20 C
Pécs
hétfő, június 24, 2024
KezdőlapPécs AktuálTelepakolták a várost fákkal

Telepakolták a várost fákkal

Várhatóan a héten fejeződik be az a tavaly ősszel elindított fásítási program, amelynek során a városüzemeltetés társaság 1534 fát ültet ki. A fák mindegyike a néhány esztendeje létrehozott Városi Csemetekertből származik. A munka a következő szezonban is folytatódik.

A szakemberek Nagy Ervin főkertész tájékoztatása szerint 189 fácskát ültettek el a somogyi és a vasasi városrészekben, további 90 fát a Bacsó Béla u. – Sport u. által közrefogott területen. Ez utóbbi esetében már jól látszik az extenzív fásítás módszere, amelynek legfőbb célja a városi klíma javítása, a levegő szűrése és a szén-dioxid megkötése. Ennek érdekében is egyre több fát ültetnek el Pécsen – lehetőség szerint a város belsejében.

A megmaradt mennyiség a Nyugati Ipari út mentén – a város felől a Lahti utcai körforgalomból Szentlőrinc felé haladva -, az ott elhelyezkedő kiskertek előtti széles zöld sávba került.

A munkákat speciális lukfúrógéppel végezték el, így azok viszonylag gyorsan és költséghatékonyan zajlottak. A Biokom munkatársai mellett a START közmunkaprogramban dolgozó kollégák is segítséget nyújtottak.

A faültetés a városi rendezési tervvel teljes összhangban zajlott. A nagyobb mértékű fásítás egyrészt a kiskerti területek elválasztását is szolgálja az elkerülő úttól, másrészt délről a város felé érkező por- és pollenterhelést hivatott megszűrni.

387092-spring-green-leaves
Közel 1500 fát ültettek el Pécsen

A kiültetett fafajták a Sport utcaiakhoz hasonlóan őshonos erdei fajok, így kocsányos tölgy, magas kőris, virágos kőris, puszta szil, vadalma, vadkörte, májusfa és tatárjuhar.

A későbbiekben is fokozni kívánják a Városi Csemetekertből közterületekre kiültetett növényegyedek számát, így az ilyen típusú fásítások a továbbiakban még hangsúlyosabbak lesznek.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő