10 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapTOPTárgyalóasztalhoz ültek az ukránok és az oroszok, brutális rakétatámadás Harkovban – ÉLŐ

Tárgyalóasztalhoz ültek az ukránok és az oroszok, brutális rakétatámadás Harkovban – ÉLŐ

Magyar idő szerint délelőtt 10-kor találkozik az ukrán–belarusz határnál Moszkva és Kijev delegációja a béketárgyalásokra. Már ötödik napja tart az orosz–ukrán háború. Az amerikai műholdfelvételek szerint 5 kilométer hosszú tankhadosztály tart Kijev felé. Az oroszok szabad elvonulást ígérnek a civileknek. A harcok elsőmásodik és harmadik , és negyedik napjáról is beszámoltunk korábban.

21.15:

Zágráb 124 millió kuna értékben (1 kuna jelenlegi árfolyamon közel 49 forint) gyalogsági fegyvereket és felszereléseket küld Ukrajnának – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet hétfői ülésén. Bejelentette azt is, hogy emelik a készültségi szintet a menekültek befogadása és a gázellátás terén, és kitiltják az orosz légitársaságokat a horvát légtérből. (RTL)

Ma korábban a szomszédos Szlovénia védelmi minisztere is bejelentette, hogy fegyvereket, lőszert és sisakokat küldenek Ukrajnába.

20.40:

A nemzetiségi ombudsmanhelyettes, Szalayné Sándor Erzsébet üzent az Ukrajnát ért támadás és annak következményei kapcsán.

20.15:

Amnesztiát és pénzjutalmaz ígér Ukrajna a fegyverüket letévő orosz katonáknak. „Akik nem akarnak gyilkossá válni sem meghalni, megmenthetik magukat” – posztolta a közösségi médiában Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter. (Sky News)

19.10:

Kilenc ember meghalt és 37-en megsebesültek a mai bombázás után Harkovban a város polgármestere szerint. Az áldozatok között gyerekek is voltak.

Később egy ember meghalt, öten pedig megsérültek egy robbanásban Brovaryban, Kijev külvárosában.

19.00:

Ehhez nincs mit hozzáfűznünk. Nézzük a Telex és a 24 megrázó videóit Magyarországról és Ukrajnából:

18.57:

Hogyan zajlottak a mai „tűzszüneti” tárgyalások?

A Sky News cikke szerint az ukrán delegáció egyik tagja azt mondta, a megbeszélés problémás volt.

„Az orosz fél sajnos még mindig nagyon elfogultan látja az általa elindított pusztító folyamatokat”

mondta Mikhajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a lap beszámolója szerint.

18.43:

A sportvilág nagyjai is Ukrajna mellé álltak: a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Oroszország válogatottjait, klubcsapatait további intézkedésig kizárta a most zajló versenysorozatokból. (Eurosport, UEFA)

18.30:

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora, Miseta Attila is azt kérte: aki teheti, segítsen Ukrajnának a Magyar Vöröskeresztnek eljuttatott adományon keresztül. „A PTE vezetése arra kéri oktatóit, dolgozóit, jelenlegi és egykori hallgatóit, hogy segítsék a bajba jutottakat!” (Univ)

A háborús helyzet miatt bajbajutottakért végzett humanitárius munkát a 1359-es adományvonal hívásával, vagy az alábbi számlára történő utalással lehet támogatni:

Belföldi átutalás esetén:
Bankszámlaszám: 10405004-00026548-00000009
Közlemény: humanitárius válság

Külföldről történő átutalásnál:
IBAN szám: HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009
Swift kód: OKHBHUHB
Bank neve: K&H Bank Zrt.
Bank címe: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
Közlemény: humanitárius válság

A tárgyi adománygyűjtés szervezését az egyetem keretei között az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat végzi. Erről a későbbiekben adnak tájékoztatást.

18.00:

Az ukránok is bejelentették, hogy végetért a béketárgyalások első köre. A cél az volt, hogy tűzszünet legyen Ukrajna területén. Mindkét fél visszatér a hazájába, hogy a továbbiakról egyeztethessenek. A következő tárgyalásra a napokban kerülhet sor. (CNN)

17.58:

Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy aláírta az EU-s csatlakozási kérelmet, ezzel Ukrajna kérelmzete, hogy EU-s taggá válhasson, írja a Sky News.

Nyolc ország szerint Ukrajnának azonnali csatlakozást kellene engedélyezni, erről közös nyilatkozatot írtak alá Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia vezetői.

17.55:

Több nagy detonációt hallottak helyi idő szerint hétfőn 18 óra 40 perc körül (magyar idő szerint ez 17.40-et jelent) Kijev városközpontjától keletre. Ezek voltak a legnagyobb robbanások hétfőn, amiket szirénázás követett. (CNN)

17.52:

Vlagyimir Putyin március 1-el betiltotta az oroszok számára, hogy külföldi bankszámlára utaljanak. (Interfax)

17.00:

Belső viták után, részben a közvélemény nyomására az EU-n kívüli, semleges Svájc is életbe léptette az uniós szankciókat az ukrajnai invázióért felelős orosz vezetők ellen. Mások mellett Vlagyimir Putyin elnök, Mihail Misusztyin miniszterelnök és Szergej Lavrov külügyminiszter Svájban őrzött vagyonelemeit is azonnali hatállyal befagyasztották a Telex szerint. 

16.24:

A magyar kormány nem engedi át az országon az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokat. Fegyvereket pedig egyáltalán nem ad a megtámadott országnak. (444)

Viszont Pápán állomásozó NATO repülőgépekkel visznek Ukrajnának fegyvereket – írja a 24.hu.

16.03:

Ukrán belügyi információk szerint több tucat civil halálos áldozata, és több száz sérültje lehet a Harkovot ért bombázásnak. A város lakott területeit érő találatokról videók is készültek. Láthatóak az interneten egészen brutális videók halott vagy megcsonkított emberekről is Harkovi utcákon. (444)

15.35

Véget ért az ukrán-orosz béketárgyalás, de még nincs hír arról, hogy miben állapodtak meg a felek, vagy egyáltalán meg tudtak-e állapodni valamiben. Ukrajna azonnali tűzszünetet és az oroszok kivonulását követelte a tárgyalásokon az előzetes közlések szerint – írja a Telex.

15.08

Oroszország 36 ország légitársaságait kitiltotta a légteréből, Magyarország is rajta van a listán. Ez a válasz arra, hogy az európai légtér nagy részéből kitiltották az orosz gépeket – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

(Telex)

11.49:

„Sajnos van esély arra, hogy a dolgok nem racionális mederbe folynak tovább. Putyin ezt a háborút csak katonailag nyerheti meg, politikailag már most elvesztette. Amennyiben kevés ukrán halott lesz, akkor nem fogja elfoglalni a városokat. Amennyiben sok halott lesz, akkor sokszorozódni fog az ukránok gyűlölete a putyini rendszerrel szemben” -írja Ungváry Krisztián történész a Facebookon.

https://www.facebook.com/krisztian.ungvary.7/posts/4799973053384893

11.26:

Pécs felkészül az ukrajnai menekültek fogadására. Pécsre az állam által szervezett módon érkeznek majd a menekültek. Az ő fogadásukra a pécsi önkormányzat az Expo Centerben alakít ki fűthető fogadóállomást. Itt regisztrálják a menekülteket, akik egy erre a célra kialakított rendelőben orvosi vizsgálaton vesznek részt. Ezt követően a katasztrófavédelem biztosítja a szállást a részükre, az élelmezésükről pedig az önkormányzat intézményei, illetve a karitatív szervezetek gondoskodnak. A szakorvosi ellátását igénylő menekültek a pécsi egészségügyi intézményekben kaphatják meg a szükséges kezeléseket.

10.39:

„Kevesebb mint egy hete tart a háború, és egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Vlagyimir Putyin történelmi vereség felé tart. Lehet, hogy minden csatát megnyer, de a háborút elveszíti” – írja Yuval Noah Harari izraeli történész, író a 444.hu által szemlézett The Guardianon.

Harari szerint az orosz elnök egyszerűen elkalkulálta magát, Putyin nem számított ekkora ukrán ellenállásra. Úgy tervezte, hogy néhány nap alatt átszalad az ukránokon, bábkormányt hoz létre Kijevben, és mire a nyugatiak eszmélnek, már késő lesz – áll a cikkben.

Harari szerint azonban Putyin legnagyobb hibája az volt, hogy tényleg elhitte a sokszor ismételt saját hazugságát, miszerint Ukrajnának nincs önálló nemzeti identitása, és elfogadja majd Moszkva gyámságát. Putyin hazárdjátéka kudarcot vall – írja – hiszen az ukrán nép teljes szívéből ellenáll, kivívja az egész világ csodálatát – és megnyeri a háborút.

„Sok sötét nap áll előttünk. Az oroszok még mindig meghódíthatják egész Ukrajnát. De ahhoz, hogy megnyerjék a háborút, az oroszoknak meg is kellene tartaniuk Ukrajnát, és ezt csak akkor tehetik meg, ha az ukrán nép hagyja őket. Ez egyre valószínűtlenebbnek tűnik” – fogalmaz Harari.

A történész szerint a háború valószínűleg hosszú ideig fog tartani, de a legfontosabb kérdés már eldőlt.

Ukrajna bebizonyította, hogy egy valódi nemzet, az ukránok valódi nép, és hogy semmiképpen nem akarnak egy új orosz birodalom alatt élni.

10.27.

Pécsi civilek vasárnap éjjel átírtak pár “gyermekvédelmi” népszavazást népszerűsítő kormányzati kampányplakátot: egyszerre tüntettek így az ukrajnai háború, valamint a kormány választási kampánya ellen. Az eredeti “Védjük meg a gyerekeket!” felirathoz hozzátették, hogy “Putyintól!”, illetve azt hogy “A háborútól/Az oroszoktól”.

10.20:

A magyar rendőrök segítik az Ukrajnából érkezett menekülteket. Szomorú képeket osztott meg honlapján a Police.

Mint írja a rendőrség az ukrán–magyar határszakasz forgalmáról, jóval többen érkeznek Magyarországra, mint ahányan Ukrajna felé tartanak. A pontos számok február 24–28. között ide kattintva tekinthetők meg.

9.54:

Zuhan a rubel, 20 százalékra emelték az orosz alapkamatot. A rubel 30 százalékkal esett az amerikai dollárral szemben, miután az Európai Unió, az Egyesült Államok és szövetségeseik megállapodtak az Oroszországgal szembeni szankciókról. Ezek alapján több orosz bankot is kizárnak a nemzetközi pénzügyi tranzakciókhoz elengedhetetlen SWIFT rendszerből. (24.hu)

9.35:

Az oroszok szabad utat biztosítanak a kijevi civileknek. Elhagyhatják a várost, ami nagy valószínűséggel egy eddigieknél is intenzívebb támadás előkészülete lehet.

9.32:

Már 420 ezren hagyták el eddig Ukrajnát. A legtöbben Lengyelországba menekültek, de Magyarországra is csaknem 80 ezren érkeztek már. (444)

9.30:

A kijevi városi tanács közleménye szerint összességében nyugodt éjszakán van túl az orosz erők által fenyegetett ukrán főváros, csak néhány kisebb összecsapás történt szabotőrökkel és felderítőcsapatokkal. Ezt a megelőző éjszakához képest viszonylagos nyugalmat arra használták fel, hogy megerősítsék a város védelmét. (Telex)

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő