14 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálSzínház: nem pécsiek is vezetnék

Színház: nem pécsiek is vezetnék

Rázga Miklós jelenlegi direktoré mellett még két pályamű érkezett az április 8-i határidőig a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázaton. Új aspiráns Dózsa László, aki Tokody Ilonával együtt igazgatná a teátrumot, míg Romvári Gergely dramaturg Göttinger Pál rendezővel és Dinyés Dániel karmesterrel – utóbbiak az Ördögkatlan Fesztiválról is ismerősek lehetnek – karöltve indult harcba a posztért. Döntés május közepére várható.

Ugyan csak jövő februárban jár le Rázga Miklós regnáló színházigazgató mandátuma, a városvezetés által a posztra kiírt pályázatra három pályamű érkezett. Rázga csapata – a direktor ismét Vincze Balázs balett- és Gulyás Dénes operaigazgatóval közösen pályázott – mellett Dózsa László és Tokody Ilona világhírű operaénekes adta be közös pályaművét, valamint Romvári Gergely dramaturg, díszlettervező is úgy gondolta, hogy próbát tesz Pécsen.

Rázga-Miklós
Rázga Miklós nem változtatna az alapkoncepción

Rázga első ciklusában, négy év alatt 63 ezerről 120 ezer főre emelkedett a látogatottsági mutató, bár ez részben az előadások számának emelkedéséből is fakad. Rázga szerint az elmúlt négy év objektív mércével is sikeresnek mondható, hiszen több darabjuk is számos díjat nyert, de az épület is átesett kisebb-nagyobb felújításokon. Rázga az alapkoncepción nem akar változtatni a jövőben sem, cél, hogy az az intézményt bizalomra épülő, családok számára elfogadható népszínház maradjon.

Arra felvetésre, amelyet egy másik pályázó, Dózsa László mondott, miszerint megválasztása esetén ő együtt dolgozna Rázgával – lásd alább -, a direktor szűkszavúan válaszolt:

– Ismerem őt, de tíz éve nem beszéltem vele és nem is keresett ez ügyben. Az igazgatói poszt egyszemélyi felelősséggel járó feladat, nincs társigazgatói pozíció nincs és nem is lehet.

Nem nyúlna a pécsi társulathoz Dózsa László, aki Tokody Ilona operaénekessel közösen pályázott. Az Újpesti Színház főrendezője elmondta, hogy ha nyernének, akkor Rázga Miklóssal közösen vezetnék a teátrumot.

– Én Rázgával tovább dolgoznék együtt, úgy látom, hogy elég jól működik a pécsi teátrum. Nem nyúlnék a színészgárdához sem, ostoba ember lenne, aki ezt tenné. Ennek ellenére néhány rendezőt és színészt azért lehívnék Pécsre.

dózsacikkbe
Dózsa László is Pécsre pályázik – Fotó: Horváth Péter Gyula

Dózsa meg is említette, hogy kikre gondol: Ascher Tamás rendezné az Állami Áruházat – ami annak idején nagy siker volt Kaposváron. Jönne Kerényi Imre is az Édes fiaim című Arthur Miller-darabbal, de játszanák Spiró György darabjait és színpadra állítanák Németh László Bodnérné című közönségbarát művét is. Neves színészek vendégjátékát is megcsodálhatnánk, hiszen Kútvölgyi Erzsébet, Bánsági Ildikó és Harsányi Gábor nevével találkozhatnánk – Dózsa szerint.

Fiatal és lelkes csapattal próbálkozik a harmadik jelölt, Romvári Gergely dramaturg és díszlettervező. Megkeresésünkre elmondta, hogy országosan is jelentős színházi műhely létrehozásán gondolkodnak Göttinger Pállal és Dinyés Dániellel közösen, akik a próza- illetve a zenei tagozat vezetői lennének.

RomvariGergely - g
Romvári Gergely szereti a várost – Fotó: Madách Színház

– Az operatagozat mindenképpen fejlesztendő, a nézők nem igazán járnak előadásokra, nem sikerül megtalálni őket. A prózai tagozatban is van potenciál és van hova előrelépni, bár ott elsősorban a lehetetlenül alacsony létszámot kellene megemelni. Emellett még több néző visszacsábítása is feladatunk, úgy érzem ugyanis, hogy jelenleg nem sikerül minden társadalmi réteget megszólítani, nagyon sok középkorú és értelmiségi marad távol az előadásokról – vélekedett Romvári.

A döntést várhatóan májusban hozza meg a pécsi önkormányzat, a nyertes pályázó jövő februártól foglalhatja el a helyét a színház élén.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő