23 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapHírzónaTárolható megújuló energia

Tárolható megújuló energia

Aranyérmes magyar kémiai találmánnyal lehet tárolható a zöldenergia, egy másik találmány az ivóvíz tisztaságát méri rendkívül egyszerűen – számolt be magyar kutatók friss sikereiről a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) képviselője az MTI-nek.

Vedres András, a Feltalálók Világszervezetének elnöke, a MAFE főtitkára elmondta: a szervezet októberben tartott nemzetközi találmányi bemutatóján a magyar feltalálók két arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet nyertek.

Az egyik aranyérmet Raisz Iván és fia, Raisz Dávid kémikusok kapták, találmányuk a felesleges villanyáram tárolását oldja meg egy kémiai reakció alkalmazásával.

A villamos energiát fel kell használni, és a megújuló energiaforrások, a szél és a nap nem mindig akkor adnak energiát, amikor szükség van rá, a termelés csökkentése pedig nagyon költséges lenne. Kis mennyiségben kondenzátorok raktározzák, és akkumulátorban is csak kevés tárolható, ezek feltöltése is időigényes. Az éppen felesleges villamos energia tárolása még újabb találmányokra vár. A Raisz-féle eljárás is ebbe a sorba illik – magyarázta Vedres.

Az aranyérmes kémiai találmány működésének alapja, hogy szén-dioxid és hidrogén egymásra hatásával metanol keletkezik. A fölösleges villanyáramból elektrolízis révén hidrogént állítanak elő. A levegőből összegyűjtik a szén-dioxidot, amelyet például a hőerőművek bocsátanak ki nagy mennyiségben, majd a villanyáramból fejlesztett hidrogénnel hozzák reakcióba, így keletkezik metilalkohol, azaz metanol.

Ez az anyag villanyáram termelésére fogható, ennek pedig két ismert módja van, az egyik esetében gázmotor meghajtására mechanikai energiát nyernek, majd ebből dinamóval villanyáramot. A másik módszer Oláh György Nobel-díjas kémikus találmányához, a metanolcellához kapcsolódik, ebbe vezetik a metilalkoholt, amely így közvetlenül termeli az elektromos áramot. Ennek a folyamatnak során szén-dioxid keletkezik és víz. A szén-dioxidot felfogják és visszaviszik a folyamatba – ez a Raisz Iván-féle megoldás lényege.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő