21 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletSzombaton kezdődik az előválasztás, mutatjuk, hol lehet szavazni Pécsett

Szombaton kezdődik az előválasztás, mutatjuk, hol lehet szavazni Pécsett

Szeptember 18-a és 26-a között rendezik az ellenzéki előválasztás első fordulóját, amelyen a helyi képviselőjelöltekre és a miniszterelnök-jelöltekre lehet szavazni. Összefoglaltuk, mit kell tudni a voksolásról, és hogy Pécsett hol és miként lehet szavazni.

Csak ellenzéki jelöltek indulnak az előválasztáson

A 2021-es előválasztáson azon pártok jelöltjei vesznek részt, amelyek erről megállapodtak. Ezek a következők: DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd, Liberálisok, Új Világ, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Új Kezdet. Nem minden körzetben indul minden párt helyi jelölttel, egyes helyeken csak két jelölt száll versenybe, és vannak olyan körzetek is, ahol csak a miniszterelnök-jelölt személyéről tartanak előválasztást. Az előválasztás győztese lesz az összefogott ellenzék jelöltje.

Rájuk lehet szavazni Pécsett

Helyben és a miniszterelnök-jelölt személye esetében is a győztes lesz az ellenzék közös jelöltje. A kormányfőjelöltségért Dobrev Klára (DK), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik), Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) és Márki-Zay Péter (MMM) szállnak versenybe. Így a helyi fideszes jelöltnek és Orbán Viktornak is csak egyetlen ellenzéki kihívója lesz, a többi párt is ezt a személyt támogatja majd a tavaszi választáson.

Pécsett a Baranya 1-es választókerületben az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, az MMM, és a Jobbik által támogatott Mellár Tamás, valamint a momentumos, a DK, és az Új Világ Néppárt által is támogatott Nemes Balázs közül lehet majd választani. A részben szintén pécsi Baranya 2-es körzetben a DK és a Jobbik által támogatott Szakács László, valamint az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, az Új Kezdet, és az Új Világ által támogatott Keresztes-László Lóránt versengenek.

Nem csak egy nap lehet voksolni

Minden magyar állampolgár szavazhat az előválasztáson a kormányfőjelölt személyéről. Ahol egyéniben is tartanak előválasztást, ott a saját lakóhely szerinti jelöltre lehet szavani.

Az előválasztás nem egyetlen napig, hanem egy hétig tart. Az első fordulót szeptember 18. és 26. között rendezik meg, ekkor az egyéni jelöltekre és a miniszterelnök-jelöltre is lehet majd szavazni. A második forduló október 4. és 10. között lesz, itt már csak a három legtöbb szavazatot kapott kormányfőjelöltre lehet szavazni.

Az előválasztáson személyesen az ország több száz pontján lehet majd szavazni. Az interneten is lehet szavazni, de ez utóbbi regisztrációhoz kötött. A regisztráció menetéről az elovalasztas.hu internetes oldalon lehet tájékozódni.

Szavazni online reggel 8 és este 8 között, hagyományosan jellemzően reggel 8 és 18 óra között lehet majd Pécsett, a város több pontján felállított sátrakban. A következőkre van szükség a szavazáshoz: személyi igazolvány vagy útlevél vagy jogosítvány, valamint lakcímkártya.

A szavazósátrak pécsi helyszínei

Baranya 1-es választókerület: Széchenyi tér; Csontváry utcai Spar előtt; vásárcsarnok előtt (péntek, szombat); Vásártér főbejárata előtt (vasárnap). A Vásártérnél és a vásárcsarnoknál 8-tól 12 óráig lesznek nyitva a sátrak, a fix helyszíneken 8-tól 18 óráig.

Baranya 2-es választókerület: Kossuth tér, Budai vám, Uránbányász tér (Mecsek Áruház előtt), Vásártér főbejárata előtt (vasárnap). A fix helyszíneken itt 9 és 19 óra között, a Vásártérnél 8 és 12 óra között lehet majd felkeresni a sátrakat.

A helyszíneket térképen is meg lehet nézni, EZEN A LINKEN.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő