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapKultZónaSzínes népviseletek, finom falatok, pezsdítő zenék: ilyen volt a II. Baranya Megyei...

Színes népviseletek, finom falatok, pezsdítő zenék: ilyen volt a II. Baranya Megyei Tánctalálkozó

A 2019 óta működő Pintru Voj Érdekvédelmi Civil Egyesület második alkalommal hívott meg minden a cigány és a roma hagyományok és ételek iránt érdeklődőt a Balokány-ligetbe, a II. Baranya Megyei Tánctalálkozóra augusztus 20-án. 

– Nagy álmom, hogy minden évben tánctalálkozót szervezhessek, ahol minden hazánkban élő nemzetiség bemutatkozhat egy hagyományőrző program keretében. Sajnos eddig még egy pályázaton sem sikerült akkora összeget nyerni, hogy ez tényleg megvalósulhasson, de reménykedem benne, hogy a jövőben másként alakul és sok meghívott vendég tisztel meg minket. A cél minden esetben az, hogy a kultúrát és a tradíciókat ápoljuk annak érdekében, hogy mindez a fiatalok számára is nyitott és elfogadott legyen és általuk tovább éljen. Úgy látom, minden kisebbségnél gyakori, hogy az új generáció a nyelvet sem igazán beszéli, de szeretném, ha szép szokásaink mégis megmaradhatnának és az általunk felkarolt gyerekek is továbbadnák őket később. Nálunk, beás cigányoknál mindig, augusztus 20-án is a kenyér törése volt a szokás, ezt az idei rendezvényen is bemutattuk – mondta Kalányos Mária, az egyesület elnöke.

Kalányos Mária az eseményen, mikrofonnal Péterffy Attila polgármester

A szervezőkről

A pécsi Pintru Voj Érdekvédelmi Civil Egyesület olyan nonprofit szervezet, melynek fő célja a roma és cigány nemzetiség kulturális alkotásainak és művészeti tevékenységeinek széles körű népszerűsítése, népművészeti és zenetörténeti hagyományaik ápolása, örökségük és nyelvük megőrzése. További küldetésük pedig a népcsoport kollektív jogainak biztosítása, nemzeti tudatának formálása, hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok és felnőttek segítése, adományok útján. Színes tevékenységeikhez tartozik még az ifjú tehetségek felkutatása és gondozása, valamint a tradicionális gasztronómiai szokások továbbadása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő